LATEST

    VEO EXAM PREPARATION    PSC EXAM PROGRAMME 2019     ||        TODAY'S EXAM RESULTS    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (ALL EXAM)    ||    CURRENT AFFAIRS- 2019

Tuesday, 11 June 2019

Geography - Questions and Answers - 02

31. Where is Satish Dhawan Space Centre:
(a) Thumba (b) Bangalore
(c) Sriharikota (d) New Delhi
Answer: (c )

32. Jog falls, the highest waterfall in India is situated in the river:
(a) Kaveri (b) Sharavati
(c) Godavari (d) Krishna
Answer: ( b)

33. In which part of India, Patkai ranges situated?
(a) Western (b) Eastern
(c) Southern (d) Northern
Answer: (b )

34. The national  highway which is not connected to other national highways:
(a) NH 222 (b) NH 223
(c) NH 224 (d) NH 225
Answer: (b )


35. Dona Paula is a chief port in the state of:
(a) Orissa (b) Andhra Pradesh
(c) Gujarat (d) Goa
Answer: (d )

36. The first modern paper mill in India was established in Saharanpur in ....... in 1832.
(a) West Bengal (b) Maharashtra
(c) Madhya Pradesh
(d) Tamil Nadu
Answer: ( a)

37. Majuli, the largest river island in India is in:
(a) Manipur (b) Assam
(c) Nagaland (d) Mizoram
Answer: (b )

38. With which country has India the longest border?
(a) Pakistan (b) China
(c) Bangladesh (d) Myanmar
Answer: (c )

39. Which among the following is the largest producer of Asbestos in India?
(a)Rajastan (b) Jammu Kashmir
(c) Himachal Pradesh     (d) Sikkim
Answer: (a )


40. The river island Majuli is in the river:
(a)Brahmaputra (b) Ganga
(c) Yamuna (d) Indus
Answer: (a )

41. Tista is a tributary of the river:
(a) Ganga (b) Indus
(c) Brahmaputra (d) Narmada
Answer: (c )

42. Which lake in India is famous for prawn cultivation?
(a)Chilka (b) Sambhar
(c) Wular (d) Lonar
Answer: (a )

43. INS Kadamba is at:
(a)Goa (b) Mumbai
(c) Karwar (d) Kochi
Answer: (c )

44. The river that was declared as the national river of India:
(a)Indus (b) Brahmaputra
(c) Ganga (d) Narmada
Answer: (c )

45. Rana Pratap sagar dam is in the river:
(a)Narmada (b) Chambal
(c) Ganga (d) Yamuna
Answer: (b )


46. The most populous island in India:
(a) Majuli (b) Kavaratti
(c) Salsette (d) Middle Andaman
Answer: (c )

47. In which state is Maikal Hills?
(a)Orissa (b) Jammu Kashmir
(c) Chhatisgarh (d) West Bengal
Answer: ( c)

48. Which is a tributary of Krishna?
(a)Wardha (b) Penganga
(c) Vainganga (d) Tungabhadra
Answer: (d )

49. Which country has the largest cattle population?
(a)India  (b) Russia (c) China (d) USA
Answer: (a )


50. In which river is Kolkata port situated?
(a)Ganga (b) Hoogly
(c) Damodar (d) Mahanadi


Answer: ( b)
51. Kalinadi hydel project is in the state of:
(a)Madhya Pradesh(b) Tamil Nadu
(c) Karnataka (d) Andhra Pradesh
Answer: ( c)

52. Which south Indian state is known as the ‘Rice bowl of India’?
(a)Kerala (b) Tamil Nadu
(c) Karnataka (d) Andhra Pradesh
Answer: ( d)

53. Which river is known as Siang, Dihang in Arunachal Pradesh?
(a)Indus (b) Brahmaputra
(c) Ganga (d) Yamuna
Answer: ( b)

54. Kaziranga National Park in Assam is famous for the animal:
(a)White Tiger (b) Wild Ass
(c) Lion-tailed Macaque (d) One-horned Rhino
Answer: (d )

55. The North-South corridor connects Srinagar and .......
(a)Chennai (b) Kanyakumari
(c) Thiruvananthapuram (d) Rameswaram
Answer: (b )

56. Zawar mines in Rajasthan is famous for the mineral:
(a)Copper (b) Gold
(c) Mica (d) Zinc
Answer: ( d)

57. Where is Vir Savarkar airport?
(a)Kavarati (b) Port Blair
(c) Mumbai (d) Pune
Answer: ( b)

58. The southernmost major port in India:
(a)Kochi (b) Tutucorin
(c) Chennai (d) Ennore
Answer: (b )


59. Barren Island is a part of:
(a)Andaman (b) Nicobar
(c) Lakshadweep (d) Tamil Nadu
Answer: (a)

60. The cities of Hyderabad and Secunderabad are separated by:
(a) Nizam Sagar Lake
(b) Nagarjuna Sagar lake
(c) Krishnaraja Sagar
(d) Hussain Sagar Lake
Answer: (d )

PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/ VEO/ LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a Comment