LATEST

Wednesday, 14 August 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - JUNE (Question Paper-01)

2019 - JUNE (Question Paper-01)
* KERALA PSC- ASSISTANT - UNIVERSITIES IN KERALA - OMR TEST
Question Code: 24/2019-M
Date of Test: 15/06/2019 Saturday
Exam Details: Click here

21. Father of mutation theory
(A) Hugo De Vries (B) Gregor Mendel
(C) Stanley Miller (D) Morgan
Answer: (A)

22. The frequency of ultrasound wave is typically
(A) Above 20,000 kHz (B) Below 20 kHz
(C) Above 20 kHz (D) Below 2 kHz
Answer: (C)

23. How much quantity of CO, reaches atmosphere when | kg methane is burnt?
(A) 3.03 kg (B) 3.50kg
(C) 1.25 kg (D) 2.75 kg
Answer: (D)

24. The Hormonethat regulates the rhythm of life is
(A) Prolactin (B) Auxin
(C) Cortisol (D) Melatonin
Answer: (D)

25. Speed of sound is higher in which of the following mediums?
(A) Liquids (B) Solids
(C) Gases (D) All of these
Answer: (B)

26. In human 47 number of chromosomes (44 + XXY)is resulted in
(A) Klinefelter’s Syndrome (B) Down Syndrome
(C) Edward Syndrome (D) Turner’s Syndrome
Answer: (A)

27. Which type of light waves/rays used in remote control and night vision camera?
(A) Ultraviolet (B) X-rays
(C) Infrared (D) Microwaves
Answer: (C)

28. Archaeopteryx is a connecting link of the following animals :
(A) Pisces and Amphibians (B) Reptiles and Aves
(C) Aves and Mammals (D) Amphibians and Reptiles
Answer: (B)

29. Refrigeration is a process which
(A) Kills bacteria (B) Inactivates the bacteria
(C) Slows down the bacterial growth (D) Plasmolysis the bacteria
Answer: (C)

30. Reduction is addition of
(A) Hydrogen (B) Water
(C) Oxygen (D) Benzene
Answer: (A)

31. Who wrote ‘Calcutta Chromosome’?
(A) Anita Nair (B) Vikram Seth
(C) Shashi Tharoor (D) Amitav Ghosh
Answer: (D)

32. Which country has declared 2019 as year of Tolerance?
(A) Japan (B) France
(C) UAE (D) Spain
Answer: (C)

33. The National Farmer’s Day is celebrated on
(A) December 23 (B) November 20
(C) November 12 (D) December 22
Answer: (A)

34. Which state in India set up Adhyatmik Vibhag (Spiritual department)?
(A) Uttar Pradesh (B) Madhya Pradesh
(C) Assam (D) Gujarat
Answer: (B)

35. Which African country has declared the new political capital ‘Gitega’?
(A) Burundi (B) Nigeria
(C) Ethiopia (D) Namibia
Answer: (A)

36. India’s first Music Museum to be set up at
(A) Mysuru (B) Thiruvaiyaru
(C) Uduppi (D) Varanasi
Answer: (B)

37. Who is the Chief Minister of Rajasthan?
(A) Biplav Dev (B) Vasundhara Raje Scindia
(C) Kamal Nath (D) Ashok Gehlot
Answer: (D)

38. Whois the author of the book ‘Changing India’?
(A) Ramnath Kovind (B) Venkaiya Naidu
(C) Manmohan Singh (D) Arun Jaitley
Answer: (C)

39. Who won the National Award for Best Actress at the National Film Award 2018?
(A) Sridevi (B) Dipika Padukone
(C) Divya Dutta (D) Anushka Shetty
Answer: (A)

40. Who is the recipient of Nobel Prize for Economics for the year 2018?
(A) James P. Allison (B) George Smith
(C) Tasuku Honjo (D) Paul Romer
Answer: (D)

41. Name the hill station founded and settled by the British during the course of Gurkha War
1815-16.
(A) Shimla (B) Mount Abu
(C) Darjeeling (D) Nainital
Answer: (A)

42. F.W. Stevens designed which railway station in India?
(A) Char Bagh, Lucknow (B) Dudhsagar, Goa
(C) Victoria Terminus, Bombay (D) Ghum, West Bengal
Answer: (C)

43. Oudh Kisan Sabha in 1920 organised by
(A) Jawaharlal Nehru (B) Baba Ramachandra
(C) Mahatma Gandhi (D) Alluri Sitaram Raja
Answer: (X)

44. Swaraj flag designed at the time of Swadeshi Movement:
(A) Motilal Nehru (B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Devendranath Tagore (D) Gandhiji
Answer: (X)

