LATEST

Tuesday, 11 June 2019

Geography - Questions and Answers - 07

201. Khetri mines  in Rajasthan is famous for......
(a) Gold                                                          (b) uranium
(c) Copper                                                    (d) Aluminium
Answer: (c)

202. Singbhum mines famous for Iron and Copper is  in:
(a) Jharkhand                                              (b) Bihar
(c) Chhatisgarh                                      (d) West Bengal
Answer: (a)

203. Zawar mines in Rajasthan is famous for:
(a) Copper                                         (b) Gold
 (c) Mica                                             (d) Zinc
Answer: (d)

204. Which among the following is the largest producer of Asbestos in India?
(a) Rajastan                                  (b) Jammu Kashmir
(c) Himachal Pradesh                      (d) Sikkim
Answer: (a)


205. Koraput (Orissa), Cudappah (Andhra Pradesh) and Salem (Tamil Nadu) are famous for:
(a) Gold                                              (b) Copper
(c) Aluminium                                 (d) Chromite
Answer: (c)

206. Which mineral is known as ‘black gold’?
(a) Lead                                             (b) Zinc
(c) Petroleum                                  (d) Solver
Answer: (c)

207. Kolar, Hutti gold mines are in the state of:
(a) Andhra Pradesh                      (b) Karnataka
(c) Rajastan                                     (d) Orissa
Answer: (b)

208. In which state is Ramagiri gold mines?
(a) Bihar                                           (b) Jharkhand
(c) Karnataka                                  (d) Andhra Pradesh
Answer: (d)

209. Koderma mines are famous for:
(a) Copper                                              (b) Mica
(c) Gold                                                   (d) Uranium
Answer: (b)


210. The largest source of petroleum in India (63%):
(a) Digboi                                               (b) Ankaleswar
(c) Mumbai High                                  (d) Cochin
Answer: (c)

211. The Jog falls consists of four waterfalls. They are Raja, Rani, Rocket and.....
(a) Rocker                                             (b) Roller
 (c) Roarer                                            (d) Roamer
Answer: (c)

212. In which river are Chitrakoot waterfalls?
(a) Godavari                                       (b) Indravati
(c) Narmada                                         (d) Tapti
Answer: (b)

213. In which state is Dhoot Sagar waterfalls?
(a) Andhra Pradesh                                (b) Goa
(c) Orissa                                                   (d) Karnataka
Answer: (b)

214. In which river are Hogenackel waterfalls?
(a) Kaveri                                                    (b) Godavari
(c) Veiga                                                     (d) Krishna
Answer: (a)

215. Which waterfalls is known as the ‘Niagra of India’?
(a) Jog                                                        (b) Sivasamudram
(c) Chitrakoot                                            (d) Hogenackel
Answer: (d)


216. In which river is Sivasamudram waterfalls?
(a) Krishna                                               (b) Godavari
(c) Kaveri                                                 (d) Tamraparni
Answer: (c)

217. In which state are Courtallum (Kuttalam) waterfalls?
(a) Tamil Nadu                                         (b) Karnataka
(c) Chhatisgarh                                          (d) Orissa
Answer: (a)

218. In which state are Athirappally waterfalls?
(a) Tamil Nadu                                        (b) Andhra Pradesh
(c) Karnataka                                          (d) Kerala
Answer: (d)


219. Tripparappu waterfalls are in the state of:
(a) Kerala                                              (b) Tamil Nadu
(c) Karnataka                                       (d) Andhra Pradesh
Answer: (b)

220. Palaruvi waterfalls is in:
(a) Tamil Nadu                                     (b) Andhra Pradesh
(c) Kerala                                               (d) Karnataka
Answer: (c)

221. How much the southern tip of India is far away from the line of the equator? 

Answer: 876

222. Which tribal group is dominant in the 'blue mountains' Nilgiri of south India _ 

Answer: Todas 

223. Which state has the longest coastal area

Answer: Gujarat 

224. The percentage of earth surface covered __ by India is  

Answer: 2.4 %. 

225. The easternmost point of India

Answer: Walangto 

226. The northernmost point of India 

Answer: Indiracol

227. The westernmost point of India 

Answer: Rajheera creek 

228. Total land frontier of India

Answer: 15200 

229. The highest peak of peninsular India

Answer: Anamudi 

230. The second highest peak in India

Answer: Nandadevi 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/ VEO/ LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment

PDF