LATEST

Tuesday, 11 June 2019

Geography - Questions and Answers - 06

157.  Which is the highest peak in the Western Ghats and South India, at an elevation of 2695 meters, and a topographic prominence of 2479 meters?
Answer: Anamudi

158. Which mountain range parallels the Vindhya Range to the north, and these two east-west ranges divide Indian Subcontinent into the Indo -Gangetic plain of northern India and the Deccan Plateau of the south?
Answer: Satpura Range

159. What is the name of a strip of land formerly belonging to India on the West Bengal - Bangladesh border which has been leased indefinitely to Bangladesh so that it can access its Dehgram -Angalpota enclaves?
Answer: Teen Bigha

160.  Which is the Indian metropolitan city that locates nearest to Tropic of Cancer?
Answer: Kolkata

161. Which is the Indian a metropolitan city that locates nearest to the equator?
Answer: Chennai

162.  Prior to the construction of which Dam, the Mahanadi was navigable from its mouth up to Arrange, about. 150 kilometres from its source?
Answer: Hirakud

163. In which Indian states are the Kanha, Panna, Satpura, Sanjay tiger reserves located?
Answer: Madhya Pradesh

164. The Sheonath river is the largest privatised river in India. It is the largest tributary of the river?
Answer: Mahanadi

165.  Lakshadweep islands are separated from the Maldives islands by the……….. Degree Channel?
Answer:  Eight Degree

166. --------------- is the oldest oil-producing state in India?
Answer:  team

167. Ankleshwar, Lunej, Kalol are important oil fields of --------- state?
Answer:  Gujarat

168. Aishwarya oil field in---------is India's second-biggest oil discovery. It has been named after Indian actress Aishwarya Rai.
Answer:  Barmer (Rajasthan)

169. ……………. state Is known as the mineral the state of India?
Answer:  Jharkhand

170.  The famous solar power plant Bhagwanpur is located at ----------state?
Answer:  Madya Pradesh

171.  The Chambal Project is a joint venture of both Rajasthan and --------- state and both these states benefit from the project.
Answer:  Madhya Pradesh

172.  The Rihand Multipurpose project is located in the Mirzapur district in ……….. state?
Answer:  Uttar Pradesh

173. Pobitora Wildlife Sanctuary in …………. The state has the highest Rhino population in the world?
Answer:  Assam

174. Keibul Lamjao is the only floating National park in India, Is located in………..state?
Answer:  Manipur

175. 'Ecology is the permanent economy’ is the slogan of the…………. Movement?
Answer:  Chipko

176.  The Bhavani, the Amaravati, the Hemavati etc. are the major tributaries of the……….. river?
Answer:  Kaveri

177. .... Mahatma Gandhi Sethu Bridge is the longest bridge built across a river in India. It has been constructed across………….. river?
Answer:  Ganga

178. ........ island of the Odisha coast is a place for Indian missile testing?
Answer:  Wheeler

179. An island in the Mumbai harbour which is fortified and owned by the Indian Navy is……….?
Answer:  Oyster Rock

180. Which is India's largest saline lake and produces 196000 tonnes of clean salt every year, which equals 8.7 % of India's salt production?
Answer:  Sambhar Lake (Rajasthan)

181. The Andamans and Nicobars are separated by a channel some 150 km wide is……………?
Answer:  Ten Degree

182. The Himalayas have many of the tallest mountains in the world. The tallest mountain in India is the……….?
Answer:  Kanchenjunga

183. Some crops are planted for autumn harvest and are also called the summer or monsoon crop in India and Pakistan. What are these crops?
Answer:  Kharif crops

184. The Guindy National Park is situated right in the heart of ………. city?
Answer:  Chennai

185. One of the biggest hydroelectric projects in the private sector is Vishnu Prayag Hydro Power Project. This project is located in……..state?
Answer:  Uttarakhand

186. The source of which river of India is located on the Amarkhantak hill in the Anuppur District of eastern Madhya Pradesh?
Answer:  Narmada

187. Which canal starts from the Harike Barrage, a few kilometres below the confluence of the Sutlej and Beas rivers in Punjab state?
Answer:  Indira Gandhi Canal

188. Which river flows north - northeast through Madhya Pradesh, running for a time through Rajasthan, then forming the boundary between Rajasthan and Madhya Pradesh before running southeast to join the Yamuna in Uttar Pradesh state?
Answer:  Chambal River

189. Which mountain peak, on the border between Nepal and Sikkim is the highest point in India at 8598m and the world's 3rd highest peak?
Answer:  Kanchenjunga

190. The only confirmed active volcano in South Asia is a part of the Indian Union Territory of……….?
Answer:  Andaman and Nicobar Islands

191. ………….. river is known as the 'Life Line of Goa'?
Answer:  Mandovi

192. The river Nubra is originated from…………. glacier?
Answer:  Siachin

193. Jim Corbett National Park is the oldest national park in India. In which district of Uttarakhand is it located?
Answer:  Nainital

194. Population density of India is 382 per sq. km as per census 2011, which is the densest state of India with a population density of 1102?
Answer:  Bihar

195. Which was the first factory in India to produce Urea and Ammonium Sulphate?
Answer:  Sindri

196. The northern part of the west the coastal plain is known as ……………?
Answer:  Konkan

197.  The first marine eco-sensitive zone of India is………..?
Answer:  Gulf of Kutch

198.………….. river is the only tributary of Indus, which flows fully in India?
Answer:  Beas

199. The Koyna, the Ghataprabha, the Tungabhadra, the Bhima are the major tributaries of the…………. river?
Answer:  Krishna

200. The Paradeep port (Odisha) Is at the mouth of river……………….?
Answer:  Mahanadi
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/ VEO/ LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment

Loading...