LATEST

Friday, 5 July 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - MAY (Question Paper-02)

2019 - MAY (Question Paper-02)
KERALA PSC- SENIOR SUPERINTENDENT/ACCOUNTS OFFICER/SENIOR SUPERINTENDENT(SR FROM ST ONLY)-KERALA STATE INSURANCE DEPT / DAIRY DEVELOPMENT DEPT - OMR TEST
Question Code: 23/2019
Date of Test: 29/05/2019 Wednesday
Exam Details: Click here

21. Which one is an example for Multiple fruits?
(A) Mango (B) Strawberry (CO) Pineapple (D) Bean
Answer: (C)

22. In which of the following Organ Urea, an excretory product is synthesised in our
body?
(A) Kidney (B) Liver (C) Small Intestine (D) Stomach
Answer: (B)

23. In which of the following tissue 'Haversian canal can be seen?
(A) Nerve (B) Muscle
(C) Bone (D) Adipose tissue
Answer: (C)

24. During Strenuous exercise, the muscles do not get sufficient oxygen to meet its energy needs and also there is an accumulation of acid. This causes muscle fatigue. Which is that acid?
(A) Lactic acid (B) Carbonic acid
(CO) Formic acid (D) Phosphoric acid
Answer: (A)

25. Glucose and fructose have the same chemical formula, CH,2O;. But fructose is different
from glucose in having which of the following functional group?
(A) Aldehyde group (B) Ketone group
(C) Carboxyl group (D) Phenol group
Answer: (B)

26. Usually, Lime pickle is not stored in aluminium vessels, because an acid present in lime
reacts with aluminium, produces a gas. The gas produced is:
(A) Carbon dioxide (B) Hydrogen (CO) Chlorine (D) Nitrogen
Answer: (B)

27. Choose from the following, a chemical substance that added for getting Yellow colour
to food material :
(A) Erythrosine (B) Vanillin (CO) Phosphoric acid (D) 'Tartrazine
Answer: (D)

28. On an examination, an Ophthalmologist prescribed to wear optical having concave
lens. What will be the defect of eye?
(A) Myopia (B) Presbyopia
(CO) Astigmatism (D) Hypermetropia
Answer: (A)

29. In a kerosene lamp, the oil rises up along the wick due to capillary action. This capillary
rise occurs when :
(A) The adhesive force is greater than cohesive force
(B) The adhesive force is less than cohesive force
(O) The adhesive force is equal to cohesive force
(D) AI of the above
Answer: (A)

30. When small to moderate earthquakes occur certain sound waves are produced. Even
though certain animals respond to it, we can't hear this. This is because, in this case:
(A) Sound waves of greater than 20000 Hz are produced
(B) Sound waves of 20 Hz to 20000 Hz are produced
(CO) Sound waves of less than 20 Hz are produced
(D) None of the above
Answer: (C)

31. Which country recently lifted the ban against car driving by women?
(A) Saudi Arabia (B) Pakistan (CO) Bangladesh (D) Iraq
Answer: (A)

32. What is Gaganyaan?
(A) 'The national mission of cleaning the sacred river Ganga
(B) 'The human space flight programme to be launched around 2022
(C) 'The complete digitalization of the banking industry in 2019
(D) A campaign to seek elimination of open defecation
Answer: (B)

33. Which among the following states has the credit of the first state to provide digitally signed land record receipts?
(A) Kerala (B) Tamil Nadu
CO) Maharashtra D) West Bengal
Answer: (C)

34. Village Rockstars-the film which won many national and international awards and
made Oscar entry for best foreign language film is originally created in:
(A) English language (B) Bhojpuri language
(CO) Kamrupi Assamese language (D) Hindi language
Answer: (C)

35. The Odakkuzhal award of 2018 is given to the book:
(A) Chandranodoppam (B) Malayala novalinte desakalangal
(CO) Aymanam Johninte Kathakal (D) Oro Jeevanum Vilappettathaanu
Answer: (B)

36. Arif Alivi sworn recently as Pakistan's President.
(A) 10 (B)  11ER (CO) 12th (D) 13h
Answer: (D)

37. Which world leaders made a landmark meeting at Helsinki Summit 2018?
(A) Donald Trump and Vladimir Putin
(B) Donald Trump and Kim-Jong-Un
(CO) Narendra Modi and Imran Khan
(D) `Xi Jinping and Donald Trump
Answer: (A)

38. Which Andaman Nicobar island tribe is considered more isolated and hostile to outsiders in the wake of recent events?
(A) 'The Great Andamanese (B) Onge
(C) Sentinelese (D) Jarawa
Answer: (C)

39. The first Indian to win Badminton World Federation World Tour Finals is:
(A) P.V. Sindhu (B) Saina Nehwal
(CO) Srikanth Kidampi (D) Pullela Gopichand
Answer: (A)

40. Jamal Khashoggi the well-known journalist who was killed recently in Saudi Arabia's
consulate in Istanbul worked for:
(A) 'The Newyork Times (B) 'The Washington Post
(CO) Al Jazeera (D) 'Time
Answer: (B)

41. In Census 2011 the Male literacy rate in India:
(A) 82.14% (B) 65.46% (CO 93.91% (D) 91.58%
Answer: (A)

42. “Alang” is the Worlds largest ship recycling unit situated in the state of :
(A) West Bengal (B) Andhra Pradesh
(CO) Gujarath (D) Tamil Nadu
Answer: (C)

43. Who is considered to be the founder of the city of Amritsar?
(A) Guru Amardas (B) Guru Tej Bahadur
(CO) Guru Hargobind (D) Guru Ramdas
Answer: (D)

44. The Mughal Princess Zeb-Un-Nissa wrote her works under the Pseudonym of :
(A) Momin (B) Ghalib CO) Zaug (D) Makhfi
Answer: (D)

45. Dasholi Grama Swarajya Sangh was the first environmental movement in India started
by:
(A) Amrita Devi (B) Chandi Prasad Bhatt
(CO) Medha Patker (D) Sundarlal Bahuguna
Answer: (B)

46. Which is the cleanest city in India in the Swatchh Bharat Survey 2018?
(A) Pune (B) Ahmedabad (CO) Indore (D) Bhubaneswar
Answer: (C)

47. The state animal of Sikkim is:
(A) Mithun (B) Red Panda
(C) Ox (D) One-Horned Rhinoceros
Answer: (B)

48. The social reformer is popularly known as “Lincoln of Kerala” :
(A) Pandit Karuppan (B) Vagbadananda
(CO) Ayyankali (D) None of these
Answer: (A)

49. Who is regarded as the father of Indian History?
(A) Kautilya (B) Fah Sien
(CO) Aryabhatta (D) Megastenese
Answer: (D)

50. The height of the Agasthyarkoodam peak in the Western Ghat :
(A) 1868 Mt. (B) 2695 Mt. (CO) 2640 Mtr. (D) 1505 Mtr.
Answer: (A)

51. The study of inland aquatic ecosystem is called :
(A) Hydrology (B) Potomology
(CO) Limnology (D) Oceanography
Answer: (C)

52. The language born as a result of integration between Hindavi and Persian is:
(A) Sanskrit (B) Urdu (CO) Kashmiri (D) Sindhi
Answer: (B)

53. Who discovered the Vijayanagar site of Hampi?
(A) John Marshall (B) BB Lal
(CO) Colin Mackenzie (D) RD Bannerjee
Answer: (C)

54. UNESCO declared Sanchi as a World Heritage Site in the year:
(A) 1990 (B) 1989 (CO) 2018 (D) 1998
Answer: (B)

55. The famous Aikya Kerala Conference held at Thrissur in 1947 under the leadership
of :
(A) Panampilli Govinda Menon (B) Mannath Padmanabhan
(CO) EMS Namboothiripad (D) K. Kelappan
Answer: (D)

56. Which agitation demanding the right to vote to the Srimoolam Assembly in Kerala?
(A) Nivarthana Agitation (B) Shanar Agitation
(CO) Electricity Agitation (D) None of these
Answer: (A)

57. The Viceroy who convened Simla Conference in 1945:
(A) Wavell (B) Lord Linlithgow
(CO) Mount Batton (D) Ramsay MacDonald
Answer: (A)

58. The first printed book in Malayalam language:
(A) Horthus Malabaricus (B) Adyatma Ramayanam
(CO) Samkshepavedartham (D) Mahabharatha
Answer: (C)

59. Gandhi started his Dandi March from Sabarmati to Dandi on:
(A) 6th April 1930 (B) 13th April 1919
(C) 26th Jan 1930 (D) 12th March 1930
Answer: (D)

60. The first Indian native ruler signed the Subsidiary Alliance System of British :
(A) Nawab of Awadh (B) Nizam of Hyderabad
(CO) Peshwas of Maratha (D) None of these
Answer: (B)

61. The joint sitting of parliament is presided over by :
(A) Speaker of LokSabha (B) President
(CO) Prime Minister (D) Chief Justice of Supreme Court
Answer: (A)

62. Identify the Political Right among the following:
(A) Right to Work (B) Right to Leisure
(CO) Right to Life (D) Right to hold Public office
Answer: (D)

63. Which among the following Fundamental Right is called as the Heart and Soul of the
Constitution by Dr B.R. Ambedkar?
(A) Right to Freedom (B) Right to Constitutional Remedies
(CO) Right to Eguality (D) Right against Exploitation
Answer: (B)

64. The Provision Directive Principles of State Policy in Indian Constitution is adopted
from the Constitution of :
(A) America (B) Canada (C) (Ireland (D) Britain
Answer: (C)

65. As per the Constitution, the executive power of State is vested in:
(A) Chief Justice of High Court (B) Chief Minister
(C) Governor (D) Chief Secretary
Answer: (C)

66. Smallest Union Territory of India in Area is:
(A) Daman and Diu (B) Lakshadweep
(CO) Andaman and Nicobar Islands (D) Pondicherry
Answer: (B)

67. Who appoints the Chief Justice and other Judges of the Supreme Court of India?
(A) Prime Minister (B) President
(CO) Attorney General (D) Council of Ministers
Answer: (B)

68. Who is the Head of the Indian Audit and Accounts Department?
(A) Attorney General
(B) Advocate General
(CO) Comptroller and Auditor General of India
(D) Reserve Bank Governor
Answer: (C)

69. Which among the following is the institution constituted at National level to Prevent
Corruption at the administrative and bureaucratic level?
(A) Lokpal (B) Public Service Commission
(C) Lokayukta (D) Information Commission
Answer: (A)

70. Identify the Constitutional Amendment which deleted Right to Property from the list
of Fundamental Rights :
(A) 61% Amendment (B)  42nd Amendment
(CO) 73rd Amendment (D) 44% Amendment
Answer: (D)

This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 in Malayalam Click here
* Kerala Psc Previous Question Papers -2018 - PDF Book - Click here

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC PREVIOUS QUESTION PAPERS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
ALL EXAM SYLLABUS Click here
DEVASWOM BOARD - Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a Comment