LATEST

Tuesday, 11 June 2019

Geography - Questions and Answers - 12

331. Which of the following is a landlocked country?
(a) Ukraine                                              (b) Romania
(c) Hungary                                             (d) Bulgaria
Answer: (c)

332.The tide produced in an ocean when the pull on the earth by the Sun and Moon is unidirectional are called:
(a) High tide                                           (b) Springtide
(c) Neap tide                                           (d) Low tide
Answer: (b)

333. The Gulf stream is an ocean current which begins in:
(a) Off the coast of Florida
(b) From the Bay of Bengal
(c) Gulf countries coastline
(d) In the Philippines
Answer: (a)

334. Which of the following volcanoes is situated in Mexico?
(a) Colima                                               (b) Purace
(c) Semeru                                               (d) Etna
Answer: (a)

335. The humidity of the air depends upon:
(a) Temperature                                  (b) Location
(c) Weather                                                (d) All of these
Answer: (d)

336. The latitude of a place expresses its angular position relative to the plane of
(a) Axis of the earth                                     (b) North pole
(c) South pole                                          (d) Equator
Answer: (d)

337. The greatest variety of animal and plant species is found in:
(a) Temperate grasslands                  (b) Tropical moist forests
(c) Tundra regions                                  (d) In hot deserts
Answer: (b)


338. The largest part of our hydrosphere is:
(a) Atlantic Ocean                                 (b) Pacific Ocean
(c) Indian Ocean                                    (d) Arctic Ocean
Answer: (b)

339. Which river begins at Tana lake in Ethiopia?
(a) Blue Nile                                           (b) White Nile
(c) Congo                                                 (d) Zambezi
Answer: (a)

340. In which country does the river Amazon originate?
(a) Brazil                                                    (b) Colombia
(c) Peru                                                       (d) Bolivia
Answer: (c)

341. Father of Geography 

Answer: Hecataeus 

342. Who was the first Geographer that prepare a world map to scale 

Answer: Anaximander 

343. The former name of 'Black sea' was  

Answer: Pontus Euxine 

344. The idea to dig the Panama Canal was given by 

Answer: Humboldt  

345. The instrument used for measuring distances on a map 

Answer: Opisometer 
  
346. The science which studies of earth measurement  
Answer: Geodesy  

347. An Art and Science of making maps from aerial photographs  

Answer: Photogrammetry 

348. Which is the longest river in Asia? 

Answer: Yangtze 

349. Which is the largest hydroelectric project in the world? 

Answer: Three Gorges Dam (China)

350. Mahaveli Ganga is the longest river In-----? 

Answer:  Sri Lanka

351. The most ideal region for the cultivation of cotton in India
- Deccan plateau

352. On which river is the Nagarjuna Sagar project

- Krishna

353. The watershed between India and Myanmar is formed by

- Naga hills

354. The Deccan plateau covers an area of

- 16 lakh km2

355. How many islands of India are located in the Bay of Bengal

204

356. Salt lake Sambhar located at

- Rajasthan

357. Oldest mountain range in India

- aravalli

358. The coastal region, where the deltas of Godavari and Krishna are met-

- Kolleru lake

359. Largest mangrove forest in the world

- Sunderbans

360. Which city of India stands on the banks of the river Godavari
- Nasik
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/ VEO/ LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment

PDF