LATEST

Tuesday, 11 June 2019

Geography - Questions and Answers - 15

Climate of India
421.The major climatic subtypes in India:
(a) Four (b) Five
(c) Six (d) Seven
Answer: (c)

422. The number of seasons in India:
(a) Six (b) Five
(c) Four (d) Three
Answer: (c)

423. Which season in India has also known Monsoon:
(a) Rainy (b) Summer
(c) Winter (d) None of these
Answer: (a)

424. In which region of India desert is situated:
(a) Northeast (b) Northwest
(c) Southeast (d) Southwest
Answer: (b)

425. The boundary between the tropics and subtropics:
(a) Equator (b) Dateline
(c) 82.5 degree east (d) Tropic of Cancer
Answer: (d)

426. The most rainfall in India occurs between
(a) May and November (b) December to March
(c) February to May (d) January to March
Answer: (a)

427. The driest months in India:
(a) December to March (b) May and November
(c) June to September (d) April to July
Answer: (a)

428. Which state is most benefitted by North East Monsoon?
(a) Maharashtra (b) Assam
(c) Jammu Kashmir (d) Tamil Nadu
Answer: (d)

429. The hottest period in India:
(a) April-May (b) June -July
(c) August-September (d) November-December
Answer: (a)

430. The coldest months in India:
(a) June- July (b) September-October
(c) October-November (d) December-January
Answer: (d)

431. Which region in India experiences the heaviest rainfall?
(a) Northwest (b) Northeast
(c) South (d) Southwest
Answer: (b)

432. The place with the highest rainfall among the following:
(a) Neryamangalam (b) Mawsynram
(c) Agumbe (d) Leh
Answer: (b)

433. Agumbe in the Shimoga district receives the second highest annual rainfall in India. It is in the state of:
(a) Maharashtra (b) Karnataka
(c) Assam (d) Tamil Nadu
Answer: (b)

434. In western and southern regions of India. the hottest month is .......
(a) April (b) May
(c) June (d) July
Answer: (a)

435. In Northern India the hottest month is:
(a) January (b) February
(c) March (d) May
Answer: (d)

436. In which month Monsoon commences in India?
(a) June (b) July
(c) August (d) September
Answer: (a)

437. A strong, hot, and dry wind blows  in parts of northern and western India is called:
(a) Loo (b) Fohn
(c) Chinook (d) None of these
Answer: (a)

438. The northeast monsoon begins in .........
(a) October (b) June
(c) January (d) December
Answer: (a)

439. Which city has the least average precipitation?
(a) Bhopal (b) Srinagar
(c) Jaisalmer (d) Port Blair
Answer: (c)


440. Which state experiences the lowest temperature in India?
(a) Haryana (b) Meghalaya
(c) Assam (d) Jammu and Kashmir
Answer: (d)

441. The world's wettest place is in the state of:
(a) Manipur (b) Tripura
(c) Meghalaya (d) Assam
Answer: (c)

442. The rain with thunder experienced in the summer season in the states of Assam, Bihar, West Bengal:
(a) Loo (b) Kalbaisakhi
(c) Fohn (d) Chinook
Answer: (b)

443. Which region experiences Mango shower by the middle of April?
(a) Karnataka & Konkan (b) Northeast
(c) Northwest (d) North
Answer: (a)

444. The weather of India is described as:
(a) Tropical Monsoon (b) Mediterranean
(c) Semi-arid (d) Alpine
Answer: (a)

445. A product of southeast trade winds originating from a high-pressure mass centred over the southern Indian Ocean, the monsoonal torrents supply over........% of India's annual rainfall:
(a) 50 (b)  80
(c) 55 (d) 45
Answer: (b)
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/ VEO/ LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment