LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Saturday, 19 October 2019

PEDAGOGY - TEACHING APTITUDE -MODEL QUESTIONS - 18

PEDAGOGY - TEACHING APTITUDE -MODEL QUESTIONS - 18
476. Dalton plan is associated with
(a) Miss Helen Parkhurst 
(b) Maria Montessori
( c) Elizabeth Hurlock
(d) Catherin M. Bridges 
Answer: (a)

477. Good teaching is a function of
(a) High Academic qualifications of the teachers
(b) High level scholarship of the teachers
( c) Sincerity and devotion to the profession of teaching 
(d) Principal's powerful leadership in the college 
Answer: (c)

478. "Micro teaching" is one of the recent trends in education insist on
(a) Mastering of various skill of teaching with special attention
(b) Teaching of minutest points of a subject
( c) Teaching students by dividing them into smaller groups 
(d) None of these
Answer: (a)

479. The most important challenge before a teacher is
(a) To prepare question paper 
(b) Tu make teaching learning process enjoyable 
( c) Tu maintain discipline in the classroom 
(d) To make students do their homework 
Answer: (b)

480. The case study method as adopt­ed to find out 
(a) The family history of a person
(b) The effects of heredity on education of a child
(c) The personality development of an individual
(d) The cases of a child's malad­justment
Answer: (d)

481. 'CARE' is an abbreviation for 
(a) Care for Adult Recreation
(b) Contacts of American Representatives Everywhere
( c) Compulsory Attendance and Rural Education
(d) Committee for American Relief Everywhere
Answer: (a)

482. The UGC in our country was established under the act of par­liament on the recommen
dations of 
(a) The Central Board of Secondary Education 
(b) The National Board of University Education
( c) The Secondary Education Conunission
( d) The University Education Commission
Answer: (c)

483. The square of standard deviation is called
(a) Mean                (b) Variance
( c) Co-efficient    ( d) None of the above
Answer: (b)

484. Operant conditioning is associated with
(a) Gagne (b) Tolman 
(c) Hull (d) Skinner
Answer: (d)

485. Sociology is the study of 
(a) Cultural Relationship
(b) Human Relationship
( c) Psychological Relationship 
(d) None of these
Answer: (b)

486. Which one of the following isan example of informal education 
(a) School        (b) Open University
(c) College  (d) Family
Answer: (d)

487. Education is the manifestation of perfection already existing in man. Who said this ? 
(a) Tagore           (b) Vivekananda 
( c) Aurobindo      (d) Ivan Illich
Answer: (b)

488. The term Progressive Education is related to 

(a) Naturalism (b) Pragmatism
(c) Humanism (d) Idealism 
Answer: (b)

489. Who proposed Negative Education? 
(a) Dewey (b) Rousseau
( c) William James (d) J.B. Watson 
Answer: (b)

490. Etymological meaning of the term Philosophy
(a) Pedagogy (b) Criticism 
( c) Love of Wisdom (d) Discipline 
Answer: (c)

491. Who is considered as the father of Sociology 
(a) Auguste Comte         (b) Max Weber 
( c) Herbert Spencer         (d) Dewey
 Answer: (a)

492. 'Pabbajja' ceremony is related to
(a) Buddhist Education 
(b) Vedic Education
( c) Islamic Education 
(d)All of the above 
Answer: (a)

493. Which one is not a pillar of edu­cation by UNESCO ? 
(a) Leaming to do         (b) Leaming to know 
(c) Leaming to earn       ( d) Leaming to be 
Answer: (c)

494. NCTE has its headquarters at
(a) New Delhi (b) Chennai 
(c) Calcutta (d) Mumbai
Answer: (a)

495. SSA introduced in the year 
(a) 1998-1999 (b) 200-2001 
(c) 2003-2004 (d) 201-2011 
Answer: (b)

496. 'Learning without burden' is related to 
(a) Kothari commission 
(b) Yespal committee
(c) Hunter commission 
( d) Sargent Report
Answer: (b)

497. World Environment Day is cele­brated on
(a) January 5 (b) March 5 
(c) June 5 (d) December 5 
Answer: (c)

498. Axiology is that branch of Philosophy, which is concerned with
(a) Value (b) Religion 
(c) Knowledge (d) Logic
Answer: (a)

499. The essential aim of research is 
(a) To study something and write it in summary 
(b) To publish research papers to improve one's abilities 
( c) To create new knowledge and transmit the existing knowledge
( d) To get a PhD degree for the sake of a good job 
Answer: (c)

500. A peripheral is:
(a) Hardware part of computer 
(b) Software part of computer
( c) Software inscribed in hardware 
( d) Hardware inscribed in software
Answer: (a)

501. Division of all the teaching mod­els under the title 'Modern Teaching model' WM carried out of 
(a) .J.L. Moreno (b) M. Corey
(c) Bruce R Joyce (d) Hull 
Answer: (c)

502. The Indira Gandhi National Open University came into exis­tence in 
(a) 1979 (b) 1985 
(c) 1988 (d) 2008
Answer: (b)

503. What is a recording sources of data 
(a) Books    (b) Joumals 
(c) Internet clippings ( d) All the above 
Answer: (d)

504. Which of the following year the education was placed under the concurrent list 
(a) 1970 (b) 1976 
(c) 1985 (d) 1986
Answer: (b)

505. Education of children with spe­cial needs should be provided
(a) In special schools
(b) Special teachers in special schools
( c) Along with other normal chil­dren
( d) By methods developed for spe­cial children in special schools
Answer: (c)
Loading...

No comments:

Post a comment