LATEST

Friday, 5 July 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - MAY (Question Paper-05)

2019 - MAY (Question Paper-05)
* KERALA PSC - ASSISTANT PROFESSOR IN BIOCHEMISTRY (NCA NOTIFICATION) MEDICAL EDUCATION  SERVICE  - ONLINE TEST
Question Code: 14/2019/OL
Date of Test: 23/05/2019 Thursday
Exam Details: Click here

Question1:-Dr. Gundert is associated with which of the following?
        A:-London Mission Society
        B:-Basel Evangelical Mission
        C:-Church Mission Society
        D:-Prussian Missionary
        Correct Answer:- Option-B

Question2:-Who is the first editor of Swadesabhimani started by Vakkom Moulavi?
        A:-K.Ramakrishna Pillai
        B:-C. Krishnapillai
        C:-C.P. Govindapillai
        D:-S. Padmanabha Panicker
        Correct Answer:- Option-C

Question3:-In which conference did Sree Narayana Guru give the slogan "Not to argue and win but to know and make known"?
        A:-All Kerala Fraternity Conference at Aluva, 1921
        B:-All Kerala Industrial Conference at Cannanore, 1909
        C:-Superstition Eradication Conference at Kollam
        D:-All Religious Conference at Aluva, 1924
        Correct Answer:- Option-D

Question4:-Mokshapradipam is a work written by
        A:-Vagbhadananda
        B:-Kumaran Asan
        C:-Brahmananda Sivayogi
        D:-Sankaracharya
        Correct Answer:- Option-C

Question5:-Name the great social reformer who is said to have inspired the Shanar agitation for social equality?
        A:-Vaikunda Swamikal
        B:-E.V. Ramaswami Naicker
        C:-Poikayil Yohannan
        D:-Thaikkattu Ayyavu
        Correct Answer:- Option-A

Question6:-When was the Malayali Memorial submitted to the Travancore Maharaja?
        A:-11 January 1891
        B:-1 January 1891
        C:-1 September 1891
        D:-11 September 1891
        Correct Answer:- Option-A

Question7:-Aphante Makal is a novel written by
        A:-V.T. Bhattathiripad
        B:-Lalithambika Antarjanam
        C:-Bhavatratan Namboothiripadu
        D:-Karur Nilakantapillai
        Correct Answer:- Option-C

Question8:-The leader of the Akalis who led the Sikhs in the Vaikom Satyagraha?
        A:-Gur Charan Singh
        B:-Lala Lal Singh
        C:-Lala Jai Singh
        D:-Mr. Amar Singh
        Correct Answer:- Option-B

Question9:-Karmavipakom is the autobiography of
        A:-Karoor Nilakantan Namboothiripad
        B:-V.T. Bhattathiripad
        C:-M.C. Joseph
        D:-Sahodaran Ayyappan
        Correct Answer:-Question Cancelled

Question10:-The only Christian Satyagrahi who participated in the Vaikom Satyagraha and who was asked to quit the movement by Mahatma Gandhi?
        A:-Barrister George Joseph
        B:-M.O. Mathai
        C:-Kandathil Varghese Mappilai
        D:- Joseph Pulikkunnel
        Correct Answer:- Option-A

Question11:-Mitavadi was started by
        A:-C. Krishnan
        B:-C. Kesavan
        C:-Kunhiraman Nair
        D:-T. Sivasankaran
        Correct Answer:- Option-D

Question12:-Who is known as 'Kesari'?
        A:-C.V. Kunhiraman Nair
        B:-E.M. Kovur
        C:-M.R. Nair
        D:-Vengayil Kunhiraman Nair
        Correct Answer:- Option-D

Question13:-Who founded Malabar Economic Union?
        A:-T.K. Madhavan
        B:-Dr. P. Palpu
        C:-Moorkkothu Kumaran
        D:-Sahodaran Ayyappan
        Correct Answer:- Option-B

Question14:-Jeevithasamaram is the autobiography of
        A:-A.K. Gopalan
        B:-C. Kesavan
        C:-E.M.S. Namboodiripad
        D:-K. Kelappan
        Correct Answer:- Option-B

Question15:-Pattabakki is a drama written by
        A:-P. Krishnapillai
        B:-Kesava Dev
        C:-Thakazhi
        D:-K. Damodaran
        Correct Answer:- Option-D

Question16:-Who is the founder of SEWA?
        A:-Swarnakumari Devi
        B:-Ramabhai Saraswathi
        C:-Ela Bhatt
        D:-Devi Chaudhurani
        Correct Answer:- Option-C

Question17:-Protection of Women from Domestic Violence Act was passed in the year?
        A:-2005
        B:-2006
        C:-2011
        D:-2012
        Correct Answer:- Option-A

Question18:-ILO is situated at
        A:-Rome
        B:-Geneva
        C:-Washington
        D:-Paris
        Correct Answer:- Option-B

Question19:-Article 32 of the Indian Constitution deals with
        A:-Right to Property
        B:-Directive Principles of State Policy
        C:-Right to Constitutional Remedies
        D:-Freedom of Religion
        Correct Answer:- Option-C

Question20:-Who wrote the book A Passage to England?
        A:-E.M. Foster
        B:-Nirad C. Chaudhuri
        C:-Kushwanth Singh
        D:-R.K. Narayan
        Correct Answer:- Option-B
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 in Malayalam Click here
* Kerala Psc Previous Question Papers -2018 - PDF Book - Click here

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC PREVIOUS QUESTION PAPERS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
ALL EXAM SYLLABUS Click here
DEVASWOM BOARD - Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment