LATEST

    VEO EXAM PREPARATION    PSC EXAM PROGRAMME 2019     ||        TODAY'S EXAM RESULTS    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (ALL EXAM)    ||    CURRENT AFFAIRS- 2019

Wednesday, 14 August 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - JUNE (Question Paper-05)

2019 - JUNE (Question Paper-05)
KERALA PSC- ASSISTANT PROFESSOR IN PHYSIOLOGY (NCA NOTIFICATION) MEDICAL EDUCATION - Online TEST
Question Code: 19/2019/OL
Date of Test: 11/06/2019 Tuesday
Exam Details: Click here
Question1:-Which state has become India's first state to bring a law against 'sextortion'?
        A:-Himachal Pradesh
        B:-Jammu and Kashmir
        C:-Manipur
        D:-Kerala
        Correct Answer:- Option-B

Question2:-The national milk day (NMD-2018) is celebrated on which of the following dates in India?
        A:-November 26
        B:-December 16
        C:-January 24
        D:-February 2
        Correct Answer:- Option-A

Question3: India's longest rail-cum-road bridge is located in which of the following states?
        A:-Arunachal Pradesh
        B:-Nagaland
        C:-Assam
        D:-Meghalaya
        Correct Answer:- Option-C

Question4:-Auther of "Ananda Sutram"
        A:-Sree Narayana Guru
        B:-V T Bhatathirippad
        C:-Poikayil Yohannan
        D:-Brahmananda Sivayogi
        Correct Answer:- Option-D

Question5:-Who is known as Muthukutti Swami?
        A:-Vaikunda Swamikal
        B:-Chattambi Swamikal
        C:-Swami Vagbhatananda
        D:-Swami Agamananda
        Correct Answer:- Option-A

Question6:-The newspaper Sujana nadhini started from Paravur in
        A:-1896
        B:-1891
        C:-1887
        D:-1889
        Correct Answer:- Option-B

Question7:-Ruler of Travancore during the time of Vaikkam Sathyagraha
        A:-Gouri Parvathi Bai
        B:-Sri Mulam Tirunal
        C:-Ayilyam Tirunal
        D:-Regent Setu Lakshmi Bai
        Correct Answer:- Option-D

Question8:-Who was the captain of Guruvayur Temple entry campaign?
        A:-T. Subramanian Tirumumbu
        B:-K. Kelappan
        C:-P. Krishna Pillai
        D:-Mannathu Padmanabhan
        Correct Answer:- Option-A

Question9:-Who entered on an indefinite fast before Guruvayur temple on Sep 21, 1932, in connection with Guruvayur Satyagraha?
        A:-A.K. Gopalan
        B:-Mannathu Padmanabhan
        C:-K. Kelappan
        D:-P. Krishna Pillai
        Correct Answer:- Option-C

Question10:-Yoga Kshema movement started in
        A:-1908
        B:-1904
        C:-1901
        D:-1907
        Correct Answer:- Option-A

Question11:-Where did Sree Narayana Guru installed the idol of Saraswathi?
        A:-Aruvipuram
        B:-Varkala
        C:-Alwaye
        D:-Karamukku
        Correct Answer:- Option-B

Question12:-Who opened an English school at Mattancheri in 1818?
        A:-Rev Mead
        B:-Dr. Gundert
        C:-W.T. Ringletaube
        D:-Rev. J. Dawson
        Correct Answer:- Option-D

Question13:-Who abolished the devadasi system in temples of south Travancore?
        A:-Sethu Lakshmi Bai
        B:-Gouri Parvathi Bai
        C:-Sri Chitra Tirunal
        D:-Uthradam Thirunal
        Correct Answer:- Option-A

Question14:-Tellicherry Brennen School started in
        A:-1862
        B:-1852
        C:-1886
        D:-1902
        Correct Answer:- Option-A

Question15:-Ayyankali was called pulayaraja by
        A:-B.R. Ambedkar
        B:-M.K. Gandhi
        C:-Sree Narayana Guru
        D:-G.P. Pillai
        Correct Answer:- Option-B

Question16:-Auther of the novel "Premamrutham"
        A:-C.V. Raman Pillai
        B:-P. Kesavdev
        C:-Thakazhi Sivasankara Pillai
        D:-S.K. Pottekkad
        Correct Answer:- Option-A

Question17:-Who was the provisional president of constituent assembly in India?
        A:-Dr. B.R. Ambedkar
        B:-Dr. Rajendra Prasad
        C:-Sardar Vallabhai Pattel
        D:-Dr. Sachidananda Sinha
        Correct Answer:- Option-D

Question18:-In which year was the right to property removed from fundamental rights of Indian Constitution?
        A:-1978
        B:-1973
        C:-1969
        D:-1979
        Correct Answer:- Option-A

Question19:-Which among the following amendment of Indian Constitution replaced the right to property from fundamental rights?
        A:-44th amendment
        B:-43rd amendment
        C:-42nd amendment
        D:-46th amendment
        Correct Answer:- Option-A

Question20:-Fundamental duties of citizens were added to the Indian Constitution in
        A:-1974
        B:-1976
        C:-1978
        D:-1972
        Correct Answer:- Option-B
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
Loading...

No comments:

Post a Comment