LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Saturday, 19 October 2019

PEDAGOGY - TEACHING APTITUDE -MODEL QUESTIONS - 17

PEDAGOGY - TEACHING APTITUDE -MODEL QUESTIONS - 17
421. The concept of Private Speech' is introduced by 
(a) Piaget (b) Bruner
( c) Vygotsky ( d) Morgan 
Answer: (c)

422. The expansion of ZPD is
(a) Zone of Potential Develop­ment
(b) Zone of Possible Develop­ment
(c) Zone of Prozimal Develop­ment
(d) Zone of Productive Develop­ment
Answer: (c)

423. Grammar should be taught by 
(a) enabling practice in context
(b) asking students to learn rules
(c) making learners do written assignments
(d) giving clear explanations 
Answer: (a)

424. The semantic approaches to the learning of languages are the re­sult of the work of psychological belonging to the school of
(a) behaviourism           (b ) psychoanalysis
( c) cognitivism                    (d) humanism
Answer: (c)

425. Narration of a story in the IVth standard intended for develop­ing the skill of 
(a) reading (b) listening
(c) writing (d) none of these 
Answer: (b)

426. The Right of children to free and Compulsory Education Act, 2009 stipulates that learning should be
(a) supported by extra coaching 
(b) restricted to co-scholastic sub­jects 
(c) carefully monitored by fre­quent testing 
(d) through activities in a child-friendly manner 
Answer: (d)

427. Linguistic communicative ap­proach develops
(a) speaking skill  (b) reading skill
( c) writing skill     (d) listening skill 
Answer: (a)

428. In translation cum grammar method, English is taught with the help of 
(a) mother language
(b) foreign language 
( c) internet
(d) none of the above 
Answer: (a)

429. Language learning starts from
(a) listening  (b) speaking
(c) reading  (d)writing
Answer: (a)

430. The spoken skills in a language teaching classroom can be de­veloped through 
(a) group activities where learn­ers can talk in whichever lan­guage they would like to
(b) engaging in small talk as confident aggressive learners 
( c) emotionally connecting with learners 
(d) enabling activities with a fo­cus on conversations skills lead­ing to communicative compe­tence 
Answer: (d)

431. Poetry teaching has the objectives
(a) develop aesthetic 
(b) appreciate thoughts
( c) train the emotions 
(d) all the above
Answer: (d)

432. Principles of language different forms of rules fit for any lan­guage etc are defined by Chom­sky as 
(a) language and thought
(b )sensory motor stage
( c) language acquisition device 
( d) zone of proximal develop­ment 
Answer: (c)

433. Which of the following is an ap­propriate order for learning of a language
(a) listening - speaking- writing - reading 
(b) speaking - listening - writing - reading 
(c) listening- speaking- reading - writing 
(d) listening- reading- speaking - writing 
Answer: (c)

434. Who is the father of modern lin­guistics 
(a) Gleason                   (b) Chaucer 
(c) Noam Chomsky        ( d) Ferdinand De Saussure 
Answer: (d)

435. Which of the following combi­nation is found in the structure of English language? 
(a) subject - verb - object
(b )subject - object - verb
( c) verb - object - subject 
( d) object - verb - subject
Answer: (a)

436. Which Indian reformist sup­ported English Education
(a) Raja Ram Mohan Roy  (b) Gandhiji
(c) Nehru                   ( d) Swami Vivekananda 
Answer: (a)

437. Repetition is the of learning 
(a) hallmark         (b) essence
(c) mother            (d) child
Answer: (c)

438. What is the most important function of classroom tests from the teacher's point of view? 
(a) to grade the pupils in rank or­der 
(b) to improve the pupil's achieve­ment through remedial measure 
( c) to assess the quantitative terms the pupils attainment 
(d) to provide learners challeng­ing tasks requiring them to put in their best
Answer: (b)

439. The teacher's role in the English classroom in the new approach consists mainly of 
(a) providing appropriate situa­tions to facilitate the learner ac­quire the language naturally
(b) presenting the learner with faultless models of spoken and written English
(c) exercising sufficient control over the class so that a learning atmosphere is maintained 
(d) drilling new language material terms of structures and vocabu­lary
Answer: (a)

440. At the primary stage, assessment should consist of
(a) home assignments and class assignments every week to rate young learners under the cate­gories of pass or fail
(b) continuous and unstruc­tured teacher observations to be shared with learners and parents
(c) formal tests and games done every week and recorded in the report card 
(d) half-yearly and annual ex­aminations at the end of the year 
Answer: (b)

441. 'Origin of species' is a great work authored by 
(a) Gallon                     (b) Newton
(c) Charles Darwin         ( d) C. V. Raman
Answer: (c)

442. As a teacher you want to teach about various types of animals. What will you prefer most to do among the following?
(a) you tell about different types of animals
(b) encouraging them to share their experience about animals 
( c) you sing a song about ani­mals 
( d) none of the above
Answer: (b)

443. At the primary stage the child should be engaged in
(a) learning sample principles of science through families experi­ence
(b) working with hands to de­sign simple technological units and modules
( c) continuing to learn more on the environment through activi­ties and surveys
( d) all of the above 
Answer: (d)

444. Unobserved 2010 as the year of
(a) international environmental year 
(b) bio-diversity year
(c) housing year 
( d) earth year
Answer: (b)

445. The main aspects of environ­ment education is the
(a) environmental awareness 
(b) heredity awareness
( c) both the above 
( d) none of these
Answer: (c)

446. Which of the following method of teaching science is not includ­ed in integrated approach of teaching science? 
(a) scientific method                (b) discovery
( c) activity based                   ( d) lecture demonstration
Answer: (d)

447. According to NCF-2005, scien­tific concepts are to be arrived at mainly from
(a) activities                                   (b) experiments 
(c) activities and experiments         ( d) none of the above 
Answer: (c)

448. The use of poems and story tell­ing to explaining concepts in an EVS class helps to
(a) channelize the energies of the students in the right direc­tion 
(b) make the lesson enjoyable and interesting 
( c) promote the ability to im­agine and explore the nature of the world at the local and global level 
(d) take care of the language and cultural diversity among learners 
Answer: (c)

449. World Environment day is ob­served on 
(a) July 5                     (b) June 5 
( c) October 10         (d) December 10 
Answer: (b)

450. The chapters in the NCERT text­ book of mathematics of class IV  have titles like The junk seller, Trip to Bhopal", 'The way the world looks' 'lb is shift has been done to .
(a) challenge the students to guess the mathematical content in the chapters 
(b) make them understand dif­ferently 
(c) make it interesting by relat­ing it to everyday life 
(d) know about selling junk and travelling 
Answer: (c)
Loading...

No comments:

Post a comment