LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Saturday, 19 October 2019

PEDAGOGY - TEACHING APTITUDE -MODEL QUESTIONS - 22

PEDAGOGY - TEACHING APTITUDE -MODEL QUESTIONS - 22
581. Read each of the following two sen­tences- Statement (S) and reasoning (R) and indicate your answer using codes given below:
Statement (S): Leaming refers to the modification of behaviour as a result of experience. Reason ( R): Experience is always achieved through observation, 
(a) Both (S) and (R) are correct and
(R) is the correct explanation of (S). 
(b) (S) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (S). 
(c) (S) is true, but (R) is false.
(d) (R) is true, but (S) is false. 
Answer: (c)

582. Match List-I that contains types of learning with List-II that contains applications of learning theories. Indicate your answer with the help of given codes­ 
List I                                                       List II 
P Operant conditioning                      1 Encouraging the student to make intuitive guesses 
Q Learning through reception            2 Mastery learning
R Learning through discovery            3 Learning from a model 
S Observational  learning                  4 Expository teaching
                                                           5 Scaffolding 
(a) P-2, Q-1, R-3, S-5 
(b) P-2, Q-4, R-1, S-3
(c) P-1, Q-3, R-5, S-2 
(d) P-4, Q-1, R-3, S-5
Answer: (b)

583. Read the following statements and choose the correct answer from the options (a) to (d). 
1. Field dependent people tend to work well in groups. 
2. Field independent people are more like­ly to monitor their own information processing.
(a) Both 1 and 2 are true. 
(b) 1 is true; but 2 is false.
(c) 1 is false;but 2 is true. 
( d) Both 1 and 2 are false.
Answer: (a)

584. Sociometry is a method devised by ...... 
(a) Bloom (b) Bandura
(c) Maslow (d) Moreno 
Answer: (d)

585. Dysgraphia is the learning disability in the area of ......... 
(a) Reading (b) Writing
(c) Walkling (d) Calculations 
Answer: (b)

586. Match the following items in List I with the items in List II
List I                                                         List 11 
1) Measure what is intended                 P) Reliability 
2) Consistent results                             R) Objectivity
3) Level of difficulty of learners             S) Specificity
4) Selection type item                           T) Validity
                                                              U) Achievement test 
                                                              V) Diagnostic test
(a) V-A-S-Q (b) T-P-V-R
(c) P-Q-R-V (d) T-S-V-R 
Answer: (b)

587. Arrange the following measures for con­tinuous assessment in the increase in degree of complexity : Assignment -Seminar - Project - Unit test -Collection
(a) Assignment - Project - Unit test - Collection - Seminar
(b) Assignment - Collection - Unit test -Seminar - Project 
(c) Assignment - Seminar - Collection -Project - unit test 
(d) Assignment- Collection - seminar -Unit Test - Project 
Answer: (b)

588. Read the following sentences and answer the question Statement (a) All multiple choice items are not belong to selection type Reason (R) Completion type items are supply type 
(a) Only R is correct
(b) Only A is correct 
( c) Both A and R are correct
(d) Both A and Rare wrong 
Answer: (a)

589. Which of the following is the most appropriate statement about direct grading 
(a) Grades are given to each item on the basis of value points 
(b) No item wise grades are assigned 
( c) Marks am converted to grade 
(d) Grade are summed up to get cumulative grade 
Answer: (c)

590. Diagnostic test is a measure to ascertain 
(a) Level of competence of teacher 
(b) Level of difficulty of subject 
(c) Level of difficulty of learner 
(d) Difficulty of the topic
 Answer: (b)

591. Who has developed FIACS 
(a) Flanders (b) Passy 
(c) I K Davis (d) Arnold 
Answer: (a)

592. Which of the following is correct order for the components in communication 
(a) Sender, message, channel, receiver 
(b) Sender, channel message receiver 
(c) Sender, message, receiver, channel 
(d) Sender, receiver, message, channel 
Answer: (b)

593. Which of the following is NOT a personal barrier in communication 
(a) Individual differences 
(b) Limited perception 
( c) Mental faculties 
( d) Lack of facilities 
Answer: (d)

594. Read the following and answer accordingly Assertion: (A) communication is a two way process Reason:(R) effective classroom communication involves interaction and feedback
(a) (A) is true but (R) is false 
(b) Both (A) and (R) is false
(c) Bot.h (A) and (R) is true 
(d) (A )is false but (R) is true 
Answer: (c)

