LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Saturday, 19 October 2019

PEDAGOGY - TEACHING APTITUDE -MODEL QUESTIONS - 21

PEDAGOGY - TEACHING APTITUDE -MODEL QUESTIONS - 21
551. Which one iS not found in Jain epistemol­ogy of five stage hierarchy of knowledge?
(a) Kaivalya (b) Avadhi 
(c) Shruti (d) Dhyana
Answer: (a)

552. Who among the following thinkers said "Education is the laboratory in which philosophical clistinctions become con­crete and are tested"?
(a) Max Weber (b) John Dewey
( c) Mahatma Gandhi  (d) Sri Aurobindo
Answer: (b)

553. Match the following 
List I                                                                                List II
(Theory)                                                                    (Exponent) 
P. Dialectical Materialism                                   1) Paulo Freire
Q. Pedagogy of pressed                                    2) Ivan .J llich 
R. Negative Education                                       3) John Dewey
S. De Schooling Society                                    4) Jean Jaquous Rousseau
                                                                           5) Karl Marx 
(a) 1345 (b) 4231
(c) 2534 (d) 5142 
Answer: (d)

554. Read each of the following two sen­tences- Statement ( S) and reasoning 
(R) and indicate your answer using codes given below: 
Assertion (A): Vedanta is self knowl­edge (Atma vidya (A) Reason (R): Individual acquires self knowledge by practice 
(a) Both Statements (A and R) are false
(b) Statements A is not true
(c) Statements R is not true 
(d) Statement (A and R) are true
Answer: (c)

555. Arrange in order of purusharthas 
(a) Dharma, Artha, Kama, Moksha 
(b) Artha, Kama, Dharma, Moksha 
(c) Kama, Art.ha, Moksha, Dharma
(d) Dharma, Kama, Artha, Moksha 
Answer: (a)

556. Read each of the following and choose the correct answer Statement (S): Two year revised B.Ed curriculum will recti­fy the deficiencies in the present teach­ing- learning experience of students in the school system Reason (R): conduct problems and substance abuse are prevalent among the school children. 
(a) Both (S) and(R) are correct and R is the co Hect explanation of ( S)
(b) (S) and (R) are correct But (R) is not the correct explanation of (S)
(c) (S) is true but (R) is false
( d) ( R ) is true but (S) is false 
Answer: (b)

557. Read the following statement about socialization and choose correct answer from the options (a) to ( d ) socialization is the process by which an individual learns or acquire the skills, values, abilities, etc., and being part of the society. The agencies of socializa­tion are: 
1. School, 2. Home, 3. Police, 4. Toys. 
(a) All are true
(b) Only 4 is true 
(c) Only 1, 2, and 3 are true
( d) only l and 2 are true 
Answer: (d)

558. The process where the culture that is current.ly established teaches an indi­vidual, the accepted norms and values of the culture or society,y where the individual lives is called--. 
(a) enculturation
(b) Socialization 
( c) politicization
(d) all the above 
Answer: (b)

559. National Council for Educational Research and Training was established on-·. 
(a) 27 July, 1961
(b) 1 September, 1961 
(c) 8 August, 1961
(d) 1 November,1961 
Answer: (b)

560. Match the following pillars of education with its meaning 
List I                                                      List II
P. Leaming to know                   1. Teach human diversity
Q. Learning to do                       2. Fulfil one's personality
R. Learning to live together        3. Develop one's memory and concentration 
S. Leaming to be                        4. Equip one to do the type of work needed in the future
                                                   5. Empower women and weaker sections 
(a) P-5, Q-3, R-4, S-1
(b) P-3, Q-4, R-1, S-2 
(c) P-1, Q-5, R-3, S-4
(d) P-4, Q-3, R-2, S-1 
Answer: (b)

561. Read each of the following two sentences- Statement (S) and reasoning (R) and indicate your answer using codes given below: Statement (S): Group counselling of adolescents has many advantages over individual counselling. Reason (R): Adolescents are more concerned about confidentiality. 
(a) Both (S) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (S). 
(b) (S) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (S). 
(c)(S) is true, but (R) is false.
(d) (R) is true, but (S) is false. 
Answer: (b)

562. Arrange the following human needs in accordance with Maslow's hierarchy in the ascending order-
1. Esteem needs 
2. Love-belongingness
3. Physiological needs 
4. Safety needs
5. Self-actualization 
(a) 3-2-1-4-5 (b) 3-2-4-1-5
(c) 3-4-1-2-5 (d) 3-4-2-1-5 
Answer: (c)

563. Which among the following is NOT included in the list of multiple intelligences proposed by Howard Gardner?
(a) Musical intelligence
(b) Mechanical intelligence
(c) Spatial intelligence 
(d) Naturalistic intelligence
Answer: (b)

564. The sentence "Colorless green ideas sleep furiously" has incorrect
(a) Phonemes (b) Syntax 
(c) Semantics  (d) None of the above 
Answer: (c)

