LATEST

Tuesday, 11 June 2019

Geography - Questions and Answers - 05

126. On the tributary of which river has Rihand Dam been constructed?
(a) Chambal (b) Yamuna
(c) Son (d) Periyar
Answer: (c)

127. Dharavi, India’s largest slum is in:
(a) Delhi (b) Mumbai
(c) Chennai (d) None of these
Answer: (b)

128. Papi Hills in Andhra Pradesh is a part of_____
(a) Eastern Ghats (b) Western Ghats
(c) Aravallis (d) Khasi Hills
Answer: (a)

129. The first national park in India:
(a) Eravikulam (b) Corbett NationalPark
(c) Guindy (d) Ghana
Answer: (b)

130. The latitude of the southernmost point of the mainland of India:
(a) 8°4' (b) 6°4'(c) 7°4' (d) 9°4'
Answer: (a)

131. Which state is called Granary of India?
 (a) Rajastan (b) Punjab
(c) Tamil Nadu (d) West Bengal
Answer: (b)

132. The river which originates from Thriambak hills:
(a) Krishna (b) Kaveri
(c) Tungabhadra (d) Godavari
Answer: (d)

133. Chenchu is a tribe of:
(a) Andhra Pradesh (b) Kerala
(c) Tamil Nadu (d) Assam
Answer: (a)

134. The first jute mill in India was established at Rishra near...
(a) Mumbai (b) Lucknow
(c) Coimbatore (d) Kolkata
Answer: (d)

135. What percentage of the world area is occupied by India:
(a) 7.2    (b) 6.8   (c) 4.2   (d) 2.4
Answer: (d)

136. Cities connected by the Golden Quadrilateral project are New Delhi, Mumbai, Kolkata and .....
(a) Hyderabad (b) Chennai
(c) Bangalore (d) Kanyakumari
Answer: (b)

137. Which region is called the ‘The Ruhr of India’?
(a) Chotanagpur (b) Chhatisgarh plain
(c) Raniganj (d) Haryana
Answer: (a)

138. The only anthropoid ape found in India:
(a) Hoolock Gibbon (b) Lion-tailed macaque
(c) Spotted linsang (d) Slender lorries
Answer: (a)

139. Jarawas live in:
(a) Little Andaman (b) Tamil Nadu
(c) Karnataka (d) Kashmir
Answer: (a)

140. In which state is Kolleru lake?
(a) Rajastan (b) Orissa
(c) West Bengal (d) Andhra Pradesh
Answer: (d)


141. Which river originates from Aravallis in Rajastan?
(a) Jhelum (b) Sabarmati
(c) Narmada (d) Tapti
Answer: (b) 


142. Mazagaon Dock Limited is in:
(a) Kolkata (b) Mumbai
(c) Visakhapatnam (d) Chennai
Answer: (b) 

143. The state with the largest number of major ports:
(a) Tamil Nadu (b) Andhra Pradesh
(c) Maharashtra (d) West Bengal
Answer: (a) 

144. Garden Reach Shipbuilders and Engineers Ltd. are situated at:
(a) Mumbai (b) Cochin
(c) Visakhapatnam (d) Kolkata
Answer: (d)

145. The  place where Steel and Ironwork company started functioning in 1870:
(a) Kulti (b) Jamshedpur
(c) Rishra (d) Chennai
Answer: (a)

146. Bhadravati, famous for Iron and steel industry, is in the state of:
(a) Tamil Nadu (b) Karnataka
(c) Andhra Pradesh (d) Orissa
Answer: (b)

147. The oldest municipal corporation in India:
(a) Delhi (b) Kolkatta
(c) Chennai (d) Allahabad
Answer: (c)

148. The natural region holds Indian subcontinent is:
(a) Equatorial climatic region       (b) Mediterranean
(c) Monsoon                                         (d) Hot desert
Answer: (c)

149. Which state is the largest producer of wheat in India?
(a) Gujarat (b) Assam
(c) Tamil Nadu (d) Uttar Pradesh
Answer: (d)

150. Ludhiana famous for cycles situated in the state of:
(a) Haryana (b) Himachal Pradesh
(c) UP            (d) Punjab
Answer: (d)


151. The collision with Eurasian Plate along the modern border between India and Nepal formed the orogenic belt that created the Tibetan Plateau and the----------?
Answer: Himalayas

152. Which mountain range runs from northeast to southwest for about 800 km between Delhi to Palanpur (Gujarat) and is one of the oldest folded mountains of the world?
Answer: Aravallis

153. What is the division of the geologic time scale from the formation of the Earth to the beginning of the Cambrian Period of the Paleozoic Era (about 570 million years ago)?
Answer: Achaean Era

154. What is the name of a large area of salt marshes located in mostly in Sindh, Pakistan and the western tip of Gujarat?
Answer: Rann of Kutch

155. What is the name of a strait between Tamil Nadu in India and the Mannar district of the Northern Province of Sri Lanka that connects the Bay of Bengal in the northeast with the Gulf of Mannar in the southwest?
Answer: Palk Strait

156. Which river is first known as Sagarmati after originating in the Pushkar valley of the Aravalli Range, near Ajmer, then after passing Govindgarh, it meets its tributary Sarasvati, which originates from Pushkar Lake?
Answer: Luni
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/ VEO/ LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment

PDF