LATEST

Tuesday, 11 June 2019

Geography - Questions and Answers - 18

Soils of India
496. The most important type of soil in India:
(a) Alluvial (b) Red soil
(c) Laterite soil (d) Desert soil
Answer: (a)

497. What approximate percentage of the area of India is covered by alluvial soil?
(a) 10 (b)20
(c) 30 (d) 40
Answer: (d)

498. Which area in India is dominated by alluvial soil?
(a) Western area (b) Northern plains
(c) Southern area (d) Deccan plateau
Answer: ()

499. Which soil is also known as Regur soil?
(a) Laterite (b) Red soil
(c) Black soil (d) Alluvial soil
Answer: (c)

500. The soil which is most suitable for cotton cultivation?
(a) Desert soil (b) Black soil
(c) Alluvial soil (d) Red soil
Answer: ()

501. Which soils are most typical of the Deccan trap?
(a) Alluvial soil (b) Desert soil
(c) Laterite (d) Black soil
Answer: (d)

502. Which soil is formed as a result of lava flows?
(a) Laterite (b) Red soil
(c) Black soil (d) Alluvial soil
Answer: (c)

503. Desert soil is abundant in:
(a) Jammu Kashmir (b) Gujarat
(c) Rajastan (d) Assam
Answer: (c)

504. Removal of minerals from the soil due to the passing of water through it:
(a) Leaching (b) Bleaching
(c) Humus (d) None of these
Answer: (a)

505. Which soil is also known as Vertisol?
(a) Desert soil (b) Black soil
(c) Alluvial soil (d) Red soil
Answer: ()

506. Fertilizer formed from dead leaves and plants in the soil.
(a) Humus (b) Regur
(c) Khadar (d) Bhangar
Answer: (a)

507. Old alluvium is called:
(a) Khadar (b) Bhangar
(c) Regur (d) Humus
Answer: ()

508. New alluvium  is called:
(a) Regur (b) Humus
(c) Khadar (d) Bhangar
Answer: (c)

509. What imparts colour to red soil?
(a) Phosphorus (b) Potassium
(c) Iron oxide (d) Calcium
Answer: (c)

510. The type of soil common in Malva and
Chotanagpur plateau:
(a) Red soil (b) Laterite
(c) Alluvial soil (d) Mountain soil
Answer: (a)

511. The soil formed due to weathering of old crystalline rocks:
(a) Desert soil (b) Alluvial soil
(c) Red soil (d) Marshy soil
Answer: (c)

512. The soil found in typical monsoon conditions:
(a) Laterite (b) Red soil
(c) Alluvial soil (d) Marshy soil
Answer: (a)

513. Which soil is sometimes unfit for agriculture?
(a) Alluvial (b) Regur
(c) Saline soil (d) Laterite
Answer: (c)

514. Which is a remedy for soil erosion?
(a) Afforestation (b) Terrace farming
(c) contour cultivation (d) All of these
Answer: (d)


515. The Indian Council of Agricultural Research (ICAR) has divided the soils of India into ..... major groups:
(a) 8 (b) 9
(c) 10 (d) 11
Answer: (a)

516. Which type of soil occupies about 70% of the total area in Tamil Nadu?
(a) Laterite soil (b) Alluvial soil
(c) Red soil (d) Mountain soil
Answer: (c)

517. Laterite soil found in India in:
(a) Western Ghats (b) Eastern Ghats
(c) Deccan Plateau (d) Satpura region in Madhya Pradesh
Answer: (a)

518. Laterite soils:
(a) are red in colour
(b) are formed in tropical climates
(c) often contain high concentrations of aluminium
(d) all of the above
Answer: (d)

519. Soil is composed of ___.
(a) organic matter produced by organisms
(b) fragments of bedrock
(c) clay minerals formed by the chemical alteration of bedrock
(d) all of these
Answer: (d)

610. What is the name for soils that are rich in calcium
(a) laterites (b) evaporites
(c) pedocals (d) pedalfers
Answer: (c)
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/ VEO/ LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment