LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Saturday, 19 October 2019

PEDAGOGY - CHILD DEVELOPMENT - ADOLESCENT PSYCHOLOGY - MODEL QUESTIONS -3

PEDAGOGY - CHILD DEVELOPMENT - ADOLESCENT PSYCHOLOGY - MODEL QUESTIONS -3
51. The part of the brain that develops first is the:
(a) Cerebral cortex (b) Neocortex 
(c) Midbrain (d) Hindbrain 
Answer: (D)

52. The ordered arrangement, from bottom to top, of Maslow's Hierarchy of Needs is......... 
(a) Physiological, safety, belongingness, esteem, self-actualization.
(b) Physiological, self-actualization, safety, belongingness, esteem 
(c) Physiological, belongingness, safety, esteem, self actualization 
(d) Physiological, safety, belongingness, self-actualization, esteem 
Answer: (A)

53. The base level of Maslow's Hierarchy of Needs is..
(a) Physiological (b) Safety 
(c) Psychological (d) Belongingness. 
Answer: (A)

54. Early childhood period is also known as ..........
(a) Intellectual age (b) socialization age 
(c) toy age (d) Emotional age 
Answer: (C)

55. Psychologists call early childhood as ........... age
(a) Gang age (b) Pre gang age 
(c) Complex age (d) Criminal age
Answer: (B)

56. Early childhoodas astage of ......
(a) Fascism (b) Narcissism 
(c) Nazism (d) None of the above. 
Answer: (B)

57.Oedipus complex
(a) Boy loves his mother (b) Boy loves his father 
(c) Boy loves his girl friend (d) Boy loves his boyfriend 
Answer: (A)

58. Electra Complex
(a) Girl's affection of her father (b) Girl's affection of her mother 
(c) Girl's affection of her boyfriend (d) None of the above 
Answer: (A)

59. According to Noam Chomsky, day-old infants dance to speech due to: 
(a) the primacy effect. (b) mother-infant attachment. 
(c) social learning. (d) innate factors. 
Answer: (D)

60. Developmental psychology is the study of
(a) the language, personality, and emotions of children and adolescents.
(b) the stages of life and the important tasks of each 
(c) progressive changes in behavior and abilities from conception to death. 
(d) the role of maturation in the unfolding of human potential. 
Answer: (C)

61. Which of the following is NOT a component of the Minnesota Study of Twins Reared Apart? 
(a) ability and intelligence tests. (b) personality tests. 
(c) detailed medical histories. (d) genetic counseling 
Answer: (D)

62. Intelligent parents have dull children and dull parents may have intelligent offsprings. (a) Law of regression (b) Law of variation 
(c) Law of like begets like (d) Above the all 
Answer: (B)

63. Adolescence is a period of storm and stress', was said by
(a) G. Stanley Hall (b) B. F. Skinner 
(c) Jean Piaget (d) None of the above 
Answer: (A)

64. Mendel's principle of segregation means that the germ cells always receive 
(a) One pair of alleles (b) One quarter of the genes 
(C) One of the paired alleles (d) Any pair of alleles
Answer: (C)

65..........studied the history of the kallikak family.
(a) Francis Galton (b) HH Harold 
(c) Mendel (d) Darwin 
Answer: (B)

66. Environmental influences on development are prominent features of the theoretical models of Havighurst and. 
(a) Erikson (b) Freud 
(c) Gesell (d) Piaget 
Answer: (A)

67.................. theory emphasizes the importance of organization, meaningful and understandingin education. 
(a) Organisimic (b) Hormic 
(c) Functional (d) Gestalt
Answer: (D)

68. The book Growth of the mind'written by:
(a) Wolfgang Kohler (b) Kurt Koffka 
(c) Kurt Lewin (d) Max Wertheimer 
Answer: (B)

69. Wolfgang Kohler's book
(a) Thought and Language (b) Growth of the mind 
(c) The mentality of Apes (d) Contemporary schools of psychology   
Answer: (C)
70. Elements that are closer together will be perceived as a coherent object: -
(a) Law of proximity (b) Law of similarity 
(c) Law of closure (d) Law of Good Continuation 
Answer: (A)

71. Ramesh had a serious car accident while Mozart was playing on
his stereo. Now, every time Ramesh hears a Mozartsong, he feels frightened and panicked. What is the unconditioned stimulus? 
(a) The car accident     (b) Remesh's fear and anxiety
(c) music by Journey    (d) driving in a car
Answer: (A)

72................ is also called Hormic Psychology 
(a) Dynamic psychology (b) Gestalt psychology 
(c) Forensic Psychology (d) Existential psychology 
Answer: (A)

73. The author of book'The Hormic Psychology,
(a) William Stern (b) Adolf Meyer
(c) Kurt Goldstein (d) McDougall 
Answer: (D)


74. Kurt Lewin:
(a) developed a theory which stimulated a great deal of research
(b) felt that real-world problems were the only ones worth studying 
(c) published a large number of studies in social psychology
(d) was a notoriously bad trainer of graduate students
Answer: (B)

75. ..........considered mind as a bundle of independent faculties such as memory, imagination and reasoning.
(a)Behaviourism (b)Psychoanalysis
(c) Faculty Psychology (d) Cognitive Psychology
Answer: (C)
Loading...

No comments:

Post a comment