LATEST

Tuesday, 7 May 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - APRIL (Question Paper-01)

2019 - APRIL (Question Paper-01)
* KERALA PSC-  SPECIAL TEACHER , HOME FOR MENTALLY- DEFICIENT CHILDREN -SOCIAL JUSTICE DEPARTMENT - OMR TEST
Question Code: 14/2019
Date of Test: 01/04/2019 Monday
Exam Details: Click here

1. Conner's Rating Scale is used for the assessment of which of the following disorder? 
(A) ADHD 
(B) Childhood Depression 
(C) Specific Learning Disorder 
(D) Language Disorder 
Answer: (A)

2. The act which declared India as an independent and sovereign state : 
(A) Indian Councils Act, 1851 
(B) Indian Independence Act, 1947 
(C) Charter Act, 1932 
(D) Government of India Act, 1935
 Answer: (B)

3. The preface with which our constitution begins is technically known as : 
(A) Frame 
(B) Article 
(C) Preamble 
(D) Preface 
Answer: (C)

4. Pardoning power of the President is stated in the article : 
(A) 42 
(B) 52 
(C) 62 
(D) 72 
Answer: (D)

5. Who authored “Athmanuthapam”? 
(A) Fr. Kuriakose Elias Chavara (C) Chattampi Swamikal 
(B) Sri Narayana Guru (D) Vagbhatananda 
Answer: (A)

6. In which year Gandhiji met Sri Narayana Guru? 
(A) 1925 
(B) 1926
(C) 1927 
(D) 1928
 Answer: (A)

7. Malabar Economic Union was founded by: 
(A) Agamananda 
(B) Dr Palpu 
(C) Thirumumbu 
(D) A.K. Gopalan 
Answer: (B)

87. Father of Kerala Muslim Renaissance : 
(A) Sayyid Fazal Pookoya Thangal (B) Sayyid Alavi Thangal 
(C) Sanaulla Makti Thangal (D) Vakkom Abdul Khadir Maulavi
 Answer: (D)

8. Founder of Ooralunkal Labour contract Co-operative society : 
(A) A.K. Gopalan 
(B) EMS 
(C) Vagbhatananda 
(D) Agamananda 
Answer: (C)

9. The Organisation started by Makthi Thangal in 1899 : 
(A) Al-Islam (B) Muslim Aikya Sangham 
(C) All Travancore Muslim Mahajana Sabha (D) Muhammadeeya sabha 
Answer: (D)

10. Who founded Jati Nasini Sabha? 
(A) Pandit Karuppan (B) Sahodaran Ayyappan
(C) Ananda Theerthan  (D) Vagbhatananda 
Answer: (C)

11. The founder of the Temple Entry movement in Kerala : 
(A) T.K. Madhavan 
(B) A.K. Gopalan 
(C) C. Kesavan 
(D) K. Kelappan 
Answer: (A)

12. Dr Palpu served in the medical service under the Government of: 
(A) Tamilnadu 
(B) Mysore 
(C) Kerala 
(D) Hyderabad 
Answer: (B)

13. The author of the book "Treatment of Thiyyas in Travancore : 
(A) Sri Narayana Guru 
(B) Pandit Karuppan 
(C) Dr. Palpu 
(D) C. Kesavan 
Answer: (C)

14. The first principal of CMS college : 
(A) Henry Baker 
(B) Benjamin Bailey 
(C) Charles Mead 
(D) Norton 
Answer: (B)

15. The first viceroy of British India : 
(A) Lord Canning (B) Lord Mountbatten 
(C) Lord Irwin  (D) Lord Hastings 
Answer: (A)

16. Which Indian state is connected to Tibet by Nathula pass? 
(A) Manipur 
(B) Mizoram 
(C) Assam 
(D) Sikkim 
Answer: (D)

17. Chairman of National Human Rights Commission : 
(A) Justice H.L. Dattu 
(B) N.K. Singh 
(C) Justice B.S. Chauhan 
(D) Om Prakash Rawat 
Answer: (A)

18. Union Minister for defence : 
(A) Sushama Swaraj (B) Nirmala Seetharaman
(C) Smriti Irani  (D) Mehbooba Mufti 
Answer: (B)

19. State Fruit of Kerala : 
(A) Mango
(B) Coconut 
(C) Lemon  
(D) Jackfruit 
Answer: (D)

20. Chairman of Union Public Service Commission : 
(A) Dr S.P. Gupta (B) Rajiv Kumar
(C) Vinay Mittal  (D) Deepak Gupta 
Answer: (X)
 (' X ' DENOTES DELETION)
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 in Malayalam Click here
* Kerala Psc Previous Question Papers -2018 - PDF Book - Click here

PSC RANK LISTS & SHORTLISTS ---> Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
ALL EXAM SYLLABUS - Click here
DEVASWOM BOARD - Click here
Related Links
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment