LATEST

Friday, 5 July 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - MAY (Question Paper-04)

2019 - MAY (Question Paper-04)
* KERALA PSC - TRAINING INSTRUCTOR(MMV) SCHEDULED CASTES DEVELOPMENT - DEPARTMENT - ONLINE TEST
Question Code: 15/2019/OL
Date of Test: 22/05/2019 Wednesday
Exam Details: Click here

Question1:-The Indian Constitution adopted the idea of amending the constitution from which country
        A:-France
        B:-Australia
        C:-South Africa
        D:-Britain
        Correct Answer:- Option-C

Question2:-When is National Law Day?
        A:-January 26
        B:-November 26
        C:-July 22
        D:-January 24
        Correct Answer:- Option-B

Question3:-The Right to Information Act was passed by the Indian Parliament in
        A:-12th October 2005
        B:-26th November 2005
        C:-22nd June 2005
        D:-15th June 2005
        Correct Answer:- Option-D

Question4:-The 'Villuvandi Samaram' of 1893 was led by
        A:-Sahodaran Ayyappan
        B:-K.P. Karuppan
        C:-Dr Palpu
        D:-Ayyankali
        Correct Answer:- Option-D

Question5:-The first book published entirely in Malayalam in Kerala is
        A:-Samkshepa Vedartham
        B:-Malabar Manual
        C:-Kundalatha
        D:-Indulekha
        Correct Answer:- Option-A

Question6:-The Nadar women of Kerala got right to cover their breasts through which of the following agitation?
        A:-Villuvandi agitation
        B:-Kallumala agitation
        C:-Channar agitation
        D:-Abstention movement
        Correct Answer:- Option-C

Question7:-The first newspaper in Malayalam 'Rajya Samacharam' was published from
        A:-Thalassery
        B:-Kottayam
        C:-Kozhikode
        D:-Thiruvananthapuram
        Correct Answer:- Option-A

Question8:-Kerala Sangeetha Nataka Academy is located in
        A:-Ernakulam
        B:-Thrissur
        C:-Kannur
        D:-Tirur
        Correct Answer:- Option-B

Question9:-The 'Antharjana Samajam' was founded by
        A:-Parvathi Nenmenimangalam
        B:-Arya Pallam
        C:-Lalitha Prabhu
        D:-Lalithambika Antharjanam
        Correct Answer:-Question Cancelled

Question10:-"I installed my Shiva; not a Brahmin Shiva" whose revolutionary words are these?
        A:-Ayyankali
        B:-Thycaud Ayya Vaikundar
        C:-Vagbhatananda Gurukkal
        D:-Sree Narayana Guru
        Correct Answer:- Option-D

Question11:-Who led the first organised strike of agricultural labourers in Travancore?
        A:-C. Kesavan
        B:-Pandit K.P. Karuppan
        C:-Ayyankali
        D:-C.V. Kunjuraman
        Correct Answer:- Option-C

Question12:-Among the following literary works, which one is written by Sri Vagbhatananda Gurukkal?
        A:-Atmopadesasatakam
        B:-Atmavidya
        C:-Darsanamala
        D:-Vedadhikara Niroopanam
        Correct Answer:- Option-B

Question13:-Who among the following renaissance leaders exhorted 'Mattuvin Chattangale' (Change the rules)
        A:-Brahmananda Sivayogi
        B:-Chattampi Swamikal
        C:-Kumaranasan
        D:-Vaikunda Swamikal
        Correct Answer:- Option-C

Question14:-Vakkom Abdul Khadir Moulavi started the newspaper 'Swadeshabhimani' at
        A:-Anjuthengu
        B:-Thalassery
        C:-Chirayinkeezhu
        D:-Thiruvananthapuram
        Correct Answer:- Option-A

Question15:-Who is known as 'Kerala Maupassant'?
        A:-M.T. Vasudevan Nair
        B:-Thakazhi Sivasankara Pillai
        C:-Ulloor S. Parameswara Iyer
        D:-Changampuzha Krishan Pillai
        Correct Answer:- Option-B

Question16:-Which district of Kerala is known as 'Land of Looms and Lores'?
        A:-Kasaragod
        B:-Ernakulam
        C:-Kollam
        D:-Kannur
        Correct Answer:- Option-D

Question17:-What is the capital of Uttarakhand?
        A:-Dehradun
        B:-Ranchi
        C:-Raipur
        D:-Jaipur
        Correct Answer:- Option-A

Question18:-'The Storting' is the Parliament of
        A:-Sweden
        B:-Norway
        C:-Denmark
        D:-Japan
        Correct Answer:- Option-B

Question19:-Which of the following country introduced the Environment tax from January 2018, to prevent pollution?
        A:-Japan
        B:-America
        C:-China
        D:-Australia
        Correct Answer:- Option-C

Question20:-The 'Statue of Unity' world's tallest statue is located in which district of Gujrat
        A:-Ahmedabad
        B:-Rajkot
        C:-Gandhinagar
        D:-Narmada
        Correct Answer:- Option-D
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 in Malayalam Click here
* Kerala Psc Previous Question Papers -2018 - PDF Book - Click here

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC PREVIOUS QUESTION PAPERS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
ALL EXAM SYLLABUS Click here
DEVASWOM BOARD - Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a Comment