Header Ads Widget

Ticker

6/recent/ticker-posts

Geography - Questions and Answers - 01

Geography - Questions and Answers 01

PSC Degree Level Syllabus Based Questions and Answers

Basics  of   Geography  –  Earth  Structure  –  Atmosphere  –Rocks  –  Landforms- Pressure Belt and Winds- Temperature and Seasons- Global  Issues- Global warming -various forms of Pollutions– Maps- Topographic Maps and Signs – Remote Sensing – Geographic Information System-Oceans and its various movements –Continents –World Nations and its specific features.- Questions and Answers
പി.എസ്.സി. ഡിഗ്രിലെവൽ സിലബസിനെ അടിസ്ഥാനമാക്കി തയ്യാറാക്കിയ വിവരങ്ങൾ. 
PSC Degree Level Questions and Answers
1. On the tributary of which river has Rihand Dam been constructed?

(a) Chambal (b) Yamuna
(c) Son (d) Periyar
Answer: ( c)

2. Papi Hills in Andhra Pradesh is a part of _____
(a) Eastern Ghats (b) Western Ghats
(c) Aravallis (d) Khasi Hills
Answer: ( a)

3. Dharavi, India’s largest slum is in:
(a) Delhi (b) Mumbai
(c) Chennai (d) None of these
Answer: ( b)

4. The first national park in India:
(a) Eravikulam (b) Corbett NationalPark
(c) Guindy (d) Ghana
Answer: ( b)

5. The latitude of the southernmost point of the mainland of India:
(a) 8⁰4' (b) 6⁰4'(c) 7⁰4' (d) 9⁰4'
Answer: ( a)

6. Which state is called Granary of India?
(a) Rajasthan (b) Punjab
(c) Tamil Nadu (d) West Bengal
Answer: (b )

7. The river which originates from Thriambak hills:
(a) Krishna (b) Kaveri
(c) Tungabhadra (d) Godavari
Answer: ( d)

8. Chenchu is a tribe of:
(a) Andhra Pradesh (b) Kerala
(c) Tamil Nadu (d) Assam
Answer: ( a)

9. The first jute mill in India was established at Rishra near...
(a) Mumbai (b) Lucknow
(c) Coimbatore (d) Kolkata
Answer: (d )

10. What percentage of the world area is occupied by India:
(a) 7.2    (b) 6.8   (c) 4.2   (d) 2.4
Answer: ( d)

11. Cities connected by the Golden Quadrilateral project are New Delhi, Mumbai, Kolkata and .....
(a) Hyderabad (b) Chennai
(c) Bangalore (d) Kanyakumari
Answer: (b )

12. Which region is called the ‘The Ruhr of India’?
(a) Chotanagpur (b) Chhatisgarh plain
(c) Raniganj (d) Haryana
Answer: (a )

13. The only anthropoid ape found in India:
(a) Hoolock Gibbon (b) Lion-tailed macaque
(c) Spotted linsang (d) Slender lorries
Answer: (a )

14. Jarawas live in:
(a) Little Andaman (b) Tamil Nadu
(c) Karnataka (d) Kashmir
Answer: (a )

15. In which state is Kolleru lake?
(a) Rajasthan (b) Orissa
(c) West Bengal (d) Andhra Pradesh
Answer: (d )

16. Which river originates from Aravallis in Rajasthan?
(a) Jhelum (b) Sabarmati
(c) Narmada (d) Tapti
Answer: (b )

17. The state with the largest number of major ports:
(a) Tamil Nadu (b) Andhra Pradesh
(c) Maharashtra (d) West Bengal
Answer: (a )

18. Garden Reach Shipbuilders and Engineers Ltd. is situated at:
(a) Mumbai (b) Cochin
(c) Visakhapatnam (d) Kolkata
Answer: (d )

19. Mazagaon Dock Limited is in:
(a) Kolkata (b) Mumbai
(c) Visakhapatnam (d) Chennai
Answer: ( b)

20. The  place where Steel and Ironwork company started functioning in 1870:
(a) Kulti (b) Jamshedpur
(c) Rishra (d) Chennai
Answer: ( a)

21. Bhadravati, famous for Iron and steel industry, is in the state of:
(a) Tamil Nadu (b) Karnataka
(c) Andhra Pradesh (d) Orissa
Answer: (b )

22. The oldest municipal corporation in India:
(a) Delhi (b) Kolkatta
(c) Chennai (d) Allahabad
Answer: (c )

23. The natural region holds Indian subcontinent is:
(a) Equatorial climatic region(b)Mediterranean
(c) Monsoon (d) Hot desert
Answer: ( c)

24. Which state is the largest producer of wheat in India?
(a) Gujarat (b) Assam
(c) Tamil Nadu (d) Uttar Pradesh
Answer: (d )

25. Ludhiana famous for cycles situated in the state of:
(a) Haryana (b) Himachal Pradesh
(c) UP (d) Punjab
Answer: (d )

26. Which port city in India is situated in Salsette island?
(a) Chennai (b) Mumbai
(c) Kolkatta (d) Visakhapatnam
Answer: (b )

27. Kalimpong is a hill station in the state of:
(a) West Bengal (b) Uttar Pradesh
(c) Uttarakhand  (d) Himachal Pradesh
Answer: (a )

28. The speediest river in India:
(a) Narmada (b) Tapti
(c) Luni (d) Tista
Answer: (d )

29. The largest producer of jute in India:
(a) Karnataka (b) Tamil Nadu
(c) West Bengal (d) Andhra Pradesh
Answer: (c )

30. Wellington island is in the state of:
(a)Goa (b) Karnataka
(c) Tamil Nadu (d) Kerala
Answer: (d )

PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/ VEO/ LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

Post a Comment

0 Comments