LATEST

Wednesday, 14 August 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - JUNE (Question Paper-04)

2019 - JUNE (Question Paper-04)
KERALA PSC- FURNACE OPERATOR/ELECTRICIAN/LINEMAN-KERALA MUNICIPAL
COMMON SERVICE / HEALTH SERVICES / PWD etc. - OMR TEST
Question Code: 026/2019
Date of Test: 25/06/2019 Tuesday
Exam Details: Click here

1. Who won the ‘Odakkuzhal Award’ of 2018?
(A) Dr M. Leelavathi (B) E.V. Ramakrishnan
(C) Sugalhakumari (D) N.S. Madhavan
Answer: (B)

2. First Scheduled Caste woman passed school final in Kerala
(A) Dhakshayani Velayudhan (B) Mayilamma
(C) C.K. Janu (D) Dayabai
Answer: (A)

3. National income of India first scientifically calculated under:
(A) Dadabhai Naoroji (B) Jawaharlal Nehru
(C) Prof. P.C. Mahalanobis (D) Prof. V.K.R.V. Rao
Answer: (D)

4. Headquarters of Asian Development Bank
(A) New Delhi (B) Tokyo
(C) Manila (D) Kathmandu
Answer: (C)

5. World population reached 600 crores in the year
(A) 1987 (B) 1999
(C) 2000 (D) 1989
Answer: (B)

6. The winner of Women Qatar Open in 2019
(A) Elise Mertens (B) Simona Halep
(C) Serena Williams (D) Petra Kvitova
Answer: (A)

7. The 10 + 2 +3 pattern of Education introduced by
(A) Mudaliar Commission (B) Radhakrishnan Commission
(C) Kothari Commission (D) Hunter Commission
Answer: (C)

8. Name the only planet that has a day longer than its year
(A) Mercury (B) Jupiter
(C) Neptune (D) Venus
Answer: (D)

9. First woman justice of Supreme Court of India
(A) Indu Malhotra (B) K.K. Usha
(C) M. Fathima Beevi (D) Anna Malhotra
Answer: (C)

10. The Act which provides 100 days assured employment every year to every rural
household :
(A) NREGA (B) NFWP
(C) NEGF (D) REGP
Answer: (A)

11. National Consumers Day
(A) March 10th (B) March 1st
(C) December 1st (D) December 24th
Answer: (D)

12. Mahalwari settlement was introduced by
(A) Cornwallis (B) Holt Mackenzie
(C) Col. Read (D) Munro
Answer: (B)

13. The system of cultivation that the planter produced indigo on those lands which were
under his direct control :
(A) Ryoti Cultivation (B) Intensive Cultivation
(C) Nij Cultivation (D) Transitional Cultivation
Answer: (C)

14. Partition of Bengal revoked by
(A) Lord Ripon (B) Lord Curzon
(C) Lord Lytton (D) Lord Hardinge
Answer: (D)

15. Atmavidya Sangham organised by
(A) Vagbhatananda (B) Vaikunda Swamikal
(C) Chattampi Swamikal (D) Pandit K.P. Karuppan
Answer: (A)

16. The land of Naduvazhi
(A) Brahmaswam (B) Cherikkal
(C) Iqta (D) Devadana
Answer: (B)

17. The Constitution incorporated 10 Fundamental Duties by which Amendment Act of
1976?
(A) 45th (B) 42nd
(C) 52nd (D) 41st
Answer: (B)

18. First woman climbed Agasthyakoodam peak in Kerala
(A) ArunimaSinha (B) Dhanya Suresh
(C) Dhanya Sonal (D) Bachhendri Pal
Answer: (X)

19. The first book completely printed in Malayalam
(A) Malabar Manuel (B) Samkshepavedartham
(C) Bible (D) Paschimodayam
Answer: (B)

20. Gandhiji hailed it as “a miracle of modern times”
(A) Temple Entry Proclamation (B) Paliyam Satyagraha
(C) Shanar Agitation (D) Vaikom Satyagraha
Answer: (A)
 ' X ' DENOTES DELETION
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here

No comments:

Post a Comment

Loading...