LATEST

Wednesday, 12 June 2019

Economics -Questions and Answers (Chapter- 01)

Economics - Questions and Answers 
1. Nehru Rozgar Yojana (NRY) was started in:
(a) 1989 (b) 1990
(c) 1992 (d) 1994
Answer: (a)

2. Which five-year plan was called Mahalanobis model?
(a) First (b) Second
(c) Third (d) Fourth
Answer: (b)

3. Swarna Jayanti Grama Swarozgar Yojana (SGSY) was started in
(a) 1996 (b) 1998
(c) 2000 (d) 1999
Answer: (d)

4. The first deputy chairman of the Planning Commission was:
(a) Sukumar Sen (b) John Mathai
(c) KC Neogi (d) Gulsarilal Nanda
Answer: (d)

5. Which of the following taxes is not levied by Union Government?
(a) Excise duty (b) Income tax
(c) Profession tax (d) Wealth Tax
Answer: (c)

6. Which one of the following is an indirect tax?
(a) Excise duty (b) Capital gains tax
(c) Wealth tax (d) Corporation tax
Answer: (a)

7. Repo rate is decided by which one of the following organizations?
(a) SEBI (b) IMF
(c) All banks (d) RBI
Answer: (d)

8. The term ‘demographic gap’ signifies the difference:
(a) in sex ratio  (b) in age
(c) in child/woman ratio
(d) between the birth and death ratio
Answer: (d)

9. In India, the inflation is calculated on the basis of which of the following indexes?
(a)Wholesale Price Index(WPI)
(b) Consumer Price Index(CPI)
(c) Cash Reserve Ratio
(d) Sensitive Index of Bombay Stock Exchange
Answer: (a)

10. Which five-year plan was terminated prematurely by the Janata Government of Morarji Desai in 1978?
(a) Sixth (b) Third
(c) Fifth (d) Fourth
Answer: (c)

11. The term ‘Hindu Growth Rate’ was coined by
(a) Santhanam (b) Raj Krishna
(c) Mahalanobis (d) V.N.Gadgil
Answer: (b)

12. Where is National Institute of Rural Development situated?
(a) Hyderabad (b) Chennai
(c) New Delhi (d) Ahmedabad
Answer: (a)

13. The acronym SEBI stands for:
(a) State Earning Board of India
(b) Securities and Exchange Bank of India
(c) Securities and Exchange Board of India
(d) State Exchange Bank of India
Answer: (c)

14. Which institution established on 1st  April 1935 and headed by Sir Osborn Smith?
(a) IDBI                          (b) Reserve Bank of India
(c) Bombay Dyeing     (d) LIC
Answer: (b)

15. Compensatory and Contingency Financing Facility is a fund for helping member countries and is maintained by:
(a) ADB                                        (b) World Bank
(c) European Community     (d) IMF
Answer: (d)

16. An individual’s actual standard of living can be assessed by:
(a) Gross National Income
(b) Net National Income
(c) Disposable Personal Income
(d)  Per Capita Income
Answer: (c)

17. ICICI is the name of a
(a)News Bureau (b) Chemical Industry
(c) Financial institution (d) Hospital
Answer: (c)

18. Family Planning was started in India in
(a) 1953 (b) 1948
(c) 1950 (d) 1952
Answer: (d)

19. Planning Commission is a/an
(a) Executive body(b) Constitutional body
(c) Advisory body (d) Elected body
Answer: (c)


20. Who presides over the National Development Council?
(a) President (b) Prime Minister
(c) Vice President (d) Speaker
Answer: (b)

21. Who was the exponent of Sreeniketan Project?
(a) F.L.Brane (b) Rabindranath Tagore
(c) Vinoba Bhave (d) S.K. Dey
Answer: (b)

22. Who was the architect of the Gurgaon Project?
(a) SK Dey (b) Spencer Hatch
(c) Gandhiji (d) F.L. Brane
Answer: (d)

23. Community Development Programme was introduced in India in:
(a) 1947 (b) 1948
(c) 1950 (d) 1952
Answer: (d)

24.National Rural Employment Programme (NREP) was launched in:
(a) 1977 (b) 1979
(c) 1980 (d) 1982
Answer: (c)

25. Prime Minister’s Rozgar Yojana was started in:
(a) 1992 (b) 1993
(c) 1994 (d) 1995
Answer: (b)

26. Who was the exponent of Sreeniketan Project?
(a) F.L Brane (b) Rabindranath Tagore
(c) Vinoba Bhave (d) S.K. Dey
Answer: (b)

27. Who was the architect of Gurgaon Project?
(a) SK Dey      (b) Spencer Hatch
(c) Gandhiji    (d) F.L. Brayne
Answer: (d)

28.Community Development Programme was introduced in India in:
(a)1947       (b) 1948
(c) 1950      (d) 1952
Answer: (d)

29. National Rural Employment Programme (NREP) was launched in;
(a)1977    (b) 1979
(c) 1980   (d) 1982
Answer: (c)

30. Prime Minister’s Rozgar Yojana was started in:
(a) 1992                  (b) 1993
(c)  1994                  (d) 1995
Answer: (b)
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/ VEO/ LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment

Loading...