LATEST

Tuesday, 7 May 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - APRIL (Question Paper-02)

2019 - APRIL (Question Paper-02)
* KERALA PSC-  JUNIOR INSTRUCTOR-SOFTWARE TESTING ASSISTANT-INDUSTRIAL TRAINING DEPARTMENT - OMR TEST
Question Code: 16/2019
Date of Test: 03/04/2019 Wednesday
Exam Details: Click here

1. Statue of unity situated at : 
(A) Gujarath (B) Delhi 
(C) Punjab (D) Calcutta
Answer: (A)

2. First Eye Donation Village in Kerala : 
(A) Pampady (B) Amballur 
(C) Cherukulathur (D) Poopara 
Answer: (C)

3. Which city named as City of Wind? 
(A) London (B) Lisbon 
(C) Chicago (D) Rome 
Answer: (C)

4. Who was the organiser of Desa Sevaika Sangh in Travancore? 
(A) Arya Pallam 
(B) A.V. Kuttimalu Amma 
(C) Mary Poonam Lukose 
(D) Accamma Cheriyan 
Answer: (D)

5. Rajatarangini, written by the Kalhana describes the history of : 
(A) Malwa 
(B) Punjab 
(C) Kashmir 
(D) Rajasthan 
Answer: (C)

6. The constitution of India came in to effect from : 
(A) 01 January 1950 (B) 26 January 1950
(C) 15 August 1947   (D) 16 August 1947 
Answer: (B)

7. The Preamble of the Indian Constitution was for the first time amended by the : 
(A) 41 Amendment 
(B) 42 Amendments 
(C) 43 Amendments 
(D) 44 Amendment 
Answer: (B)

8. Which of the following is not a Fundamental Rights? 
(A) Right against exploitation 
(B) Right to liberty 
(C) Right to equality 
(D) Right to property 
 Answer: (D)

9. What are the fees to be paid along with the application for getting information under RTI Act? 
(A) Rs. 10 (B) Rs. 20 
(C) Rs. 50 (D) Rs. 100 
Answer: (A)

10. Who was the first Foreign Minister of free India? 
(A) Jawaharlal Nehru 
(B) Lal Bahadur Sastri 
(C) Gulsari Lal Nanda 
(D) I.K. Gujaral 
Answer: (A)

11. ............ set up a printing press at Cochin and Vaipicotta. 
(A) English 
(B) French 
(C) Portuguese 
(D) Dutch 
Answer: (C)

12. Nivarthana movement was started as a protest against the constitutional reforms of: 
(A) Reforms of 1919 
(B) Reforms of 1932 
(C) Reforms of 1935 
(D) Reforms of 1946 
Answer: (B)

13. Who was the founder of Atma Vida Sangham? 
(A) Agamananda Swami (B) Brahmananda Sivayogi
(C) Vaikunta Swami  (D) Vagbhatananda Swami 
Answer: (D)

14. The first temple consecrated by Sri Narayana Guru in : 
(A) Aruvipuram 
(B) Varkkala 
(C) Sivagiri 
(D) Kollam 
Answer: (A)

15. Dalawa Kulam is associated with which historical incident of Kerala? 
(A) Salt Satyagraha 
(B) Khilafat movement 
(C) Kundara proclamation 
(D) Vaikom Satyagraha 
Answer: (D)

16. Which one of the novels depicts jail life before Indian Independence? 
(A) Agni kinavukal 
(B) Adikaram 
(C) Mathilukal 
(D) Aarachaar 
Answer: (C)

17. Who presided over the Belgaum session of Indian national congress in 1924? 
(A) Motilal Nehru 
(B) Mahatma Gandhi 
(C) Jawaharlal Nehru 
(D) Sarojini Naidu 
Answer: (B)

18. Beti Bachao Beti Padhao programme was launched at Panipat on : 
(A) 15 August 2014 
(B) 26 August 2015 
(C) 22 January 2015 
(D) 10 December 2015 
Answer: (C)

19. Kyoto protocol is related to : 
(A) Ozone depletion (B) Climate change
(C) Water pollution  (D) Nuclear energy 
Answer: (B)

20. Lionel Messi represents which country in international Football? 
(A) Argentina 
(B) Portugal 
(C) Brazil 
(D) Spain 
Answer: (A)
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 in Malayalam Click here
* Kerala Psc Previous Question Papers -2018 - PDF Book - Click here

PSC RANK LISTS & SHORTLISTS ---> Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
ALL EXAM SYLLABUS - Click here
DEVASWOM BOARD - Click here
Related Links
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment