LATEST

Friday, 5 July 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - MAY (Question Paper-06)

2019 - MAY (Question Paper-06)
* KERALA PSC - SYSTEM ANALYST/ SENIOR PROGRAMMER - KERALA PUBLIC SERVICE COMMISSION  - ONLINE TEST
Question Code: 17/2019/OL
Date of Test: 25/05/2019 Saturday
Exam Details: Click here

Question1:-Which among the following is not a fundamental right?
        A:-Right to equality
        B:-Right against exploitation
        C:-Right to freedom of religion
        D:-Right to acquire wealth
        Correct Answer:- Option-D

Question2:-The union list given in __________ schedule of Indian Constitution.
        A:-5th schedule
        B:-6th schedule
        C:-7th schedule
        D:-8th schedule
        Correct Answer:- Option-C

Question3:-The objective of Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana is _________
        A:-Skill training to youth
        B:-Eradication of urban unemployment
        C:-Basic education to rural children
        D:-Employment guarantee to women
        Correct Answer:- Option-A

Question4:-Who among the following is not related to 'Mappilapattu'?
        A:-Moyinkutty Vaidyar
        B:-Edarikkode Alikutty Kurikkal
        C:-O.M. Karuvarakundu
        D:-Chakkeeri Moideenkutty
        Correct Answer:- Option-B

Question5:-Who won the 'Man Booker Prize 2018'?
        A:-Anna Burns
        B:-Richard Powers
        C:-Daisy Johnson
        D:-Chethan Bagath
        Correct Answer:- Option-A

Question6:-Who was the Indian flag bearer of 2018 commonwealth games closing ceremony?
        A:-P.V. Sindhu
        B:-Abhinav Bindra
        C:-Jenson Joseph
        D:-Mary Kom
        Correct Answer:- Option-D

Question7:-Who is the author of 'Aarachaar'?
        A:-Sara Joseph
        B:-Subash Chandran
        C:-K.R. Meera
        D:-M. Mukundan
        Correct Answer:- Option-C

Question8:-Who is the author of 'Muslim Janavum Vidyabhyasavum' (Muslims and Education)
        A:-Vakkom Moulavi
        B:-Makthi Thangal
        C:-K.M. Moulavi
        D:-E.K. Aboobacker Musliyar
        Correct Answer:- Option-B

Question9:-Name the Malayali woman Congress leader imprisoned along with her two-month-old baby during civil disobedience movement
        A:-Kuttimalu Amma
        B:-Akkama Cheriyan
        C:-Arya Pallam
        D:-Lalitha Prabhu
        Correct Answer:- Option-A

Question10:-How many people signed in Ezhava memorial?
        A:-11218
        B:-12178
        C:-13276
        D:-13176
        Correct Answer:- Option-D

Question11:-Who started the daily 'Paschimodayam'?
        A:-Benjamine Baily
        B:-Herman Gundert
        C:-K.P. Kesava Menon
        D:-Mamman Mappila
        Correct Answer:- Option-B

Question12:-Who is the founder of 'Samatwa Samajam'?
        A:-Sri Narayana Guru
        B:-Ayyankali
        C:-Vaikunda Swamikal
        D:-Sahodaran Ayyappan
        Correct Answer:- Option-C

Question13:-Who was the first signatory of 'Malayali Memorial'?
        A:-K.P. Sankara Menon
        B:-G.P. Pillai
        C:-Dr. Palpu
        D:-C. Kesavan
        Correct Answer:- Option-A

Question14:-Mampuram Thangal came to India from _______
        A:-Saudi Arabia
        B:-Yemen
        C:-Iraq
        D:-Egypt
        Correct Answer:- Option-B

Question15:-Who is the lone dissenter of Sabarimala temple women entry verdict of the supreme court?
        A:-Dipak Misra
        B:-R.F. Nariman
        C:-A.M. Khawilkar
        D:-Indu Malhotra
        Correct Answer:- Option-D

Question16:-Who issued temple entry proclamation?
        A:-Swathi Thirunal
        B:-Sri Moolam Thirunal
        C:-Sri Chithira Thirunal
        D:-Ayilyam Thirunal
        Correct Answer:- Option-C

Question17:-Which among the following was 'Melmundu Samaram'?
        A:-Paliyam Satyagraha
        B:-Kuttamkulam Satyagraha
        C:-Vaikom Satyagraha
        D:-Shanar Agitation
        Correct Answer:- Option-D

Question18:-Who is known as the father of the library movement in Kerala?
        A:-K.M. Panikkar
        B:-K.N. Panikkar
        C:-P.N. Panikkar
        D:-K.P. Panikkar
        Correct Answer:- Option-C

Question19:-Who is the author of the drama, 'Koottukrishi'?
        A:-M.P. Battathiripad
        B:-Edasseri Govindan Nair
        C:-K. Damodaran
        D:-V.T. Battathiripad
        Correct Answer:- Option-B

Question20:-Who among the following is not included modern Triumvirate of Malayalam poetry?
        A:-Cherusseri
        B:-Kumaran Asan
        C:-Vallathol
        D:-Ulloor
        Correct Answer:- Option-A
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 in Malayalam Click here
* Kerala Psc Previous Question Papers -2018 - PDF Book - Click here

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC PREVIOUS QUESTION PAPERS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
ALL EXAM SYLLABUS Click here
DEVASWOM BOARD - Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a Comment