595. Which of the following is not associated with communication 
(a) Sender (b) Receiver
(c) Caller (d) Message 
Answer: (c)

596. Reusable optical storage will typically have the acronym -- 
(a) CD (b) DVD
(c) ROM (d) RW 
Answer: (d)

597. Consider the following statements: 
1. PARAM-8000 is India's first supercomputer. 
2. PARAM-8000 was built by Tata Institute of Fundamental Research (TIFR) 
Which of the statements given above is/are correct? 
(a) Only 1 (b) Only 2 
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 
Answer: (a)

598. Among the following which are the e-content portals of Government of India? 
1. NPTEL             2. ASPIRE
3. GIAN                4. VIRTUAL LABS 
(a) Only land 4 (b) Only 3 and 4 
(c) Only 1, 3 and 4 (d) All of the above 
Answer: (a)

599. Which of the following places the common data elements in order from smallest to largest? 
(a) Character, file, record, field, database 
(b) Character, record, field, file, database
( c) Character, field, record, file, database 
(d) Character,file,field, record, database 
Answer: (c)

600. Match items in List I with List II 
List I                                                  List II 
P. Konqueror                                 1. Antivirus 
Q. Thunderbird                              2. Wireless Technology 
R. WiMax                                       3. E-mail client 
S. K7                                             4. Virus                                
                                                      5. Browser
(a) P-5, Q-4, R-1, S-2 
(b) P-3, Q-1, R-2, S-4
(c) P-4, Q-1, R-2, S-3 
(d) P-5, Q-3, R-2, S-1 
Answer: (d)

601. One-tailed test of significance is used for--. 
1. testing the substantive hypothesis 
2. testing the null hypothesis 
3. testing the directional hypothesis 
4. testing non directional hypothesis 
(a) 1 and 2 are correct 
(b) Only 2 is correct 
( c) Only 3 is correct 
(d) All four are incorrect 
Answer: (c)

602. Which research paradigm is NOT much concerned about generalizing its findings? 
 (a) quantitative research  
(b) qualitative research 
( c) mixed research
( d) none of the above 
Answer: (b)

603. The following are the steps of scien­tific research. Choose the correct order from A to D. 1. Research design, 2. Problem statement, 3. Hypothesis, 4. Data collection, 5. Data analysis and interpretation
(a) 2-3-1-4-5 (b) 1-4-2-3-5
(c) 3-1-2-4-5 (d) 4-1-3-2-5 
Answer: (a)

604. Which one of the following is prima­rily aimed at theory building?
(a) Survey research 
(b) Fundamental research
( c) Action research
( d) Applied research 
Answer: (b)

605. Out of the following research prob­lems, identify which is (are) applicable for action research. 
1. Language communication difficulty in some students who are academically bright
2. Impact of Tzunami on students from the coastal area
3. Regular absenteeism of a student in a particular class
4. Effect of environmental pollution on stu­dents
(a) 1 and 3 (b) only 1 
(c) 2 and 4 (d) 1,2,3 and 4
Answer: (a)

606. Planning Commission is located at 
(a) National Level
(b) State level
( c) District Level 
( d) International level
Answer: (a)

607. The administrative head of the depart­ment of General Education Kerala
(a) Minister of Education 
(b) Director of Public Instruction
( c) Director of Higher secondary Education 
( d) Director of General Education
Answer: (b)

608. School parliament aims to provide 
P) Political experience to students
Q) Experience in the process of election
R) Experience in democratic adminis­tration 
S) Representatives to student council
(a) P& Sare correct 
(b) P&Q are correct
( c) R & S are correct
( d) Q & R are correct 
Answer: (a)

609. Read the following sentences and answer the question The ascending order of the implementation of the fol­lowing programmes: 
1-RUSA, 2-DPEP,
3-RMSA, 4- SSA
(a) 1 - 2 - 3 - 4    (b) 4 - 3 - 2 - 1 
(c) 2-4-3-1         (d) 4-2-3-1
Answer: (c)

610. Match the items in A with those in B 
List I                                                                      List II
P) Free and Compulsory Education                   1) E-governance 
Q) Millennium Development Goals                     2) NCTE 
R) National Curriculum Framework                    3) RMSA
S) Digital Document File system                        4) UN 
                                                                           5) NCERT
                                                                           6) RTE 
(a) 6-4-5-1
(b) 6-1-5-4 
(c) 6-2-1-3
(d) 6-3-4-5 
Answer: (a)
Loading...

No comments:

Post a comment