LATEST

Saturday, 19 October 2019

PEDAGOGY - CHILD DEVELOPMENT -MODEL QUESTIONS - 10

PEDAGOGY - CHILD DEVELOPMENT -MODEL QUESTIONS - 10
246. Objective of generating "Learning is­sues" in classroom is
(a) To create cognitive disequilibrium 
(b) To create a physiological disequilibrium 
(c) To create a psychological disequi­librium 
( d) To create an emotional disequilib­rium 
Answer: (a)

247. Aswathi took her class for a field trip and after coming back, she discussed the trip with her students it can be noted as 
(a) Assessment for learning
(b) Learning as assessment
(c) Assessment of Learning 
(d) None of these
Answer: (a)

248. Inclusive education 
(a) Encourages strict admission pro­cedures 
(b) Includes indoctrination of facts
(c) Includes teachers from marginal­ised groups 
( d) Celebrates diversity in the classroom 
Answer: (d)

249. Which one of the following is an appro­priate assignment for a gifted student? 
(a) Create a prototype of a new sci­ence book based on different themes
(b) Letting him/her finish the text book on his/her own before the entire class 
(c) Many more exercise of the same type in comparison to other students
(d) Asking him/her to tutor the peer to channelise the energy and keep him/her busy
Answer: (a)

250. Problem Solving is more likely to suc­ceed in schools where
(a) The emphasis is only on higher or­der academic achievement 
(b) Teacher-Centric pedagogy is in effect
(c) A flexible curriculum is in place 
( d) Homogenous groups of students are present in the classes 
Answer: (c)

251. Which of the following figures correct­ly represents the development accord­ing to Piaget's developmental theory? 
Answer: (c)

252. A teacher is connecting a text to the previously learnt text and showing children how to summarise it. She is
(a) Reinforcing the importance of text from the assessment point of view
(b) Encouraging children to mug it up as effectively as possible
(c) Helping children to develop their own strategy to comprehend it
( d) Insinuating that there is no need to go through the entire text
Answer: (c)

253. Which of the following factors sup­ports learning in a classroom?
(a) Sticking to one particular method of instruction to maintain uniformity
(b) Increasing the time interval of pe­riods from 40 minutes to 50 minutes
(c) Increasing the autonomy of children by the teachers
(d) None of these 
Answer: (c)

254. A child coming to preschool for the first time, cries profusely. After two years, when the same child goes to the primary school for the first time he does not express his tension by crying rather his shoulder and neck muscles become tense. This change in his be­haviour can be explained on the basis of which of the following principles?
(a) Development is different in differ­ent people 
(b) Development is characterised by differentiation and integration 
(c) Development proceeds in a se­quential manner 
(d) Development is gradual
Answer: (b)
255. A teacher says to her class, "As Indi­vidual assignments are designed to help individual students learn more effectively, all students should com­plete assignments prescribed without any assistance" she is referring to which of the following stages of Kohl­berg's moral development?
(a) Pre-conventional stage 1 - Punishment avoidance 
(b) Pre-conventional stage 2 - Individualism and exchange
(c) Conventional stage 4 -Law and Order 
(d) Post - Conventional stage 5 - So­cial Contract
Answer: (b)

256. A disorder related to language com­prehension is
(a) Discalculia (b) Aphasia 
( c) Apraxia ( d) Dyslexia
Answer: (b)

257. Following are the Critical Views about the "theory of multiple intelligences': except 
(a) Gifted students usually excel in a single domain 
(b) It lacks of empirical support
(c) It is not research based 
(d) Different intelligences demand different methods for different students
Answer: (a)

258. School based assessment was introduced to
(a) Motivate teachers to punctiliously record all the activities of students for better interpretation of their progress 
(b) Encourage schools to excel by competing with the other schools in their area 
(c) Decentralise the power of boards of school education in the country 
(d) Ensure the holistic development of all the students 
Answer: (d)

259. According to Piaget, a Mathematics teacher can teach, A+B = B+A only when the child's cognitive develop­ment is at
(a) Sensorimotor stage 
(b) Preoperational stage 
(c) Concrete Operational stage
(d) Formal Operational stage 
Answer: (c)

