LATEST

Wednesday, 14 August 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - JUNE (Question Paper-02)

2019 - JUNE (Question Paper-02)
* KERALA PSC- ASSISTANT DRILLING ENGINEER - MINING AND GEOLOGY  - OMR TEST
Question Code: 036/2019
Date of Test: 20/06/2019 Thursday
Exam Details: Click here
1. Babur wrote his autobiography, “‘Tuzuki-Babari’ is ———————_ language.
(A) Persian (B) Arabic
(C) Pushto (D) Turkish
Answer: (D)

2. The keynote of Asoka’s policy of ‘Dhamma’ was:
(A) self-control (B) kindness
(C) moderation (D) charity
Answer: (C)

38. At which of, the following places was the Revolt of 1857 particularly encouraged by Moulavis and Pandits alike?
(A) Assam (B) Bihar
(C) Bengal (D) Rajasthan
Answer: (B)

4, Mahatma Gandhi gave the title of ‘Sardar’ to Vallabai Patel for his great organisational
skill is :
(A) Bardoli Satyagraha (B) Kheda Satyagraha
(C) Salt Satyagraha (D) Individual Satyagraha
Answer: (A)

5. In which state in India was “Panchayathi Raj” first introduced?
(A) Kerala (B) Andhra Pradesh
(C) UP (D) Rajasthan
Answer: (D)

6. Which of the following is not included in “Aintinai” prevailed in ancient Tamilakam?
(A) Kurunji (B) Karai
(C) Palai (D) Mullai
Answer: (B)

7. Number of signaturies in ‘Malayali Memorial’:
(A) 10028 (B) 10128
(C) 10228 (D) 10328
Answer: (A)

8. Whois the author of the book, “Enmakaje” portrays the life of the victims of Endosulfan
pesticides in Kasargod?
(A) C.V. Balakrishnan (B) Subash Chandran
(C) Ambikasutan Mangad (D) Santhosh Eachikkanam
Answer: (C)

9. Mamburam Thangal came to Kerala from :
(A) Yemen (B) Saudi Arabia
(C) Syria (D) Egypt
Answer: (A)

10. Whois the author of ‘Viswa darshanam’?
(A) Vallathol Narayana Menon (B) G. Sankara Kurup
(C) Kumaran Asan (D) Ulloor S. Parameswara Iyer
Answer: (B)

11. Who started Panthibhojanam (Inter-dining) in Kerala?
(A) Sri Narayana Guru (B) Sahodaran Ayyappan
(C) Thycaud Ayya (D) Dr Palpu
Answer: (B)

12. Whostarted the newspaper ‘Mithavadi’?
(A) Mohamed Abdurahman Sahib (B) Moorkoth Kumaran
(C) K.P. Kesava Menon (D) C. Krishnan
Answer: (D)

13. Expand VVPAT:
(A) Voter Verifiable Paper Audit Trial
(B) Voter Verifiable Personal Audit Trial
(C) Voter Verifiable Permanent Audit Trial
(D) Voter Verifiable Personal Account Trial
Answer: (A)

14. Right to Information Bill passed by the parliament on :
(A) 12th June 2005 (B) 15th June 2005
(C) 22nd June 2005 (D) 12th October 2005
Answer: (B)

15. The fundamental duties of the citizens were added to the constitution by
Amendment.
(A) 40% Amendment (B) 41st Amendment
(C) 4224 Amendment (D) 434 Amendment
Answer: (C)

16. Whois the director of the film, “A.K.G. Athi Jeevanathinte Kanal Vazhikal”?
(A) Priyanandanan (B) Lenin Rajendran
(C) P.T. Kunhi Mohamed (D) Shaji. N. Karun
Answer: (D)

17. Who was the founder of ‘Swadeshabhimani Newspaper?
(A) Vakkom Abdul Kader Moulavi (B) Ramakrishna Pillai
(C)  E. Moidu Moulavi (D) K.M. Moulavi Sahib
Answer: (A)

18. Whois the founder of “Antharjana Samajam”?
(A) Arya Pallam (B) A.V. Kutty Malu Amma
(C) Lalithambika Antharjanam (D) Parvathi Nenmeni Mangalam
Answer: (D)

19. Whois the author of ‘Mathilukal’?
(A) M.T. Vasudevan Nair (B) N.P. Mohamed
(C) Vaikom Mohamed Basheer (D) Perumbadavam Sreedharan
Answer: (C)

20. Who wrote, ‘Anukambadasakam’?
(A) Sankaracharya (B) Sri Narayana Guru
(C) Sukumar Azhikode (D) Nithya Chaithanya Yathi
Answer: (B)
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here

No comments:

Post a Comment

Loading...