LATEST

Tuesday, 11 June 2019

Geography - Questions and Answers - 09

256. Which planet reflects the sun’s light in the largest extent?
(a) Jupiter                                                              (b) Venus
(c) Uranus                                                                (d) Neptune
Answers: (b)

257. Which planet is known as the ‘Earth’s twin’?
(a) Mars                                                                      (b) Jupiter
(c) Mercury                                                               (d) Venus
Answers: (d)

258. The most shining object in the sky after the Moon:
(a) Sun                                                                         (b) Wega
(c) Venus                                                                     (d) Jupiter
Answers: (c)

259. In Venus, the sun rises in the ........
(a) North                                                                  (b) East
(c) West                                                                    (d) South
Answers: (c)

260. Which planet is known as the ‘Sister planet of earth’?
(a) Venus                                                                     (b) Jupiter
(c) Uranus                                                                   (d) Neptune
Answers: (a)

261. Venus is the goddess of ....... in Roman mythology:
(a) Trade                                                                      (b) Commerce
(c) Sky                                                                     (d) Love and Beauty
Answers: (d)

262. The Greek equivalent of Venus:
(a) Aphrodite                                                                  (b) Helen
(c) Libra                                                                            (d) Obelia
Answers: (a)

263. Which planet is known as ‘evening star’?
(a) Venus                                                                    (b) Mars
(c) Jupiter                                                                  (d) Mercury
Answers: (a)

264. The nearest celestial body to Earth?
(a) Venus                                                                      (b) Sun
(c) Moon                                                                        (d) Mars
Answers: (c)

265. Which is the most abundant gas in the atmosphere of Venus?
(a) Oxygen                                                                   (b) Nitrogen
(c) Carbon Dioxide                                                     (d) Methane
Answers: (c)

266. The only planet with the name of female Roman mythological character:
(a) Earth                                                              (b) Venus
(c) Jupiter                                                             (d) Neptune
Answers: (b)

267. The only planet whose English name does not have any connection with
Greek and Roman mythology:
(a) Mercury                                                           (b) Earth
(c) Saturn                                                              (d) Uranus
Answers: (b)

268. The only planet which takes more time to complete a rotation then a revolution?
(a) Venus                                                                    (b) Mercury
(c) Mars                                                                       (d) Jupiter
Answers: (a)

269. Which country launched Venera-1 to study about Venus?
(a) USA                                                                      (b) Soviet Union
(c) France                                                                 (d) China
Answers: (b)

270. Which is in Venus?
(a) Great Red Spot                                                      (b) Great Dark Spot
(c) Lakshmi Planum                                                    (d) Olympus Mons
Answers: (c)

271. Which is the largest among the inner planets?
(a) Mercury                                                  (b) Venus
(c) Earth                                                       (d) Mars
Answers: (c)

272. Earth is also known as:
(a) Helios                                                                       (b) Sol
(c) Ferra                                                                         (d) Terra
Answers: (d)

273. Which planet has the highest density?
(a) Saturn                                                                     (b) Jupiter
(c) Earth                                                                       (d) Mercury
Answers: (c)

274. Which planet has the lowest density?
(a) Earth                                                                      (b) Saturn
(c) Jupiter                                                                    (d) Mars
Answers: (b)


275. Earth is called:
(a) Yellow planet                                                        (b) Red Planet
(c) Green Planet                                                            (d) Blue Planet
Answers: (d)

276. Mars is the Roman God of:
(a) Agriculture                                                           (b) War
(c) Trade                                                                      (d) Love
Answers: (b)

277. The Greek equivalent of Mars:
(a) Ares                                                                            (b) Poseidon
(c) Helios                                                                         (d) Zeus
Answers: (a)

278. Mars is known as:
(a) Blue Planet                                                           (b) Red Planet
(c) Green Planet                                                           (d) Yellow Planet
Answers: (b)

279. Which is known as ‘black moon’?
(a) Mars                                                                          (b) Deimos
(c) Phobos                                                                      (d) Nereid
Answers: (c)

280. What imparts a red colour to Mars?
(a) Silicon                                                                   (b) Copper
(c) Iron                                                                        (d) Silver
Answers: (c)

281. Which is the highest peak in the solar system?
(a) Chimborazo                                                            (b) Everest
(c) Valis Marineris                                                      (d) Olympus Mons
Answers: (d)

282. Which planet has almost the same period of rotation that of the earth?
(a) Venus                                                                        (b) Mars
(c) Mercury                                                                    (d) Jupiter
Answers: (b)

283. Which was sent by NASA to study about Mars?
(a) Messenger                                                             (b) Vinera
(c) Path Finder                                                            (d) Galileo
Answers: (c)

284. Which is the farthest inner planet?
(a) Mercury                                                                       (b) Venus
(c) Earth                                                                             (d) Mars
Answers: (d)

285. The largest member in the solar system:
(a) Earth                                                                      (b) Jupiter
(c) Saturn                                                                       (d) Sun
Answers: (d)
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/ VEO/ LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment

PDF