LATEST

    VEO EXAM PREPARATION    PSC EXAM PROGRAMME 2019     ||        TODAY'S EXAM RESULTS    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (ALL EXAM)    ||    CURRENT AFFAIRS- 2019

Tuesday, 11 June 2019

Geography - Questions and Answers - 03

61. The smallest neighbouring country of India:
(a)Bhutan (b) Maldives
(c) Nepal (d) Bangladesh
Answer: (b )

62. Yamuna originates from Yamunotri in the state of:
(a) Himachal Pradesh (b) Jammu Kashmir
(c) Uttarakhand
(d) Uttar Pradesh
Answer: (c )

63. The Oldest rocks in India:
(a) Himalayas (b) Aravallis
(c) Karakoram (d) Shiwalik
Answer: (b )

64. The district in Jammu and Kashmir 37,555 sq.km of which is under illegal occupation by China.
(a) Kargil (b) Poonch
(c) Ladakh (d) Anantnag
Answer: (c )

65. Ahmedabad is on the banks of:
(a) Ganga (b) Sabarmati
(c) Yamuna (d) Indus
Answer: (b )

66. The setting for Rudyard Kipling’s ‘Jungle Book’:
(a)Manas National Park
(b) Shivpuri National Park
(c) Corbet National Park
(d) Kanha National Park
Answer: (d )

67. The hot dry wind that blows in north India during summer is:
(a) Fohn (b) Chinook
(c) Loo (d) Westerlies
Answer: (c )


68. Which of the following states has a common border with Pakistan?
(a) J&K, Punjab, Rajasthan, Gujarat
(b) J&K, Rajasthan, U.P., Gujarat
(c) J&K, Punjab, H.P., Haryana
(d) H.P., Haryana, Punjab, Gujarat
Answer: (a )

69. Karnataka is the largest producer of:
(a)Tea (b) Coffee
(c) Jute (d) Tapioca
Answer: (b )

70. Keoladeo National Park is in the state of:
(a)Gujarat (b) Rajasthan
(c) Orissa (d) Madhya Pradesh
Answer: ( b)

71. Koyna is a tributary of the river:
(a)Narmada (b) Krishna
(c) Kaveri (d) Mahanadi
Answer: (b )

72. The only south-east Asian country that shares a border with India:
(a)Bangladesh (b) Nepal
(c) Myanmar (d) Srilanka
Answer: (c )

73. The state in India with the largest percentage of rural population:
(a) Kerala  (b) Himachal Pradesh
(c) Uttar Pradesh (d) Punjab
Answer: (b )

74. The largest river basin in India:
(a)Ganga (b) Indus
(c) Brahmaputra (d) Kaveri
Answer: ( a)

75. Which state is known as the Heart of India?
(a)Uttar Pradesh (b) Rajasthan
(c) Madhya Pradesh(d) Jharkhand
Answer: ( c)

76. On which river is the Bhakra Nangal project built?
(a) Kosi (b) Beas
(c) Jhelum (d) Sutlej
Answer: ( d)

77. Which state is called as the ‘Tea garden of India’?
(a)Karnataka (b) Andhra Pradesh
(c) Assam (d) West Bengal
Answer: (c )

78. Nagarjuna Sagar dam is in the river:
(a)Narmada (b) Godavari
(c) Tapti (d) Krishna
Answer: (d )


79. The highest peak of western ghats or Sahyadri is Anaimudi.  It is in:
(a) Kerala (b) Tamil Nadu
(c) Karnataka (d) Andhra Pradesh
Answer: (a )

80. Gulmarg is a hill station in the state of:
(a)Uttar Pradesh (b) Jammu Kashmir
(c) Uttarakhand (d) Rajasthan
Answer: (b )

81. Sardar Vallabh Bhai airport is situated at:
(a)Surat (b) Gandhinagar
(c) Allahabad (d) Ahmedabad
Answer: (d )

82. India’s first large scale steel plant in the private sector was established at:
(a) Kulti (b) Burnpur
(c) Jamshedpur (d) Digboi
Answer: (c )

83. Which of the following is a tributary of Yamuna?
(a)Chambal (b) Ken
(c) Betwa (d) All of these
Answer: (d )

84. Rajgir Hills are in the state of:
(a) Bihar (b) Uttar Pradesh
(c) Rajasthan (d) Gujarat
Answer: ( a)

85. The nearest country to Nicobar islands:
(a)Srilanka (b) Myanmar
(c) Maldives (d) Indonesia
Answer: (d )

86. Manikaran Power Project is in the state of:
(a)Arunachal Pradesh
(b) Himachal Pradesh
(c) Madhya Pradesh
(d) Uttar Pradesh
Answer: ( b)

87. In which state Ambassador car factory is situated?
(a)Haryana (b) West Bengal
(c) Maharashtra (d) U.P.
Answer: (b )

88. Osman Sagar Reservoir in Andhra Pradesh is in ..... river.
(a)Godavari (b) Krishna
(c) Vainganga (d) Musi
Answer: (d )

89. Pimpri and Rishikesh are famous for ...... factories.
(a)Antibiotics (b) Fertilizer
(c) Newsprint (d) Cement
Answer: (a )

90. The river that originates  in the northern slopes of Kailas range in India near the Mansarovar lake:
(a)Indus (b) Brahmaputra
(c) Ganga (d) Narmada
Answer: (a )
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/ VEO/ LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a Comment