LATEST

Tuesday, 11 June 2019

Geography - Questions and Answers - 04

91. Nanda Devi peak forms a part of:
(a) Assam Himalayas
(b) Kumaon Himalayas
(c) Nepal Himalayas
(d) Punjab Himalayas
Answer: (b)

92. The largest neighbouring country of India:
(a)Pakistan (b) China
(c) Bangladesh (d) Myanmar
Answer: (b )

93. Which state receives rainfall from north east monsoon?
(a) Orissa (b) Andhra Pradesh
(c) Tamil Nadu (d) Kerala
Answer: (c )

94. The state is the largest producer of silk in India:
(a)Kerala (b) Tamil Nadu
(c) ) Andhra Pradesh (d) Karnataka
Answer: (d )

95. Chittaranjan Locomotive Works is in the state of:
(a)Maharashtra (b) UP
(c) West Bengal (d) MP
Answer: (c )

96. The only creator lake in India:
(a)Sambhar (b) Kolleru
(c) Lonar (d) Pulikat
Answer: (c )

97. The first private port in India:
(a)Pipavav (b) Mundra
(c) Krishnapatnam (d) Adani
Answer: (a )

98. The second largest Union Territory in India, in terms of area:
(a) Andaman and Nicobar  (b) Delhi
(c) Pondicherry (d) Chandigarh
Answer: (b )

99. Which river was known an Aksini in ancient times?
(a)Chenab (b) Jhelum
(c) Ravi (d) Beas
Answer: (a )


100. The world’s highest road connects:
(a) Leh- Manali (b) Leh- Srinagar
(c) Manali- Kangra  (d) Gangtok- Darjeeling
Answer: (a )

101. Ranjeet Sagar Dam is situated on the river:
(a) Jhelum (b) Chenab
(c) Ravi (d) Beas
Answer: (d )

102. In India, Tropic of Cancer doesn’t pass through which one of the following states:
(a) Jharkhand (b) West Bengal
(c) Gujarat (d) Maharashtra
Answer: (d )

103. Which river is known as ‘Vridha Ganga’?
(a)Kaveri (b) Godavari
(c) Krishna (d) Narmada
Answer: (b )

104. Where is INS Shivaji?
(a)Port Blair (b) Goa
(c) Lonavala (d) Visakhapatnam
Answer: ( c)

105. The largest agro-based industry in India:
(a)Cotton textiles (b) Sugar
(c) Silk (d) Jute
Answer: (a )

106. The largest religion in Lakshadweep:
(a) Hinduism (b) Islam
(c) Christianity (d) Jainism
Answer: (b )

107. When does South West Monsoon blow?
(a)November-January
(b) May-September
(c) October- November
(d) None of these
Answer: (b )

108. In which state is Wular lake?
(a)Jammu Kashmir (b) Orissa
(c) West Bengal (d) Rajastan
Answer: ( a)

109. Which is the easternmost state in India?
(a)Asom      (b) Arunachal Pradesh
(c) Mizoram (d) Tripura
Answer: (b )

110. Indira Gandhi airport which has the longest runway in India is at:
(a)Mumbai (b) Allahabad
(c) New Delhi (d) Lucknow
Answer: (c )

111. The Uri, Salal, Dulhasti  hydel projects are in .......
(a)Jammu Kashmir (b) Himachal Pradesh
(c) Uttar Pradesh (d) Punjab
Answer: ( a)

112. In which river is Jog falls?
(a)Kaveri (b) Indravati
(c) Sharavati (d) Bhima
Answer: (c )

113. Mussoorie is a hill station in........ where the Lal Bahadur Shastri Academy of Administration is situated:
(a)UP (b) Uttarakhand
(c) Rajastan (d) Jammu Kashmir
Answer: (b )


114. Where is Gulf of Mannar located?
(a) West of Gujarat (b) East of Tamil Nadu
(c) West of Kerala (d) South of Kanyakumari
Answer: (b )

115. The highest hill station in South India:
(a)Yercaud (b) Munnar
(c) Udagamandalam (d) Kodaikanal
Answer: (c )

116. Which of the following states has deposits of copper, lead and zinc together:
(a) Madhya Pradesh (b) Karnataka
(c) Rajastan (d) Bihar
Answer: (c )

117. Dhootsagar waterfalls are in...... river:
(a)Sharavati (b) Bhima
(c) Mandovi (d) Musi
Answer: (c )

118. Kasauli is a hill station in:
(a)West Bengal (b) Uttar Pradesh
(c) Uttarakhand  (d) Himachal Pradesh
Answer: (d )

119. Elephanta island is in:
(a)Maharashtra (b) Kerala
(c) Tamil Nadu (d) Andhra Pradesh
Answer: ( a)

120. Nathu La is in Himalayas. La means:
(a) Pass (b) Glacier (c) Valley (d) Mountain
Answer: (a )

121. Dhariwal in Punjab is famous for:
(a)Cement (b) Cycles
(c) Wool (d) Milk products
Answer: (c )

122. The maximum daily range of temperature can be observed at:
(a) Chennai  (b) Thiruvananthapuram
(c) Delhi (d) Mumbai
Answer: (c )

123. Which river enters from Nepal to India and the basin of which includes Tibet, Nepal and India?
(a) Hugely (b) Kosi (c) Narmada(d) Sarayu
Answer: (b )

124. Where are tea and coffee both grown?
(a) NW India (b) NE India
(c) Central India (d) Southern India
Answer: (d )

125. The name of which state means the ‘Abode of God’?
(a)Haryana (b) Jammu Kashmir
(c) Punjab (d) Rajastan
Answer: ( a)
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/ VEO/ LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment

PDF