260. A mental activity that goes on in the brain when a person is processing in­formation is called 
(a) Imagination (b) Thinking
(c) Intuition (d) Problem Solving 
Answer: (b)

261. An effective teacher should be able to handle the classroom situation by providing activities 
(a) Suitable to the intellectual level of the learners 
(b) Intended for the talented students only 
(c) To students to learn at their own will 
(d) Considering the special activities of students only 
Answer: (a)

262. An adolescent who is striving for better performance to achieve his goal is said to be
(a) Intrinsically motivated learner 
(b) Extrinsically motivated learner
(c) Reward oriented learner
(d) Self directed learner 
Answer: (a)

263. Freud believed that most personality disturbances are due to 
(a) The failure of parents to reinforce healthy behaviour 
(b) A poor self concept resulting from excessive parental demands 
(c) Unconscious and Unresolved sex­ual conflicts rooted in childhood ex­ 
periences
(d) The exposure of children to un­ healthy role models
Answer: (c)

264. Who among the following is a delin­quent ? One who
(a) Shows emotionally immature behaviour 
(b) Engages in creative activities
(c) Responds to sensitive situations 
(d) Does offences and crimes
Answer: (d)

265. Children should not be expected to rediscover knowledge already availa­ble in their cultures. Rather they are guided in their learning by teachers, parents and others: This approach is called 
(a) Discovery learning 
(b) Assisted learning
(c) Individualised learning
(d) Programmed learning 
Answer: (b)

266. In a classroom activity a teacher has led her children through the follow­ing steps Issue» Hypothesising» Col­lecting data .Drawing conclusions Here the teacher follows: 
(a) Deductive approach 
(b) Programmed instruction
(c) Problem solving method 
(d) Discussion method
Answer: (c)

267. Which statement best suits the con­cept of Continuous evaluation (CE) ? 
(a) A process at the end of learning 
(b) A process at the end of a course
(c) A process that evaluates only the products
(d) A process to be carried out along with learning 
Answer: (d)

268. A teacher tries to teach a complex idea with the help of some pleasant stimulus and after repeated use of the situation the students began to like the subject. Which of the following learning theory is underlying this method? 
(a) Classical conditioning 
(b) Operant conditioning
( c) Insight I earing
(d) Trial and error learning 
Answer: (b)

269. Select the correct statement regarding growth 
(a) Growth depend upon maturation and learning 
(b) Growth refers to changes in the organism as a whole 
(c) Growth does not depend upon maturation and learning 
(d) Growth is a continuous process from womb to tomb 
Answer: (c)

270. The technique of role play is consid­ered to be an effective strategy in teaching of science because 
(a) It is likely to promote social skills of students 
(b) It ensures breaking of monotony in the process of learning 
(c) It ensures better understanding of one's role in real life 
(d) It ensures active participation of students in the process of learning 
Answer: (d)

271. Choose the odd one
(a) Skinner (b) Thorndike 
(c) Bruner (d) Pavlov
 Answer: (c)

272. Geetha is a 11 year old girl. She is very special in computer graphics and can draw flowcharts and concept maps well. This capacity is an indication of:
(a) Logical Intelligence 
(b) Visual-spatial Intelligence
(c) Intra personal Intelligence 
(d) Naturalistic Intelligence 
Answer: (b)

273. 'In a class room a teacher observed that many of the students did not have structured science diaries. To equip the teacher for addressing this issue which one will you suggest as
the best one. 
(a) Anecdotal Record
(b) Case study 
( c) Action Research
( d) Reflective journaling 
Answer: (c)

274. Which among the following is the suitable method that a teacher can adopt in her problem solving class?
(a) By giving the problem as homework 
(b) Giving opportunity to children to analyse the problem by asking thought provoking questions
(c) Discuss the problem under the leadership of the teacher 
( d) Shows the solution of the problem by writing it on black board 
Answer: (b)

275. Mind mapping refers to
(a) a technique to enhance Compre­hension
(b) a plan of action for an adventure 
( c) drawing the picture of mind
( d) Researching the functioning of  the mind
Answer: (a)
Loading...

No comments:

Post a comment