LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Saturday, 19 October 2019

PEDAGOGY, CHILD PSYCHOLOGY & TEACHING APTITUDE - MODEL QUESTIONS - 8

PEDAGOGY, CHILD PSYCHOLOGY &  TEACHING  APTITUDE - MODEL QUESTIONS - 8
186. Which of the following statements will reflect the best relation between curricu­lum and syllabus? 
(a) curriculum and syllabus having an indirect relationship
(b) syllabus includes all the curricular matters
(c) syllabus is merely a part of curricu­lum includes many things more
(d) syllabus and curriculum are synony­mous terms
Answer: (c)

187. Educational psychology should provide prospective teachers with
(a) insights into the various aspects of modern education
(b) principles, insights and attitudes as points of departure for effective teaching 
(c) research procedures by means of which to evaluate current teaching pro­cedure 
(d) rules of thumb to deal with everyday classroom situation 
Answer: (b)

188. Gestalt psychology played a prominent role in the development of
(a) cognitive psychology 
(b) developmental psychology
(c) individual psychology
(d) clinical psychology 
Answer: (a)

189. Max Wertheimer is known in the field of
(a) behaviourism (b) gestalt psychology
(c) associationism (d) none of them 
Answer: (b)

190. Which theory has studies personality and emotional disturbances?
(a) learning theory 
(b) developmental theory
( c) psychoanalytic theory
(d) emotional theory
 Answer: (c)

191. The first psychological laboratory was formally established in 
(a) America (b) Canada
(c) Leipzing (d) German
 Answer: (c)

192. What is the main subject studies of Ge­stalt psychology? 
(a) learning (b) motivation
(c) perception (d) consciousness 
Answer: (c)

193. The main focus of educational psycholo­gy is on 
(a) diagnosing learning difficulties and trying to remedy them 
(b) milder behavioural problem
(c) severe emotional problems 
(d) the relationship of the brain and oth­er biological activity of behaviour 
Answer: (a)

194. Reward and punishment are
(a) reinforcing (b) motivating 
(c) distracting factors (d) enhancing factors 
Answer: (a)

195. An age scale of intelligence was first de­veloped by 
(a) Spearman  (c) Binet Simon 
(b) Terman (d) None of them 
Answer: (c)

196. Hierarchy theory of intelligence was given by 
(a) Jenson (b) Thorndike
(c) Burt and Verno (d) None of them 
Answer: (c)

197. Piaget's great contribution to educational psychology has been identifying
(a) democratization stages
(b) developmental stages 
(c) psychosocial stages
(d) socialization stages 
Answer: (b)

198. The concept 'integrative reconciliation highlighted by Asubel is almost equiva­lent to Piaget's idea of
(a) reversibility (b) adaptation 
(c) operation (d) assimilation
Answer: (b)

199. How will you react when a student fails to answer a question?
(a) insist on all learners coming pre­pared for answering
(b) given the correct answer and ask the student to repeat 
(c) ask the subsidiary question and monitor him to the answer 
(d) ask the question to a bright student and appreciate him 
Answer: (c)
200. Metacognition may be defined as
(a) cognising information meaningful
(b) cognising at the application level 
(c) cognising what is learnt as well as how it was cognized
(d) interpreting knowledge with a value orientation
Answer: (c)

201. Which of the models of teaching given below is based on the theory of learning proposed by Gagne?
(a) self learning (b) hierarchy learning 
(c) discovery learning (d) social learning
Answer: (b)

202. Which of the psychologists listed below is qualified as a Neo-behaviourist?
(a) Hull (b) Skinner
(c) Tolman (d) Thorndike 
Answer: (c)

203. Which model of teaching would you adopt to motivate learners internalize social and personal values at the same time? 
(a) Role play (b) Synectics
(c) Social inquiry (d) Jurisprudential 
Answer: (a)

204. Which of the following strategies would you adopt for developing interpersonal  intelligence ?
(a) collaborative learning 
(b) reinforced repetition
(c) simulation learning
(d) programmed learning 
Answer: (a)

205. What is the most significant innovation in instructional practices that emerged from the theory of multiple intelligences? 
(a) stress on collaborative learning
(b) stress on multi-methodology ap­proach 
(c) reduction in the involvement of the teacher 
(d) stress on speaking of abilities
Answer: (b)

206. Which of the following descriptions re­flects best the education vision of Gan­dhiji? 
(a) education for rural India
(b) education for the development of productivity and simplicity 
(c) teacher centred
(d) craft-centred education 
Answer: (d)

207. Rorschach ink blot test is used to assess:
(a) creativity (b) deviancy 
(c) personality (d) mental ability
Answer: (c)

208. Universalisation of elementary educa­tion means
(a) promotion of adult education for all dropouts
(b) enhancement of enrolment and pre­vention of wastage
(c) compulsory enrolment on children between 6-14 in schools 
(d) making provision for elementary ed­ucation in all parts of the country 
Answer: (c)

209. The most effective impression can be provided to learners by
(a) charts and maps 
(b) black board presentations
(c) sound film projectors 
(d) meaningful verbal explanation 
Answer: (c)

210. To which psychological theories that the mastery learning strategy is associated with 
(a) Benjamin Bloom (b) B.F. Skinner
( c) Earnest Hilgard ( d) Jerome S Bruner
Answer: (a)

211. The learning theory emphasized the im­portance of principle of immediate reinforcement is 
(a) classical conditioning
(b) operant conditioning 
(c) insightful learning
(d) mastery learning 
Answer: (b)

212. Which of the following is not a connec­tionist theory of learning? 
(a) Thorndike's trial and error learning
(b) Pavlov's classical conditioning
(c) Skinner's operant conditioning 
(d) Kurt Lewin's field theory
Answer: (d)

213. 'The whole is greater and frequently dif­ferent than the sum of its parts' is the watch word of which learning theory 
(a) learning by insight
(b) reinforcement theory 
(c) field theory
(d) purposive behaviourism 
Answer: (a)

214. Which of the following statements is not correct with regard to the learning process
(a) it is a behavioural change of the indi­vidual
(b) it is relatively a permanent change 
(c) the change in behaviour resulted from learning is visible only 
( d) it depends on practice and experience
Answer: (c)

215. Who propounded the hierarchy of needs theory of motivation
(a) Abraham Maslow
(b) Margaret Mead 
(c) Mcdonald
(d) G.W. Alport 
Answer: (a)
Loading...

No comments:

Post a comment