LATEST

Tuesday, 11 June 2019

Geography - Questions and Answers - 11

311. How many times the sun is bigger than the earth?
(a) 110 times                                   (b) 111 times
(c) 112 times                                    (d) 109 times
Answer: (d)

312. Coconut tree is the national tree of:
(a) Indonesia                                    (b) Myanmar
(c) Sri Lanka                                      (d) Maldives
Answer: (d)

313. A rift valley is formed mainly due to:
(a) The force of tension of earth’s crust
(b) The subsidence of floor of a river valley
(c) The valley formed after the formation of fold mountains
(d) The deepening of the valley by ice actions
Answer: (a)

314. The longest cave in the world:
(a) Veronia cave                                         (b) Mammoth Cave
(c) Edakkal Cave                                           (d) Ajanta Cave
Answer: (b)

315. Savanna grassland situated in which continent?
(a) Asia                                                        (b) Europe
(c) Africa                                                      (d) North America
Answer: (c)


316. The tide at its maximum height is known as:
(a) Tsunami                                (b) Spring Tide
(c) Equinoxes                             (d) Neap Tide
Answer: (b)

317. Which of the following planets is smaller than earth?
(a) Neptune                                   (b) Uranus
(c) Saturn                                       (d) Venus
Answer: (d)

318. The Hawaiian Islands are located in:
(a) North Atlantic Ocean            (b) South Atlantic Ocean
(c) North Pacific Ocean               (d) South Pacific Ocean
Answer: (c)


319. Which one of the following continents do not have a real desert?
(a) Europe                                     (b) Australia
(c) Asia                                            (d) North America
Answer: (a)

320. How fast the earth spins at the north pole?
(a) 1038 miles/hr                          (b) 700 miles/hr
(c) Almost zero                                (d) 850 miles/hr
Answer: (c)

321. Name the continents that form mirror images:
(a) North America and South America     (b)   Asia and Africa
(c) Africa and South America                      (d) Europe and Asia
Answer: (c)

322. A region of weak winds is called:
(a) Doldrum                                  (b) Dum Dum
(c) Chilka                                        (d) None of these
Answer: (a)

323. How many times in a year, day and nights are of equal duration anywhere on earth?
(a) Once                                              (b) Four
(c) Twelve                                          (d) Twice
Answer: (d)

324. Which one of the following is a land-locked sea?
(a) Aral Sea                                          (b) Timor Sea
(c) North Sea                                         (d) Red Sea
Answer: (a)


325. The troposphere is the hottest part of the atmosphere is because:
(a) It is the closest layer of the Sun
(b) There are charged particles in it
(c) It is heated by the earth’s surface
(d) Heat is generated in it
Answer: (c)

326. Which one of the following is known as ‘Anti-trade winds’?
(a) Chinook                                               (b) Cyclones
(c) Typhoons                                            (d) Westerlies
Answer: (d)

327. The outermost layer of the sun is called:
(a) Chromosphere                                  (b) Photosphere
(c) Corona                                                 (d) Lithosphere
Answer: (c)

328. A geostationary satellite is at a height of:
(a) 6km                                                   (b) 1000 km
(c) 3600km                                            (d) 35900 km
Answer: (d)

329. The orbits of planets around the sun can be:
(a) Elliptic and parabolic                (b) Parabolic and hyperbolic
(c) Circular and hyperbolic            (d) Circular and elliptic
Answer: (d)

330. What is Super Nova?
(a) A black hole                                      (b) A dying star
(c) An asteroid                                         (d) A Comet
Answer: (b)
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/ VEO/ LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment

PDF