LATEST

Wednesday, 14 August 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - JUNE (Question Paper-08)

2019 - JUNE (Question Paper-08)
KERALA PSC- LIVESTOCK INSPECTOR Gr.II/ POULTRY ASSISTANT/ MILK RECORDER / STOREKEEPER / ENUMERATOR (NCA NOTIFICATION) ANIMAL HUSBANDRY - ONLINE TEST
Question Code: 22/2019/OL
Date of Test: 26/06/2019 Wednesday
Exam Details: Click here
Question1:-Who won the Miss Universe 2018?
        A:-Catriona Eleesa Gray
        B:-Demi Leigh Nelpeters
        C:-Manushi Chillar
        D:-Vanessa Ponce
        Correct Answer:- Option-A

Question2:-Sahodara Sangham founded by K Ayyappan at
        A:-Cherai
        B:-Thoppil
        C:-Vaikkam
        D:-Ambalappuzha
        Correct Answer:- Option-A

Question3:-Which among the following amendments of Indian constitution added the fundamental duties of citizens?
        A:-40th amendment
        B:-41st amendment
        C:-42nd amendment
        D:-44th amendment
        Correct Answer:- Option-C

Question4:-Who is the Reserve Bank Governor of India at present?
        A:-Urjith Pattel
        B:-Shakthi Kanth Das
        C:-Reghuram Rajan
        D:-D. Subbarao
        Correct Answer:- Option-B

Question5:-Who attained Samadhi at Panmana?
        A:-Sree Narayana Guru
        B:-Ayyankali
        C:-Chattampiswamikal
        D:-Swami Agamanada
        Correct Answer:- Option-C

Question6:-Which one of the following right of Indian constitution guarantees all the fundamental rights to every resident of
the country?
        A:-Right to equality
        B:-Right to freedom
        C:-Right against exploitation
        D:-Right to constitutional remedies
        Correct Answer:- Option-D

Question7:-The part of Indian constitution that reflects the mind and ideals of the farmers is
        A:-Fundamental Rights
        B:-Directive principles
        C:-Preamble
        D:-Citizenship
        Correct Answer:- Option-C

Question8:-Which article of Indian constitution deals with the abolition of untouchability?
        A:-Article 17
        B:-Article 18
        C:-Article 20
        D:-Article 19
        Correct Answer:- Option-A

Question9:-Indian constitution has borrowed the concept of 'republic' from
        A:-Constitution of USA
        B:-Constitution of Canada
        C:-Constitution of France
        D:-Constitution of Britain
        Correct Answer:- Option-C

Question10:-Auther of "Malaya Vilasam" is
        A:-Poonthanam
        B:-Kodungallur Kunhikkuttan Thampuran
        C:-A.R. Rajaraja Varma
        D:-V.T. Bhatathirippad
        Correct Answer:- Option-C

Question11:-An incident in Kerala history is known as "Black Hole of Podannur". Which is this incident?
        A:-Keezhariyur Bomb Case
        B:-Punnapra Vyalar Incident
        C:-Kayyur Riots
        D:-Wagon Tragedy
        Correct Answer:- Option-D

Question12:-Auther of "Aphante Makal" is
        A:-Bhavathrathan Namboothirippad
        B:-V.T. Bhatathirippad
        C:-Karoor Neelakantan Namboothiripad
        D:-T.R. Krishna Swami Iyer
        Correct Answer:- Option-A

Question13:-Which of the following article of Indian Constitution deals with the Right to Equality before law?
        A:-Article 11
        B:-Article 12
        C:-Article 13
        D:-Article 14
        Correct Answer:- Option-D

Question14:-Where did Sreenarayana Guru installed a lamp as idol?
        A:-Aruvipuram
        B:-Karamukku
        C:-Varkala
        D:-Aluwaye
        Correct Answer:- Option-B

Question15:-In which year a royal proclamation was issued to abolish all restrictions in the matters of wearing dress?
        A:-1866
        B:-1874
        C:-1854
        D:-1859
        Correct Answer:- Option-D

Question16:-Which Travancore ruler issued a proclamation to abolish all restrictions in the matters of wearing dress?
        A:-Uthradam Tirunal Marthandavarma
        B:-Sri Chitra Tirunal
        C:-Gouri Parvathi Bai
        D:-Sethy Lakshmi Bai
        Correct Answer:- Option-A

Question17:-Slavery was abolished in Travancore by a royal proclamation issued in
        A:-1822
        B:-1837
        C:-1812
        D:-1820
        Correct Answer:- Option-C

Question18:-Who is the current ISRO Chairman?
        A:-A.S. Kiran Kumar
        B:-Shailesh Nayak
        C:-K. Radhakrishnam
        D:-Kailasavadivoo Sivan
        Correct Answer:- Option-D

Question19:-Which social reformer was arrested and imprisoned by Travancore ruler Swathi Tirunal?
        A:-Chattampi Swamikal
        B:-Vaikunta Swamikal
        C:-Vagbhatananda
        D:-Brahmananda Sivayogi
        Correct Answer:- Option-B
Question20:-Who is known as the father of political movement in modern Travancore?
        A:-Dr. Palpu
        B:-G. Parameswaran Pillai
        C:-K. Kelappan
        D:-T.K. Madhavan
        Correct Answer:- Option-B
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here

No comments:

Post a Comment

Loading...