45. ‘Poduvaipu Era’ commenced on
(A) 1330 (B) 1341
(C) 1342 (D) 1345
Answer: (B)

46. The natural western boundary of the Indian Subcontinent:
(A) The Hindukush mountain (B) Kanchenjunga
(C) Gouri-Sankar (D) Nanga Parbat
Answer: (A)

47. The tributary of lost river Saraswati:
(A) Beas (B) Ravi
(C) Jhelum (D) Sutlej
Answer: (D)

48. Tsunami affected Kerala on
(A) 26" December 2005 (B) 26December, 2004
(C) 28 December 2004 (D) 28December, 2005
Answer: (B)

49. As part of globalisation, cardamom was imported to India from which country?
(A) Sri Lanka (B) Malaysia
(C) Vietnam (D) Guatemala
Answer: (D)

50. The longest-serving governor of RBI:
(A) Benegal Ram Rau (B) C.D. Deshmukh
(C) Manmohan Singh (D) C. Rangarajan
Answer: (A)

51. 65% of soils of Kerala
(A) Red soil (B) Blacksoil
(C) Acid saline (D) Laterite
Answer: (D)

52. Biological park in Kerala
(A) Thattekkad (B) Agastya Mountain Region
(C) Silent Valley (D) Chinnar
Answer: (B)

53. Not a feature of New Economic Policy
(A) Privatisation (B) Liberalisation
(C) Socialisation (D) Globalisation
Answer: (C)

54. Roof of the world
(A) Pamir (B) Karakoram
(C) Aksaichin (D) Godwin Austin
Answer: (A)

55. Programmeintroducedto alleviate poverty in urban areas
(A) NRY (B) SGRY
(C) SJSY (D) SJSRY
Answer: (X)

56. The population of India has been growing continuously and rapidly after which year?
(A) 1931 (B) 1926
(C) 1885 (D) 1921
Answer: (D)

57. Nota feature of horizontal diversification of crops
(A) Value-added products of low agricultural goods
(B) Cultivation of good variety of crops
(C) Mixed crop farming
(D) Cultivate more than one crop
Answer: (A)

58. Karve Committee is related to
(A) Public sector (B) Small scale industry
(C) Basic and heavy industry (D) Agriculture
Answer: (B)

59. The policy of the government to protect domestic industries from foreign competition
during the planning, period is known as
(A) Globalisation (B) Modernisation
(C) Import Substitution (D) Nationalisation
Answer: (C)

60. A stone image of Buddha discovered in Kerala from
(A) Kottayam (B) Karumadi
(C) Karakkal (D) Kallil
Answer: (B)

61. The Parliament of India consists of
(A) President and Prime Minister
(B) Rajya Sabha and Lok Sabha
(C) President, Rajya Sabha and Lok Sabha
(D) President, Prime Minister and Council of Ministers
Answer: (C)

62. The Charter of Fundamental Rights in Indian Constitution is adopted from the
Constitution of
(A) America (B) Canada
(C) Britain (D) France
Answer: (A)

63. To whom a Governor address his resignation?
(A) President (B) Prime Minister
(C) Chief Minister (D) Chief Justice of High Court
Answer: (A)

64. Largest Union Territory in India in area is
(A) Chandigarh (B) Lakshadweep
(C) Daman and Diu (D) Andaman and Nicobar islands
Answer: (D)

65. The retirement age of Supreme Court Judges is
(A) 62 (B) 65
(C) 60 (D) 70
Answer: (B)

66. Choose the Central Service among the following:
(A) Indian Administrative Service (B) Indian Police Service
(C) Indian Railway Service (D) Sales Tax Officers
Answer: (C)

67. The Chairman and members of Union Public Service Commission are appointed by
(A) Prime Minister (B) President
(C) Governor (D) Chief Justice of Supreme Court
Answer: (B)

68. Identify the Constitutional Amendment through which a List of Fundamental Duties was
inserted to Indian Constitution.
(A) 38" Amendment (B) 44 Amendment
(C) 52™4 Amendment (D) 42™ Amendment
Answer: (D)

69. The Provision regarding the appointment and conditions of service of the Comptroller
and Auditor General of India are laid down in
(A) Article - 148 (B) Article - 324
(C) Article - 74 (D) Article - 280
Answer: (A)

70. Directive Principles of State Policy are enumerated in
(A) Part III (B) Part II
(C) Part IV (D) Part IX
Answer: (C)
 ' X ' DENOTES DELETION
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here

No comments:

Post a Comment

Loading...