LATEST

Tuesday, 7 May 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - APRIL (Question Paper-03)

2019 - APRIL (Question Paper-03)
* KERALA PSC-  ASSISTANT PROFESSOR IN PSYCHIATRY(NCA NOTIFICATION ) MEDICAL EDUCATION SERVICE - ONLINE TEST
Question Code: 8/2019/OL
Date of Test: 03/04/2019 Wednesday
Exam Details: Click here

Question1:-Who became a martyr in 'Paliyam Satyagraha'?
        A:-Kesava Pillai Asan
        B:-A.G. Velayudhan
        C:-Arattupuzha Valayudha Panicker
        D:-Velukkutty Aryan
        Correct Answer:- Option-B

Question2:-Name the president of Cuba
        A:-Miguel Diaz-Canel
        B:-Raul Castro
        C:-Osvaldo Dorticose Torrado
        D:-Rodriguez Parrilla
        Correct Answer:- Option-A

Question3:-Which article of the Indian Constitution abolishes untouchability?
        A:-Article 15
        B:-Article 16
        C:-Article 17
        D:-Article 18
        Correct Answer:- Option-C

Question4:-The Malayalam drama 'Pattabakki' is written by
        A:-Thoppil Bhasi
        B:-Kattumadom Narayan
        C:-Ponkunnam Varkey
        D:-K. Damodaran
        Correct Answer:- Option-D

Question5:-The Journalist murdered in the Saudi consulate in Istanbul in October 2018 is __________.
        A:-Shah Mehmood Qureshi
        B:-Workneh Gebeyehu
        C:-Jamal Khashoggi
        D:-Adel bin Ahmed Al Jubeir
        Correct Answer:- Option-C

Question6:-Name the author of 'Vichaara viplavam'
        A:-Kuttippuzha Krishna Pillai
        B:-Vaikom Muhammad Basheer
        C:-Kesav Dev
        D:-Kerala Varma Valiyakoyi Thampuran
        Correct Answer:- Option-A

Question7:-Diwan P. Rajagopalachari appointed a mediator to deal with the agrarian agitation led by Mahatma Ayyankali. Who was he?
        A:-Changanassery Parameswaran Pillai 
        B:-Padmanabha Pillai
        C:-Ramakrishna Pillai
        D:-Nagam Pillai
        Correct Answer:- Option-D

Question8:-The procedure and method of election of the president of India has been taken from __________ constitution.
        A:-German
        B:-Irish
        C:-French
        D:-American
        Correct Answer:- Option-B

Question9:-The first women in the 10-50 age group have to enter the Sabarimala Ayyappa Temple following the Supreme Court verdict of September 28, 2018 were __________.
        A:-Bindu Thankam Kalyani and Libi C.S.
        B:-Bindu Ammini and Kanakadurga
        C:-Sasikala and Sobha
        D:-Soorya Devarchana and Parvathi
        Correct Answer:-Question Cancelled

Question10:-The social reformer, who led the 'Pullad lahala', an agitation for school entry for the lower caste children was ________.
        A:-Chathan Puthoorasan
        B:-Simon Yohannan
        C:-Vellikkara Chothi
        D:-Ayyankali
        Correct Answer:- Option-C

Question11:-The historic summit between the president of the U.S.A. Donald Trump and North Korean leader Kim Jong-un held in ___________ in June 2018.
        A:-Singapore
        B:-Malaysia
        C:-Switzerland
        D:-Norway
        Correct Answer:- Option-A

Question12:-The social reformer who is known as 'Yuktivadi'
        A:-Joseph Edamaruk
        B:-A.T. Kovoor
        C:-K. Ayyappan
        D:-M.C. Joseph
        Correct Answer:- Option-D

Question13:-What is India's rank on the Global Hunger Index, 2018?
        A:-103rd
        B:-104th
        C:-105th
        D:-106th
        Correct Answer:- Option-A

Question14:-The political party founded by Kamal Haasan
        A:-Dravida Makkal Manram
        B:-Tamil Makkal Manram
        C:-Makkal Needhi Maiam
        D:-Tamil Makkal Maiam
        Correct Answer:- Option-C

Question15:-The social reformer who associated with 'kallumaala' agitation in perinad, kollam
        A:-Gopaladas
        B:-Kunhiraman
        C:-Krishnan Ampattu
        D:-Vellikkara Mathai
        Correct Answer:-Question Cancelled

Question16:-One among the following was the leader of PRDS. Who was he?
        A:-Vayaleri Kunhikannan Gurukkal
        B:-Vazhuvelil Ayyappan
        C:-Kaithayil Mathai Manjooran
        D:-Njaliyankuzhi Simon Yohannan
        Correct Answer:- Option-D

Question17:-'Knesset' is the name of the parliament of _________.
        A:-Japan
        B:-Israel
        C:-Poland
        D:-Saudi Arabia
        Correct Answer:- Option-B

Question18:-How many women members were there in the Indian Constituent Assembly?
        A:-13

        B:-14
        C:-15
        D:-16
        Correct Answer:- Option-C

Question19:-The ruling party of Bengladesh
        A:-Awami League
        B:-Bengladesh Muslim League
        C:-Jamaat-e-Islami
        D:-Bengladesh National party
        Correct Answer:- Option-A

Question20:-Who addressed Mahatma Gandhi as 'one man boundary force'?
        A:-Lady Mountbatten
        B:-Netaji Subhas Chandra Bose
        C:-Jawaharlal Nehru
        D:-Lord Mountbatten
       Correct Answer:- Option-D
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 in Malayalam Click here
* Kerala Psc Previous Question Papers -2018 - PDF Book - Click here

PSC RANK LISTS & SHORTLISTS ---> Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
ALL EXAM SYLLABUS - Click here
DEVASWOM BOARD - Click here
Related Links
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment