LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Saturday, 19 October 2019

PEDAGOGY - TEACHING APTITUDE -MODEL QUESTIONS - 16

PEDAGOGY - TEACHING APTITUDE -MODEL QUESTIONS - 16
391. "Science is Doing" programme was initiated by which of the fol­lowing organisations 
(a)SCERT  (b) DIET 
(c) NCfE  (d) NCERT 
Answer: (d)

392. When the students try to solve the questions in some different way as taught by the teacher from prescribed books then the students should be 
(a) discouraged to consult some other books on the subject 
(b) encouraged to consult some other books on the subject 
( c) suggested to talk with their teacher after the period 
( d) suggested to follow the class room notes in order to get good mark in the examination 
Answer: (b)

393. Which is the teacher-centred method? 
(a) source method  (b) lecture method 
( c) project method  (d) socialised recitation 
Answer: (b)

394. Which of the following state­ment is suitable for contempo­rary assessment in mathemat­ics? 
(a) gathered data periodically 
(b) assess as isolated facts of skills 
(c) external assess students
(d) integrate assessment with teaching 
Answer: (d)

395. 'Mathematics' stressed on
(a) Gilbert (b) Piaget 
( c) Skinner ( d) Ramanujan 
Answer: (a)

396. Most important factors in the development of child are? 
(a) physical and moral environ­ment of the child 
(b) social and economic status of the family 
( c) educational moral environ­ment of the child 
( d) socio-economic and intellec­tual environment of the child 
Answer: (d)

397. Differences in 'Learning styles' among learners may be attribut­ed to 
(a) socialization process of learner
(b) thinking strategies adopted by learner 
( c) economic conditions of the family 
(d) parenting of the child
Answer: (b)

398. A child is working very hard for her examination. Her behaviour is an indicator of 
(a) sharp cognitive abilities 
(b) high achievement motiva­tion 
( c) very busy schedule
(d) desire to impress her parents 
Answer: (b)

399. The meaningful reception team­ing was explained by
(a) Robert Gagne  (b) David Ausubel
( c) Jean Piaget  ( d) Ierom S Bruner
Answer: (b)

400. The type of learning explained by Albert Bandura is also known
(a) insight learning 
(b) observational learning
( c) sign learning 
( d) verbal learning
Answer: (b)

401. The teacher who has developed in interest ill teaching
(a) studies problem of student behaviour
(b) compares different types of tests
( c) refuses to be guided by the rules of thumb
( d) cannot deal with children ef­fectively
Answer: (a)

402. Motivation should be followed by 
(a) Reward                    (b) Reproof 
( c) Knowledge of result ( d) Incentive 
Answer: (a)

403. You are teaching in your class and it is almost the end of your  session. A child of your class comes late and seeks your per­missions to enter the class
(a) not permit the child, as it makes little sense coming to class so late 
(b) get annoyed, as you are dis­turbed 
( c) ask the child to explain his/her position before you take an appropriate decision 
( d) allow him}her to enter and ask him/her the reasons for be­ing so late when the class gets over 
Answer: (d)

404. A child's potential for creativity is reflected ill his/her 
(a) classroom discussion
(b) achievement scores
( c) out of the box thinking
( d) drawing and painting 
Answer: (c)

405. Students who ask questions in the class should be
(a) advised to meet the teacher after the class
(b) encouraged to participate in the discussion in the class
( c) encouraged to continue ask­ing questions
( d) encouraging to search an­swers
Answer: (c)

406. One of the important theory of moral development has been proposed by 
(a) Laurence Kohlberg (b) Eric Ericson
(c) Albert Bendura  (d) Bruner 
Answer: (a)

407. The name of Yashpal committee report ( 1993) is -
(a) J.C.T. in teacher education 
(b) learning without Burden 
(c) learning through broadcast­ing 
( d) none of the above
Answer: (b)

408. In Pedagogy computer is used 
(a) to motivate the learner 
(b) to provide feedback
( c) to interact with the learner 
( d) for all the above
Answer: (d)

409. The primary step in learning is 
(a) maturation  (b) motivation 
( c) practice   (d) overcoming hurdles 
Answer: (b)

410. The main factor in Gestalt theo­ry of learning is the 
(a) development of practice 
(b) development of conditioned
( c) development of insight 
( d) none of the above
Answer: (c)

411. Integration of special education can be achieved by
(a) providing special curriculum 
(b) individualized teaching
(c) following effective classroom management 
(d) all
Answer: (d)

412. Gifted children comes under 
(a) learning exceptional chil­dren 
(b) sensory exceptional children 
(c) non sensory exceptional chil­dren 
(d) intellectually exceptional children 
Answer: (d)

413. Slow learner is one:
(a) students who has traditional­ly met with failures in the schools 
(b) students with relatively low intelligence 
(c) students with below average cognitive abilities 
( d) all off he above
Answer: (b)

414. A slow learner lacks in: 
(a) abstract thinking        (b) concrete thinking 
(c) both                          (d) none 
Answer: (c)

415. The behaviour of a slow learner can be observed a: 
(a) teacher (b) counsellors
( c) parents ( d) all of the above 
Answer: (d)

416. Which of the following is the main objective of teaching 
(a) to give information related to the syllabus 
(b) develop thinking power of students 
(c) to dictate note to students
( d) prepare students to pass the examination 
Answer: (b)

417. Effectiveness of teaching de­pends on 
(a) qualification of teacher 
(b )personality of teacher
( c) handwriting of teacher 
( d) subject understanding of teacher 
Answer: (d)

418. Who wrote the book 'Emotional InteLligence'
(a) Daniel Golman          (b) Howard Gardner
( c) Noam Chomsky         (d) Vygotsky 
Answer: (a)

419. Intelligence is the ability to
(a) learn (b) problem solving 
( c) adjust to new situations
(d) all of the above 
Answer: (d)

420. Intelligence is influence by
(a) heredity            (b) chemical changes
( c) environment    (d) both A and C 
Answer: (d)
Loading...

No comments:

Post a comment