LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Saturday, 19 October 2019

PEDAGOGY, CHILD PSYCHOLOGY & TEACHING APTITUDE - MODEL QUESTIONS - 7

PEDAGOGY, CHILD PSYCHOLOGY &  TEACHING  APTITUDE - MODEL QUESTIONS - 7
156. Teachers knowledge on student's needs and interests are covered by the subject
(a) Philosophy of education
(b) Psychology of education 
(c) Sociology of education
( d) Politics of education 
Answer: (b)

157. integral education concept is propounded by 
(a) Sri Aurobindo 
(b) Mahatma Gandhi
( c) Swami Dayananda Saraswathi
( d) Swami Vivekananda 
Answer: (a)

158. 'Nature is the prime source of Leaming' is propounded by 
(a) Rousseau (b) Skinner
(c) John Dewey (d) Jean Piaget 
Answer: (a)

159. A teacher helps learners to be creative by (a) imparting knowledge
(b) improving skills 
(c) sharpening imagination
(d) solving difficult problems in exami­nation 
Answer: (c)

160. Main objectives of teacher education is
(a) to prepare for teaching job
(b) to provide subject mastery
(c) to develop oratory skills 
(d) to develop professional skills and values 
Answer: (d)

161. 'Distance Education' means
(a) a secondary channel to face to face teaching
(b) imparting education to learners with the help of distance methods and media
(c) correspondence course tutorials
(d) learning by own self 
Answer: (b)

162. Below are given some essentials of teach­ing competencies 
(i) Assisting in the conduct of co-curric­ular activities 
(ii) Motivating students for learning 
(ill) correspondence course tutorials
(iv) learning by own self 
Which one of the following combina­tion is most appropriate for class room teaching? 
(a) (i) (ii) (ill) & (iv)
(b) (i) (ii) (iii) & (v) 
(c) (i) (iii) (iv) & (v)
(d) (ii) (iii) (iv) & (v) 
Answer: (a)

163. The SUPW has been introduced in the school curriculum due to the recommendation of
(a) the Kothari Education Commission's Report
(b) the lshverbhai Patel Educational Review Committee
(c) The Secondary Education Commission's Report
(d) The University Education Committee Report
Answer: (b)

164. Who among the following described the intellectual development as age related development?
(a) JeromeS Bruner (b) Jean Piaget 
(c) David Asubel (d) Hilda Taba
Answer: (b)

165. Differences in 'Learning Styles' among learners may be attributed to
(a) Socialization process of learner 
(b )Thinking strategies adopted by learner
(c) Economic conditions of the family
(d) Parenting of the child 
Answer: (b)

166. Two factor theory of intelligence is given by
(a) Alfred Binnet and L. Simon 
(b) C.E. Spearman
(c) J.P. Guilford 
(d) L.M. Terman
Answer: (b)

167. Children whose mental age is lower than chronological are called
(a) Gifted children 
(b) Normal children 
(c) Learning disabled
(d) Retarded children 
Answer: (d)

168. Concepts are important vehicles in
(a) Learning communication 
(b) Thinking processes
(c) Motivating the learner
(d) Achievement of learner 
Answer: (b)

169. The type of learning explained by Albert Bandura is also known as 
(a) insight learning
(b) observational learning
(c) sign learning
(d) verbal learning 
Answer: (b)
170. Hyperactive children 
(a) need special attention in the class­room 
(b) need a separate classroom 
(c) need special teachers
(d) need a special curriculum 
Answer: (a)

171. Which of the following is related with teaching skill? 
(a) Black-board writing
(b) Solving questions 
(c) Asking questions
(d) All the above 
Answer: (d)

172. Students who ask questions in the class should be 
(a) advised to meet the teacher after the class 
(b) encouraged to participate in the discussion in the class
(c) encouraged to continue asking questions 
(d) encouraged to search answers
Answer: (c)

173. NUPEA is mainly concerned with 
(a) Educational Supervision
(b) Educational Unity 
(c) Educational Planning
(d) Educational Unity 
Answer: (c)

174. The name of Yashpal Committee Report(1993) is 
(a) !CT in Teacher Education
(b) Learning without Burden 
(c) Learning through Broadcasting
(d) None of these 
Answer: (b)

175. The Father of Psychoanalysis is
(a) Erik H. Ericson 
(b) Jean Piaget
(c) Jerome S Bruner
(d) Sigmund Freud 
Answer: (d)

176. In Pedagogy computer is used
(a) To motivate the learner 
(b) to provide feedback
(c) to interact with the learner
(d) For all the above 
Answer: (d)

177. The correct meaning ofC.A.l. is
(a) Characteristics of Assistant Instructor
(b) Computer Assisted Instruction
(c) Community Assisted Instruction 
(d) None of the above 
Answer: (b)

178. 'Man is born free but everywhere he is in chains' this statement has been given by 
(a) Abraham Maslow
(b) Jean Jacques Rousseau 
(c) John Dewey
(d) Kilpatrick 
Answer: (b)

179. The term 'identical elements' is closely associated with 
(a) group instruction
(b) transfer of learning
(c) jealousy between twins
(d) similar test questions 
Answer: (b)

180. That the mind of an infant is a tabular rasa is the contribution of 
(a) Plato (b) Horace Man
(c) John Locke (d) J.J. Rousseau 
Answer: (c)

181. 'The individual develops through the head, the heart, and the hand" this was  the educational philosophy of
(a) Herbert (b) Comenius 
(c) Pestaozzi (d) Froebel
Answer: (c)

182. Family is a means of 
(a) Informal education
(b) Formal education
(c) Co-Education
(d) Distance education 
Answer: (a)

183. As a teacher, what will you do if students do not attend your class? 
(a) Blame students for their absence from the class 
(b) Ponder over the present attitude for students in a calm manner 
(c) Think about using some interesting techniques of teaching
(d) Try to understand the reasons and try to eliminate them 
Answer: (d)

184. ln fact the term 'curriculum' should be considered as a board-based one which
denotes 
(a) all the printed materials that can be used in the teaching-learning process 
(b) all the media which come under the syllabus 
(c) totality of experiences with in the school
(d) totality of experiences with the school and outside 
Answer: (d)

185. The modern trend regarding the type of curriculum is 
(a) undifferentiated curriculum
(b) child centred curriculum
(c) experience centred curriculum 
(d) subject centred curriculum 
Answer: (b)
Loading...

No comments:

Post a comment