LATEST

Wednesday, 12 June 2019

Economics -Questions and Answers (Chapter- 04)

91. Economic growth is usually coupled with:
(a) Deflation                                                          (b) Inflation
(c) Stagflation                                                        (d) Hyperinflation
Answer: (b)

92. Which one of the following is an indirect tax?
(a) Excise duty                                              (b) Capital gains tax
(c) Wealth tax                                               (d) Corporation tax
Answer: (a)

93. The annual growth rate of National Income was recorded lowest during:
(a) Second plan                                              (b) Third plan
(c) Fifth plan                                                  (d) Sixth plan
Answer: (c)

94. Compensatory and Contingency Financing Facility is a fund for helping member countries and is maintained by:
(a) ADB                                                              (b) World Bank
(c) European Community                            (d) IMF
Answer: (d)

95. NAFED is connected with:
(a) Animal husbandry                                (b) Conservation of fuels
(c) Agricultural marketing                        (d) Agricultural implements
Answer: (c)

96. Which committee examined and suggested Financial sector reforms in India? 
Answer: Narasimham Committee 

97. The 11th Five Year Plan envisages the highest growth for which sector?

Answer: Service Sector 

98. Who is called the Father of Economics?
Answer: Adam Smith 

99. National Sample Survey Organisation NSSO was established in which year? 

Answer: 1950 

100. Who introduced the concept of Five Year Plans in India? 

Answer: Jawaharlal Nehru

101. The Mumbai Stock change was set up in which year?

Answer: 1875 

102. The Headquarter of RBI is in which place? 

Answer: Mumbai 

103. Who wrote the book 'Planned Economy for India'? 

Answer: M. Visveswarayya

104. Which is the largest Public Sector Bank in India?

Answer: State Bank of India 

105. In India, the maximum number of workers are employed in which industry?

Answer: Textile Industry

106. What is the rank of India in terms of population in the world?
(a) First (b) Second
(c) Third (d) Fourth
Answer: (b)

107. The Indian state with the largest population as per 2011 Census:
(a) Uttar Pradesh (b) Rajastan
(c) Maharashtra (d) Bihar
Answer: (a)

108. The Indian state with the lowest population as per 2011 Census:
(a) Goa (b) Mizoram
(c) Sikkim (d) Manipur
Answer: (c)

109. Which state has the highest population growth rate (2001-2011):
(a) Kerala (b) Tamil Nadu
(c) Uttar Pradesh (d) Meghalaya
Answer: (d)

110. Which state has the lowest population growth rate (2001-2011):
(a) West Bengal (b) Karnataka
(c) Nagaland (d) Goa
Answer: (c)

111. What per cent of the world population is represented by India as per the 2011 census?
(a) 17.5 (b) 21.05
(c) 25.6 (d) 30.2
Answer: (a)

112. Which state has the highest population density as per 2011 Census?
(a) Kerala (b) Bihar
(c) West Bengal (d) Tamil Nadu
Answer: (b)

113. Which state has the lowest population density as per 2011 Census?
(a) Rajastan (b) Jammu Kashmir
(c) Mizoram (d) Arunachal Pradesh
Answer: (d)

114. Which state has the highest sex ratio as per the 2011 Census?
(a) Bihar (b) Kerala
(c) Goa (d) Mizoram
Answer: (b)

115. Which state has the lowest sex ratio as per the 2011 Census?
(a) Haryana (b) Mizoram
(c) Arunachal Pradesh (d) Kerala
Answer: (a)
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/ VEO/ LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment

PDF