LATEST

Tuesday, 7 May 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - APRIL (Question Paper-04)

2019 - APRIL (Question Paper-04)
* KERALA PSC- ASSISTANT TOWN PLANNER(DEPARTMENTAL QUOTA) TOWN AND COUNTRY PLANNING - ONLINE TEST
Question Code: 9/2019/OL
Date of Test: 05/04/2019 Friday
Exam Details: Click here

Question1:-Regarding the Government of India Act, 1935, who made the remark, 'It was a new charter of slavery'?
        A:-Netaji Subhas Chandra Bose
        B:-Mahatma Gandhi
        C:-Jawaharlal Nehru
        D:-Dr. Rajendra Prasad
        Correct Answer:- Option-C

Question2:-Name the author of 'Bhoogola Charitham'
        A:-M. Ramavarma Thamban
        B:-K. Damodaran
        C:-V.T. Bhattathirippad
        D:-M.B. Bhattathirippad
        Correct Answer:- Option-A

Question3:-The social reformer who participated in the 'Paliyam Satyagraham'
        A:-Parvathi Nenmenimangalam
        B:-Parvathi Manazhi
        C:-A.V. Kuttimalu Amma
        D:-Arya Pallam
        Correct Answer:- Option-D

Question4:-Singapore emerged on top of the first Human Capital Index, released by the World Bank on October 11, 2018 in Bali. India was placed at the ___________ spot.
        A:-85th
        B:-115th
        C:-95th
        D:-125th
        Correct Answer:- Option-B

Question5:-Which Article of the Indian Constitution deals with the 'Promotion of International Peace and Security?
        A:-Article 51
        B:-Article 58
        C:-Article 71
        D:-Article 78
        Correct Answer:- Option-A

Question6:-One among the following books is written by Arundhati Roy?
        A: -A Portrait of the writer as a Young Wife
        B:-Strangers No More
        C:-The Ministry of Utmost Happiness
        D:-The Inheritors
        Correct Answer:- Option-C

Question7:-The social reformer known as 'Mithavaadi'
        A:-C. Kesavan
        B:-K. Ayyappan
        C:-K. Damodaran
        D:-C. Krishnan
        Correct Answer:- Option-D

Question8:-'Reuters' is the news agency of ____________.
        A:-The United States of America
        B:-The United Kingdom
        C:-United Arab Emirates
        D:-People's Republic of China
        Correct Answer:- Option-B

Question9:-Which great nationalist leader was also known as 'Patriot of Patriots'?
        A:-Netaji Subhash Chandra Bose
        B:-Bhagath Singh
        C:-Mahatma Gandhi
        D:-Chandrasekhar Azad
        Correct Answer:- Option-A

Question10:-The communist leader who was sentenced to death in connection with "Morazha" case, 1940 was ____________.
        A:-Ayillyath Kuttiari Gopalan
        B:-C.K. Chandrappan
        C:-K.P.R. Gopalan
        D:-K. Damodaran
        Correct Answer:- Option-C

Question11:-Who is accorded a rank next to the President of India in the official warrant of precedence?
        A:-Chief Justice of India
        B:-Speaker of Lok Sabha
        C:-Prime Minister of India
        D:-Vice-President of India
        Correct Answer:- Option-D

Question12:-Name the author of the Malayalam drama 'Ningalenne Kammunistakki'
        A:-A.K. Gopalan
        B:-Thoppil Bhassi
        C:-Ponkunnam Varkey
        D:-N.N. Pillai
        Correct Answer:- Option-B

Question13:-Which country was ranked the happiest country on the UN World Happiness Report, 2018?
        A:-Switzerland
        B:-Finland
        C:-Cuba
        D:-Singapore
        Correct Answer:- Option-B

Question14:-The book 'Satyagraha at Champaron' is written by
        A:-Dr. Radhakrishnan
        B:-Jawaharlal Nehru
        C:-Dr. Rajendra Prasad
        D:-Mahatma Gandhi
        Correct Answer:- Option-C

Question15:-The person associated with 'Pattini Jatha', 1936, from Malabar to Madras
        A:-V.T. Bhattathirippad
        B:-M.B. Bhattathirippad
        C:-Mannath Padmanabhan
        D:-Chandroth Kunhiraman Nair
        Correct Answer:- Option-D

Question16:-The Prime Minister of India in December 2018 announced renaming the three islands of the Andaman and Nicobar archipelago. The Rose Island was renamed
        A:-Shaheed Bhagath Singh Dweep
        B:-Madan Mohan Malavya Dweep
        C:-Deen Dayal Upadhyaya Dweep
        D:-Netaji Subhas Chandra Bose Dweep
        Correct Answer:- Option-D

Question17:-'Shadow Cabinet' is the feature of the parliamentary system of
        A:-France
        B:-Britain
        C:-Spain
        D:-Portugal
        Correct Answer:- Option-B

Question18:-The founder of 'Akhila Cochi Mishra Vivaha Sangham' was
        A:-Chovvara Parameswaran
        B:-Brahmananda Sivayogi
        C:-Pandit K.P. Karuppan
        D:-V.T. Bhattathirippad
        Correct Answer:- Option-A

Question19:-Name the founder of "Ezhava Mahasabha"
        A:-C. Kesavan
        B:-Kumaran Asan
        C:-Dr. Palpu
        D:-Sree Narayana Guru
        Correct Answer:- Option-C

Question20:-The first day session of the Constituent Assembly of India was chaired by
        A:-Alladi Krishnaswami Iyer
        B:-Kanaiyalal Maneklal Munshi
        C:-Bhogaraju Pattabhi Sitaramayya
        D:-Dr. Sachchidanand Sinha
        Correct Answer:- Option-D
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 in Malayalam Click here
* Kerala Psc Previous Question Papers -2018 - PDF Book - Click here

PSC RANK LISTS & SHORTLISTS ---> Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
ALL EXAM SYLLABUS - Click here
DEVASWOM BOARD - Click here
Related Links
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment