LATEST

    VEO EXAM PREPARATION    PSC EXAM PROGRAMME 2019     ||        TODAY'S EXAM RESULTS    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (ALL EXAM)    ||    CURRENT AFFAIRS- 2019

Wednesday, 12 June 2019

Economics -Questions and Answers (Chapter- 05)

116. The district in India with the largest population as per 2011 Census:
(a) Thane (b) Mumbai
(c) Thane (d) Pune
Answer: (a)

117. The district in India with the lowest population as per 2011 Census:
(a) Mahe (b) Dihang Valley
(c) Yanam (d) Leh
Answer: (b)

118. The sex ratio in India is ..... females per 1000 males as per 2011 Census:
(a) 903 (b) 847
(c) 940 (d) 1058
Answer: (c)

119. The density of population as per 2011 Census:
(a) 324 (b) 747
(c) 903 (d) 382
Answer: (d)

120. Decadal growth rate of India during 2001-2011 is ......percent
(a) 21.34 (b) 31.34
(c) 23.41 (d) 17.64
Answer: (d)

121. Which Union Territory has the highest density of population as per 2011 census?
(a) Puthuchery (b) Delhi
(c) Chandigarh (d) Lakshadweep
Answer: (b)

122. Which Union Territory has the lowest density of population as per 2011 census?
(a) Dadra and Nagar Haveli  (b) Puducherry
(c) Chandigarh  (d) Andaman and the Nicobar Islands
Answer: (d)

123. The second largest religion in India:
(a) Christianity (b) Islam
(c) Jainism (d) Parsi religion
Answer: (b)

124. Which religion has the highest literacy rate as per 2011 census?
(a) Hindu (b) Christianity
(c) Parsi (d) Jain
Answer: (d)


125. The literacy rate in India as per 2011 census is ..... per cent:
(a) 74.04 (b) 90.52
(c) 65.38 (d) 52.11
Answer: (a)

126. The Union Territory in India with the highest literacy as per 2011 census:
(a) Chandigarh (b) Lakshadweep
(c) Delhi (d) Puthuchery
Answer: (b)

127. The largest district in India:
(a) Leh (Ladakh) (b) Jaisalmer
(c) Kachch (d) Medinipur
Answer: (a)

128. The smallest district in India:
(a) Yanam (b) Alappuzha
(c) Chennai (d) Mahe
Answer: (d)

129. Which state has the highest literacy rate among males and females as per 2011 census?
(a) Mizoram (b) Kerala
(c) Goa (d) Karnataka
Answer: (b)

130. Functions of Reserve Bank of India:
Answer: Printing of currency, Controlling credit, Banker to government, Banker's bank

131. ................ are those institutions where financial transactions like deposits, loans etc. take place.
Answer: Financial institutions

132. The Reserve Bank of India is the apex bank of India. It was established in:
Answer: 1935

133. The Bank of Hindustan established in 1770 is India's first ............
Answer: modern bank.

134. In 1993, the nationalised bank, New Bank of India was merged with the ................
Answer: Punjab National Bank.

135. The growth of the banking sector since then can be divided into three phases:
Answer: The first phase stretches from 1770 to the nationalisation of banks in 1969. The second phase stretching from 1969 to 1990, witnessed the speedy development of banks. In the third phase, stretching from 1991 onwards, banks started rendering services, other than their basic functions.

136. This deposit facilitates depositing and withdrawing money many times in a day:
Answer: Current Deposit

137. ................ are ideal for depositing money in banks by individuals and institutions for a specific period of time. 
Answer: Fixed deposits 

138. ................ receive a specific amount every month for a specified period of time.
Answer: Recurring deposits

139. the working principles of co-operative banks.
Answer: Co-operative Banks

140. Apex bank in India which functions for the development of villages and agriculture.
Answer: National Bank for Agricultural and Rural Development (NABARD) 

141. Bharathiya Mahila Bank was started in: 
Answer: November 2013

142. The slogan of this bank is ' Women empowerment is India's empowerment'.
Answer: Bharathiya Mahila Bank

143. .............. provides financial help to small scale entrepreneurs and micro finances.
Answer: MUDRA Bank

144. The Kudumbasree and men self-help groups operating in Kerala and are examples
of this.
Answer: Microfinance

145. Which state has the lowest literacy rate as per 2011 census?
(a) Rajastan (b) Jharkhand
(c) Bihar (d) Chhatisgarh
Answer: (c)
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/ VEO/ LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a Comment