LATEST

Wednesday, 12 June 2019

Economics -Questions and Answers (Chapter- 02)

31. National Rural Employment Guarantee Act (NREGA) was brought into effect in:
(a)2001         (b) 2003
(c) 2004        (d) 2005
Answer: (d)

32. Nehru Rozgar Yojana was started in:
(a) 1989      (b) 1991
(c) 1993       (d) 1990
Answer: (a)

33. Integrated Rural Development Programme (IRDP) was launched in:
(a) 1980             (b) 1982
(c) 1983             (d) 1986
Answer: (a)

34. Jawahar Rozgar Yojana (JRY) was started in:
(a) 1987 (b) 1989
(c) 1990 (d) 1992
Answer: (b)

35. Development of Women and Children in Rural Area (DWCRA) was launched in: -
(a)1977-78                        (b) 1982-83
(c) 1991-92                        (d) 1989-90
Answer: (b)

36. Who is called the father of Planning In India?
(a) M. Visvesvaraya
(b) Subhas Chandra Bose
(c) P.C. Mahalanobis
(d) Jawaharlal Nehru
Answer: (a)

37. Which five-year plan was suffered by the Chinese attack of 1962?
(a) Second   (b) Third
(c) Fourth    (d) Fifth
Answer: (b)

38. The first chairman of the Planning Commission was:
(a)Gulsariial Nanda                    (b) K.C. Neogi
(c) Dr.Rajendraprasad              (d) Jawaharlal Nehru
Answer: (d)

39.The Planning Commission in India was formed after :
(a) A resolution of Union Cabinet (b) Constitutional provision
 (c) Amendment of Constitution     (d) Order of Prime Minister
Answer: (a)

40. Which of the following is not a member of the National Development Council?
(a) Prime Minister                   
(b) Members of Planning Commission
(c) Chief Ministers of State
(d) The President of India
Answer: (d)

41. The concept ‘of the mixed economy was introduced during the
(a) First Five Year Plan (b) Second Five Year Plan
(c) Rolling Plan (d) Third Five Year Plan
Answer: (b)

42. The main model that formed the basis of the strategy of the Second Five Year Plan was formulated by
(a) K.N.Rai                          (b) P.C.Mahalanobis
(c) Gulsarilal Nandha     (d) Jawaharlal Nehru
Answer: (b)

43. The concept of the Five Year Plan in India was introduced by
(a) Sardar Patel (b) Dr Rajendra Prasad
(c) Gulsarilal Nanda (d) Jawaharlal Nehru
Answer: (d)

44. Which the body gives the final approval for the draft of the five-year plans in India?
(a) Planning Commission                        (b) Finance commission
 (c) National Development Council      (d) Supreme Court of India
Answer: (c)

45. Name the Prime Minister who appointed Ashok Mehta Committee in 1977
(a) Charan Singh (b) Morarji Desai
(c) Indira Gandhi (d) None of these
Answer: (b)


46. During times of inflation bank rate is:
(a) kept constant                                    (b) raised
(c) lowered                                               (d)  None of these
Answer: (b)

47. The stock market index of the London Stock Exchange is:
(a) Footsie (FTSE)                                    (b) NIFTY
(c) Sensex                                                     (d) Bullish
Answer: (a)

48. ‘Money is what money does’-whose definition is this?
(a) Walras                                                (b) Williamson
(c) Wagner                                               (d) Walker
Answer: (d)

49. Which of the following is a non-economic good?
(a) Gold                                                    (b) Milk
(c) Water in rivers                               (d) Cinema Ticket
Answer: (c)


50. ‘Participatory Notes’ are associated with:
(a) Life Insurance                                            (b) Foreign Direct Investment
(c) Foreign Institutional Investment         (d) Mutual Funds
Answer: (c)

51. The committee set up to review the concept of the poverty line was:
(a) Dutt Committee                                        (b) Wanchoo Committee
(c) Lakdawala Committee                            (d) Chakravarthy Committee
Answer: (c)

52. The first Chairman of the Indian Planning Commission:
(a) Jawaharlal Nehru                                        (b) C.Rangarajan
(c) Dr.S.Radhakrishnan                                    (d)Dr.Rajendraprasad
Answer: (a)

53. The celebrated work on Indian economic history ‘The Industrial Evolution in India in Recent Times’ was written by:
(a) R.C.Dutt                                                             (b) D.R.Gadgil
(c) D.Naoroji                                                           (d) William Digby
Answer: (b)

54. When there is a market dominated by a small number of sellers- what is this condition called?
(a) Monopoly                                                        (b) Monopsony
(c) Monopoly                                                        (d) Oligopoly
Answer: (d)

55. ‘The World’s Local Bank’ is the tag line of which bank?
(a) ABN Amro                                                (b) Standard Chartered Bank
(c) HSBC                                                           (d) City Bank
Answer: (c)

56. The SEBI stands for:
(a) State Earning Board of India
(b) Securities and Exchange Bank of India
(c) Securities and Exchange Board of India
(d) State Exchange Bank of India
Answer: (c)

57. Who has designed the symbol of Indian Rupee?
(a) D.Ramkumar                                         (b) D.Udayakumar
(c) D.Jyothikumar                                       (d) D.Ajayakumar
Answer: (b)

58. The high performance delivered- is the tag line of which company?
(a) IBM                                                           (b) Accenture
(c) Apple Macintosh                                   (d) Microsoft
Answer: (b)

59. Which one of the following is not a function of the Reserve Bank of India?
(a) Banker to the Government
(b) Keeping foreign exchange reserve
(c) Issuing one rupee coin and note
(d) Regulating credit in the country
Answer: (c)

60. Marrakesh is famous for:
(a) International Criminal Court                  (b) World Bank
(c) World Trade Organisation                       (d) GATT
Answer: (c)
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/ VEO/ LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment

PDF