LATEST

Wednesday, 14 August 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - JUNE (Question Paper-06)

2019 - JUNE (Question Paper-06)
KERALA PSC- ASSISTANT PROFESSOR IN FORENSIC MEDICINE (NCA NOTIFICATION) MEDICAL EDUCATION 
Question Code: 20/2019/OL
Date of Test: 13/06/2019 Thursday
Exam Details: Click here
Question1:-The theme of World Cancer Day 2019?
        A:-I am and I will
        B:-We can. I can
        C:-Not beyond us
        D:-Debunk the myths
        Correct Answer:- Option-A

Question2:-Keezhariyur Bomb Case is associated with
        A:-Non Co-operation Movement
        B:-Khilafat Movement
        C:-Civil Disobedience Movement
        D:-Quit India Movement
        Correct Answer:- Option-D

Question3:-Arrange the following in chronological order
i.   Vaikom Satyagraha
ii.  Paliyam Satyagraha
iii. Shanar Agitation
iv. Guruvayur Satyagraha
        A:-iii, iv, ii, i
        B:-iii, i, iv, ii
        C:-i, iv, ii, iii
        D:-i, iv, iii, ii
        Correct Answer:- Option-B

Question4:-The Satellite 'Microsat-R' is meant for
        A:-Educational purpose
        B:-Communication purpose
        C:-Weather forecasting purpose
        D:-Military purpose
        Correct Answer:- Option-D

Question5:-The Gandhi Sagar Dam is built in
        A:-Thungabhadra
        B:-Sutlej
        C:-Chambal
        D:-Beas
        Correct Answer:- Option-C

Question6:-Who was the president of Indian National Congress at the time of Independence?
        A:-JB Kripalani
        B:-Jawaharlal Nehru
        C:-Vallabhai Patel
        D:-Pattabhi Sitaramayya
        Correct Answer:- Option-A

Question7:-Jawahar Rozgar Yojana was launched in which of the following plan period?
        A:-Sixth plan
        B:-Fifth plan
        C:-Seventh plan
        D:-Fourth plan
        Correct Answer:- Option-C

Question8:-In which city ISRO has inaugurated the Human Space Flight Centre (HSFC) for implementing Gaganyaan?
        A:-Chennai
        B:-Bengaluru
        C:-Mumbai
        D:-Sriharikota
        Correct Answer:- Option-B

Question9:-Identify the rightly matched pair :
        A:-Pandit Karuppan                 -   Perunna
        B:-Mannath Padmanabha Pillai   -   Panmana
        C:-Chattampi Swamikal            -    Cheranalloor
        D:-Ayyankali                         -     Venganoor
        Correct Answer:- Option-D

Question10:-Who won the AFC Asian Cup Football tournament 2019?
        A:-Australia
        B:-Qatar
        C:-Japan
        D:-India
        Correct Answer:- Option-B

Question11:-The Kerala State Planning Board was established in
        A:-September 1967
        B:-September 1957
        C:-November 1956
        D:-November 1966
        Correct Answer:- Option-A

Question12:-Neel Darpan is a play written by Dinabandhu Mitra. It deals with
        A:-The Farmers of Gujarat
        B:-The Mill Workers of Ahmednagar
        C:-The Artisans of Bengal
        D:-The Indigo farmers of Bihar
        Correct Answer:- Option-D

Question13:-Which of the following state is not sharing boundary with Bhutan?
        A:-Uttar Pradesh
        B:-Arunachal Pradesh
        C:-Assam
        D:-Sikkim
        Correct Answer:- Option-A

Question14:-The "Atmavidya Sangham" is associated with
        A:-Vaikunda Swamikal
        B:-Chattampi Swamikal
        C:-Vaghbhatananda
        D:-Ayyankali
        Correct Answer:- Option-C

Question15:-The period of 'Annual Plans'
        A:-1978 - 1980
        B:-1966 - 1969
        C:-1985 - 1987
        D:-1990 - 1992
        Correct Answer:- Option-D

Question16:-Who among the following is the only Malayali president of Indian National Congress?
        A:-Pattom A Thanupillai
        B:-C. Sankaran Nair
        C:-C. Kesavan
        D:-Muhammed Abdur Rahman Sahib
        Correct Answer:- Option-B

Question17:-The book written by Sree Narayana Guru
        A:-Navamanjari
        B:-Prachina Malayalam
        C:-Abhinava Keralam
        D:-Atmavidya Kahalam
        Correct Answer:- Option-A

Question18:-Which State Government announced the 'One family, One Job' scheme?
        A:-Gujarat
        B:-Bihar
        C:-Sikkim
        D:-Madhya Pradesh
        Correct Answer:- Option-C

Question19:-Who is known as 'Frontier Gandhi'?
        A:-K. Kelappan
        B:-Khan Abdul Ghaffar Khan
        C:-I. K. Kumaran
        D:-Dadabhai Naoroji
        Correct Answer:- Option-B

Question20:-The temple entry proclamation was issued on
        A:-12th January 1924
        B:-1st November 1931
        C:-12th November 1936
        D:-4th December 1947
        Correct Answer:- Option-C
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here

No comments:

Post a Comment

Loading...