565. Read the following statements about adolescents and choose the correct answer from the options (A) to (D). 
1. Adolescents have less amount of ereativity when compared to adults.
2. Adolescents have difficulty assessing risk
3. Adolescents have higher difficulty in managing their emotions when compared to adults.
4.Adolescents seek approval more from peer group than from parents. 
(a) Only 4 is true.
(b) All statements are true. 
(c) 2, 3, 4 are true; but l is false.
(d) 1, 3, and 4 are true; but 2 is false. 
Answer: (c)

566. The first National Policy on Education (NPE) was promulgated by the Government of India in the year--.
(a) 1948 (b) 1958 
(c) 1968 (d) 1978 
Answer: (c)

567. The National Council of Educational Research and Training (NCERT) 
P. was founded as an autonomous organization 
Q. was founded in 1961
R. advises the union government on formulating and implementing education 
S. advises the state governments on formulating and implementing education  
(a) P and Q are correct
(b) Q and R are correct 
(c) P, R and S are correct 
(d) P, Q, Rand S are correct
Answer: (d)

568. Read the following sentences and answer the question Statement
(S): India is developing fast. Reason (R): Indian education system contributes to its development.
(a) OnlyS is correct
(b) Only R is correct 
( c) Both S and R are correct
(d) Both Sand Rare wrong 
Answer: (c)

569. Arrange the following education institu­tions of in the order of their year of 
establishment in the ascending order:
1. University of Calicut  2. Central University of Kerala 3. Mahatma Gandhi University· 4. University of Kerala 
(a) 4-1-2-1 (b) 4-3-2-1
(c) 4-3-1-2 (d) 4-1-3-2 
Answer: (d)

570. Match List I with II 
List I                                                          List II (Year)
P. University of Madras                            1. 1835
Q. Maculay's Minutes                               2. 1854
R. Travancore Text book Committee        3. 1857
S. Charles Woods Despatch                    4. 1867 
(a) 4-3-2-1 (b) 3-4-1-2
(c) 3-1-4-2 (d) 4-2-3-1 
Answer: (c)

571. Choose from the following the means or basis of professional development 
(a) Professional beliefs
(b) Self confidence 
( c) Introspection
( d) All of these 
Answer: (d)

572. Which among the following statements DO NOT relate to the Teachers' profes­sionalism
(a) Commitments to religion and caste 
(b) Commitments to the colleagues
( c) Conunitments to the political parties 
(d) Commitments to profession and students 
(a) a&c (b) b&c (c) a&d (d) b&d
Answer: (a)

573. Teachers' professionalism means 
(a) The extent to which a teacher sub­scribes to a professional code 
(b) A teacher has to teach for the sake of getting salaries
( c) A teacher must have completed pre­ service training before appointment
(d) Teacher wants to look after her own family only 
Answer: (a)

574. Read the following statements and answer the question 
(a) Teaching is a profession.
(R) All teachers have command over subject. 
(a) (a) is correct but (R) is not correct
(b) Both (a) & (R) are correct 
(c) Both (a) & (R) are incorrect
(d) (R) is correct but (a) is not correct 
Answer: (a)

575. You are attending in a PTA meeting where there is tots of criticism by parents about the functioning of the school. How would you handle the situation? 
(a) Adopt a neutral attitude to the pro­ceeding
(b) .Justify the lapses in one or two words in answer to criticisms
( c) Be a silent spectator
( d) Give adequate importance to criti­cism and give them an assurance that the issues /points raised will be corrected.
Answer: (d)

576. Which among the following are core teaching skills
(a) Skill of probing questions
(b) Skill of reinforcement 
( c) Skill of explalning
(d) Skill of prompting
( e) Skill of explaining links
(a) a, b, & d                        (b) a, b, c
(c)c, d, e                               (d) b, c, d 
Answer: (b)

577. A teaching model involves fundamental elements
(a) 2 (b) 4 (c) 3 (d) 5
Answer: (d)

578. Match the items in List I with that in List II 
List I                       List II (Year) 
P)Ausubel             1. Cognitive growth
Q) Piaget              2. Group investigation 
R) Bruner              3. Advance organizer
S) Taba                 4. Discovery learning 
                              5. Inductive thinking
(a) 3-1-4-5 (b) 5-4-3-2
(c) 1-2-3-4 (d) 5-1-3-4 
Answer: (a)

579. Classify the following teaching and learning aids, Projected aids and non­ projected aids 1) OHP 2) slide projec­tor 3) bar graph 4) diagrams 5) chart 6) LCD projector
(a) Projected aids - 2, 4, 6 Non projected aids - 1, 3, 5 
(b) Projected aids - 1, 2, 6 Non project­ed aids - 3, 4, 5 
(c) Projected aids - 1, 2, 3 Non project­ed aids - 4, 5, 6 
(d) Projected aids - 1, 5, 6 Non project­ed aids - 2, 3, 4 
Answer: (b)

580. Arrange the following methods on the basis of increasing effectiveness 
1) Inductive method, 2) Discussion Method 3) Lecture method 4) Textbook method 
(a) 4-1-2-1 (b) 4-3-2-1 
(c) 4-3-1-2 (d) 4-1-3-2
Answer: (b)
Loading...

No comments:

Post a comment