LATEST

Saturday, 19 October 2019

PEDAGOGY - CHILD DEVELOPMENT - ADOLESCENT PSYCHOLOGY - MODEL QUESTIONS - 4

PEDAGOGY - CHILD DEVELOPMENT - ADOLESCENT PSYCHOLOGY - MODEL QUESTIONS - 4
76. Who was first to use non-sense syllables such as pov, juk, cag, kel...etc totest memory? 
(a) E B Titchener (b) John Dewey
(c) Hermann Ebbinghaus (d) Sigmund Freaud
Answer: (C)

77. Psycho-analysis is a theory of.
(a) Personality development (b) Learning development
(c) Memory development (d) All of the above
Answer: (A)

78. The originator of Psycho-analysis:
(a) Max Wertheimer (b) Kurt Lewin
(c) Adolf Meyer (d) Sigmund Freud 
Answer: (D)

79. Painful and disturbing thoughts are repressed into the-----part of the mind,
(a) Conscious (b) Unconscious
(c) Pre-conscious (d) All of the above
Answer: (B)

80. An example of classical conditioning is:
(a) Rat presses lever for delivery of food.
(b) Dog learns to salivate on hearing bell :
(c) Pigeon pecks at key for food delivery
(d) Dogs learn helplessness from electric shocks.
Answer: (B)

81. What is a defence mechanism?:
(a) Any form of martial arts
(b) A mechanism designed to reduce stress and conflict caused by specific experiences 
(c) A method for negotiating a stage of development 
(d) A mechanism designed to remove psychological barriers
Answer: (B)

82. What is the Id?:
(a) Part of the psyche that controls impulses.'
(b) Part of the psyche that reduces anxiety.
(c) Primitive impulse in man.
(d) Part of the psyche that controls our morals.
Answer: (C)

83. What is an Ego defence mechanism?:
(a) Part of the Ego state that prevents rational thinking
(b) Part of the unconscious that attempts to control unacceptable Id influences 
(c) Part of the Ego state designed to reduce barriers 
(d) Part of the Ego state that aids development
Answer: (B)

84. The Gestalt view of human nature believes that people strive for:
(a) Power (b) Social acceptance 
(c) Wholeness (d) Individuality 
Answer: (C)
85. "The whole is other than the sum of the parts" the phrase is related to: 
(a) Holistic Psychology (b) Functional psychology 
(c) Gestalt psychology (d) Personalistic Psychology 
Answer: (C)

86. Of the following, who is associated with the Personalistic school of psychology? 
(a) Ivan Pavlov (b) BF Skinner 
(c) William Stern (d) Max Wertheimer 
Answer: (C)

87. Which represents the correct order of Piaget's stages of intellectual development? 
(a) sensor motor, concrete operational, formal operational, post operational 
(b) preoperational, concrete operational, formal operational, sensor motor, 
(c) sensor motor, preoperational, concrete operational, formal operational 
(d) preoperational, informal operational, formal operational, post operational 
Answer: (C)

88. When parents around the world use a short, sharp rhythm, they are 
(a) Warning their baby. (b) Comforting their baby. 
(c) Calling attention to objects. (d) Praising their baby. 
Answer: (A)

89. The three basice motions which appear to be unlearned but take time to develop are 
(a) affection, anger, fear (b) Excitement,jealousy, anger. 
(c) Delight jealousy, fear. (d) Anger, fear,joy. 
Answer: (D)

90. Which of the following most clearly demonstrates the existence of emotional attachment? (a) separation anxiety (b) learning to walk 
(c) imprinting (d) Language development 
Answer: (A)

91. Field Theory in Psychology:
(a) Kurt Lewin (b) McDougall (c) William stern
(d) Kurt Goldstein 
Answer: (A)

92. The formula B=f(P, E) is related to ------------.
(a) Field Theory (b) Theory of formal discipline 
(c) Theory of connectionism (d) Theory of Re-inforcement 
Answer: (A)

93. According to Chomsky, humans have a ................ to develop language. 
(a) perceptual set (b) telegraphic readiness 
(c) learning set (d) biological predisposition 
Answer: (D)

94. During the formal operations stage, children begin to
(a)Accurately use concepts of time, space, and number. 
(b) Think primarily about concrete objects or situations, 
(c)Develop the concept of object permanency. 
(d) Think in terms of abstract principles and hypothetical possibilities. 
Answer: (D)
95. Harlow's studies of surrogate mothers show that
(a) infant monkeys prefer the cloth surrogate only when it is the source of food. 
(b) the wire surrogate is preferred because of its association with food. 
(c)when frightened, infants run to the cloth surrogates for security and contact. 
(d) attachment to the wire "feeding mothers" is identical to that displayed toward real mothers. 
Answer: (C)

96. Which reflex probably helps prevent falling?
(a) Moro reflex (b) Grasping reflex 
(c) Rooting reflex (d) Sucking reflex
Answer: (B)

97. Which of the following is one of the four basic ingredients of positive parent-child interactions? 
(a) discipline (b) forced teaching and learning 
(c) flooding the infant with stimuli"
(d) mutual respect 
Answer: (D)

98. Havighurst's view of development uses the ...............,task concept to both describe and predict behavior from infancy through adolescence. 
(a) Dynamic (b) Developmental Milestone 
(c) Developmental  (d) Cognitive 
Answer: (C)

99. Theories characterized by being predictive are known as ".......... .."theories. 
(a)Phase-stage (b) Developmental Task 
(c) Ecological (d)None of the Above 
Answer: (B)

100. The period when the major organs of the body begin to form is the ................ period. 
(a) Embryonic (b) Fetal 
(c) Germinal (d) Newborn 
Answer: (A)
Loading...

No comments:

Post a comment