LATEST

Friday, 5 July 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - MAY (Question Paper-01)

2019 - MAY (Question Paper-01)
KERALA PSC- CHEMICAL ASSISTANT - GROUND WATER DEPARTMENT - OMR TEST
Question Code: 22/2019
Date of Test: 28/05/2019 Tuesday
Exam Details: Click here

41. Which state in India is the largest producer of saffron?
(A) Jammu and Kashmir (B) Sikkim
(C) Himachal Pradesh (D) Gujarat
Answer: (A)

42. Which one of the following is NOT a basic feature of the Indian Constitution?
(A) Parliamentary form of Government
(B) Federal Government
(C) Independence of Judiciary
(D) Presidential form of Government
Answer: (D)

43. Who is the present Chairman of NITI Aayog?
(A) Mr Rajiv Kumar (B) Shri Narendra Modi, The Prime Minister
(C) Dr Bibek Debroy (D) Prof. Ramesh Chand
Answer: (B)

44. Who presided over the Surat Session of the Indian National Congress?
(A) Rashbehari Ghosh (B) Dadabhai Naoroji
(C) W.C. Banerji (D) Gopalakrishna Gokhale
Answer: (A)

45. In which language Gandhiji published the paper Harijan?
(A) Gujarati (B) Hindi (C) English (D) Urdu
Answer: (C)

46. On which date Prime Minister Shri Narendra Modi announced, Ayushman Bharat Health
Insurance Scheme?
(A) 25th September 2018 (B) 15th August 2018
(C) 22nd October 2018 (D) 23rd September 2018
Answer: (B)

47. Who built the Dutch Palace at Mattancherry in 1555?
(A) The Dutch East India Company (B) The French East India Company
(C) The English East India Company (D) The Portuguese
Answer: (D)

48. The most important lake in North Kerala is :
(A) Kavvayi lake (B) Vembanad lake
(C) Kayamkulam lake (D) Sastham Kotta lake
Answer: (A)

49. Which Travancore ruler, shifted the Capital of Travancore from Padmanabhapuram to
Thiruvananthapuram?
(A) Marthanda Varma (B) Gowri Parvathi Bhai
(C) Balarama Varma (D) Dharma Raja
Answer: (D)

50. In which year was Ancharakandy Cinnamon estates established?
(A) 1700 (B) 1789 (C) 1767 (D) 1800
Answer: (C)

51. In which works Chattampi Swamikal has expressed his profound faith in Ahimsa or
non-violence?
(A) Adi Bhasha (B) Advaita Chinta Paddhati
(C) Kristu Matanirupanam (D) Jivita Karunyanirupanam
Answer: (D)

52. The first of the temples consecrated by Sri Narayana Guru was at :
(A) Aruvippuram in Neyyattinkara (B) Jagannath Temple, Tellicherry
(C) Advaita Asramam at Alwaye (D) Sarada Matam, Shivagiri
Answer: (A)

53. Chirayankizh Taluk Muslim Samajam was founded by :
(A) Ali Musliyar (B) Kalathingal Muhammed
(C) Vakkom Abdul Khadar Maulavi (D) Muhammed Abdu Rahiman
Answer: (C)

54. In which year Kuriakose Chavara established CMI Church at Mannanam?
(A) 1871 (B) 1831 (C) 1805 (D) 1806
Answer: (B)

55. ‘Kallumala Samaram’ an agitation under the leadership of Shri Ayyankali took place at :
(A) Veganoor (B) Oorattambalam 
(C) Changanasseri (D) Perinad
Answer: (D)

56. Who is the architect of ‘Statue of Unity’, the world’s tallest statue built at Kevadiya in Gujarat?
(A) B.V. Dhoshi (B) R.V. Suthar
(C) Anupama Kundoo (D) Raj Rewal
Answer: (B)

57. Who is the present Chief Minister of Sikkim?
(A) Pawan Kumar Chamling (B) Sarbananda Sonowal
(C) Nongthombam Biren Singh (D) Jai Ram Thakur
Answer: (A)

58. Who won the ONV Literary Award for the year 2018?
(A) Sugatha Kumari (B) M. Mukundan
(C) M.T. Vasudevan Nair (D) Subhash Chandran
Answer: (C)

59. Who has won the women’s singles title in the Australian open, 2018?
(A) Serena Williams (B) Venus Williams

(C) Simona Halep (D) Caroline Wozniacki
Answer: (D)

60. Who is the director of the film ‘Kayamkulam Kochunni’?
(A) Nivin Pauly (B) R. Sukumaran

(C) Roshan Andrews (D) Lal Jose
Answer: (C)

This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 in Malayalam Click here
* Kerala Psc Previous Question Papers -2018 - PDF Book - Click here

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC PREVIOUS QUESTION PAPERS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
ALL EXAM SYLLABUS Click here
DEVASWOM BOARD - Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment