LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Tuesday, 11 June 2019

Geography - Questions and Answers - 19

521. The largest lake in India:
(a)Chilka (b) Sambhar
(c) Kolleru (d) Lonar
Answer: (a)

522. In which state is Chilka?
(a)Gujarat (b) Orissa
(c) West Bengal (d) Andhra Pradesh
Answer: (b)

523. In which lake Breakfast island and Honeymoon island are situated?
(a)Kolleru (b) Wular
(c) Chilka (d) Pulikat
Answer: (c)

524.The largest brackish water lake in India:
(a)Wular (b) Lonar
(c) Pulikat (d) Chilka
Answer: (d)

525.Pulikat lake is situated in:
(a)Andhra Pradesh and Orissa
(b) Andhra Pradesh and Tamil Nadu
(c) Orissa  and Orissa
(d) Karnataka and Tamil Nadu
Answer: (b)

526. The island that separates Pulikat lake from Bay of Bengal:
(a)Srirangam (b) Rameswaram
(c) Sriharikota (d) Wheeler island
Answer: (c)

527. Which lake in India is famous for prawn cultivation?
(a)Chilka (b) Sambhar
(c) Wular (d) Lonar
Answer: (a)

528. In which state is Kolleru lake?
(a)Rajastan (b) Orissa
(c) West Bengal (d) Andhra Pradesh
Answer: (d)

529. The largest lake in South India:
(a)Vembanad (b) Kolleru
(c) Pulikat (d) Ashtamudi
Answer: (b)


530. In which state is Wular lake?
(a)Jammu Kashmir (b) Orissa
(c) West Bengal (d) Rajastan
Answer: (a)

531. The only crater lake in India:
(a)Sambhar (b) Kolleru
(c) Lonar (d) Pulikat
Answer: (c)

532. In which state is Lonar lake?
(a)Jammu Kashmir (b) Orissa
(c) West Bengal (d) Maharashtra
Answer: (d)

533.  Nalsarovar lake is in the state of:
(a)Gujarat (b) West Bengal
(c) Maharashtra (d) Rajastan
Answer: (a)

534. The saltiest lake in India:
(a)Chilka (b) Sambhar
(c) Wular (d) Lonar
Answer: (b)

535. In which state is Sambhar lake?
(a)West Bengal (b) Gujarat
(c) Rajastan (d) Maharashtra
Answer: (c)

536. In which state is Loktak lake?
(a)Meghalaya (b) Nagaland
(c) Mizoram (d) Manipur
Answer: (d)

537. The largest lake in northeast India:
(a)Loktak (b) Pulikat
(c) Lonar (d) Kolleru
Answer: (a)

538. Hussain sagar and Himayat Sagar lakes are in:
(a) Karnataka (b) Tamil Nadu
(c) Andhra Pradesh (d) Orissa
Answer: (c)

539. Renuka lake is in the state of:
(a) Punjab (b) Uttarakhand
(c) UP (d) Himachal Pradesh
Answer: (d)


540. In which state is Surajkund lake:
(a) Haryana (b) Jammu Kashmir
(c) Bihar (d) Orissa
Answer: (a)

541. Dal lake is in the state of:
(a) Bihar (b) Orissa
(c) Jammu Kashmir (d) Uttarakhand
Answer: (c)

542. Where is the Pushkar lake?
(a) Uttar Pradesh (b) Rajastan
(c) Madhya Pradesh (d) Bihar
Answer: (b)

543. In which state is Pichola lake?
(a) Haryana (b) Gujarat
(c) UP (d) Rajastan
Answer: (d)

544. In which state is Nainital lake?
(a) Uttarakhand (b) Uttar Pradesh
(c) Rajastan (d) Haryana
Answer: (a)

545. Rabindra Sarovar is in:
(a) Bihar (b) West Bengal
(c) Himachal Pradesh  (d) Oris
Answer: (b)
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/ VEO/ LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment