LATEST

Saturday, 19 October 2019

PEDAGOGY - TEACHING APTITUDE MODEL QUESTIONS - 13

PEDAGOGY - TEACHING APTITUDE MODEL QUESTIONS - 13
306. A teacher systematically con­ducts weekly class tests, as­ signs grades on co-curricular
activities of students, asks questions to all students at the end of each class and their relative positions are recorded, grade point average of each student is calculated This evaluation is 
(a) Summative evaluation
(b) Cumulative evaluation 
( c) Continuous and compre­hensive evaluation 
( d) Formative evaluation
Answer: (c)

307. Which of the following is giv­en below is true regarding the importance of audio-visual 
aids in teaching of science?
(a) use of audio-visual aids de­velop interest and motivates students
(b) they break the monotony of teachers talk, reduce, ver­balisrn
( c) learning experience be­comes for more concrete
( d) all of the above 
Answer: (d)

308. A teacher who teaches envi­ronmental studies should be 
(a) honest (b) diligent
(c) dutiful  (d) punctual
Answer: (c)

309. Science content al the upper primary stage is governed by the 
(a) integrated approach
(b) disciplinary approach
(c) historical approach 
( d) none of the above
Answer: (a)

310. According to NCF-2005, the examination al primary stage should assess the students 
(a) memory
(b) practical and problem solving skills
( c) problem solving ability to analyse data, application of knowledge learned 
( d) none of these
Answer: (c)

311. Problem solving as a strategy of doing mathematics involves
(a) estimation 
(b) extensive practice
( c) using clues to arrive at a solution
(d) acitivity based approach 
Answer: (d)

312. The purpose of a diagnostic test in mathematics is
(a) to plan the question paper for the end-term examination
(b) to know the gaps in chil­dren's understanding
( c) to give feed back to the par­ents
( d) to fill the progress report 
Answer: (b)

313. The heuristic method was pro­pounded by 
(a) Helen Park heist
(b) John Dewey 
( c) Maria Montessori
(d) H.E. Armstrong 
Answer: (d)

314. The curriculum in primary school is arranged in 
(a) spiral (b) linear 
(c) topical ( d) none of these 
Answer: (a)

315. The zenith of ability to be developed by learning mathe­matics
(a) problem solving ability 
(b) calculation ability
(c) drawing ability 
( d) memorizing ability
Answer: (a)

316. The N CF (2005) considers that mathematics involves a certain way of thinking and reason­ing. From the statements given below, pick out on which does not reflect the above principle
(a) giving students set formu­lae to solve the numerical questions 
(b) the way the material pre­sented in the text book is writ­ten
( c) the activities and exercises chosen for the class
( d) the method by which it is taught
Answer: (a)

317. The nature of mathematics is 
(a) ornamental (b) logical
( c) difficult  ( d) not for common
Answer: (b)

318. Spiritual quotient (SQ) be­longs lo
(a) Howard Gardner 
(b) Daniel Gelman
( c) Peter Salova 
(d) Ian Marshall
Answer: (d)

319. CCEis 
(a) Continuous and Continu­ous Evaluation 
(b) Continuous and Compre­hensive Evaluation 
(c) Comprehensive and Con­tinuous Evaluator 
( d) None of the above 
Answer: (b)
320. When teaching 'shapes, a teacher can plan a trip of his­torical places as'
(a) shapes are an integral part of any architecture and such trips encourage connections 
across disciplines
(b) she has completed most of the syllabus well in time and needs to provide leisure 
( c) it would be a good break from the routine mathematics class and an opportunity to improve communicative skills
(d) field trips have been rec­ommended by CBSE, so they are must 
Answer: (a)

321. Which method emphasis on'Learning by doing 
(a) inductive method
(b) deductive method 
( c) socratic method
( d) project method 
Answer: (d)

322. We, as mathematics teacher evaluate pupil performance for
(a) upgrading the students 
(b) motivating the studentS
( c) assessing teacher's perfor­mance
(d) all of the above 
Answer: (d)

323. Find out the prime value to be given emphasis in primary stage
(a) disciplinary value
(b) aesthetic value 
(c) practical value 
( d) all of these
Answer: (b)

324. Mathematics is the science of 
(a) space (b) number 
(c) calculations (d) all of these 
Answer: (d)

325. The most useful teaching aid in mathematics is 
(a) visual aid
(b) audio aid
(c) audio visual aid 
(d) none of these 
Answer: (a)

326. The project method was pro­ pounded by
(a) William Woundt 
(b) William Kilpatrick
(c) Tolman (d) Bandura 
Answer: (b)

327. To be a "Good" mathemati­cian one must be able to 
(a) master the techniques of answering questions 
(b) memorise most of the for­mulae 
(c) solve the problem in no time 
(d) understand, apply and make connections across the concepts 
Answer: (d)

328. Group work is effective
(a) in giving ear training 
(b) in giving speech-training
(c) in evaluation
(d) in giving more time for in­dividual practice 
Answer: (d)

329. The Prime requisite of a good teacher is
(a) love for his children 
(b) knowledge of the subject
(c) fluent speech 
(d) effective gestures 
Answer: (a)

330. The ultimate aim of diagnostic tests is 
(a) remediation
(b) assessment of weakness in learning
(c) to measure pupil's achieve­ment
(d) to grade the pupil 
Answer: (a)

331. Stories to be selected for LP students must be short in size - why
(a) they cannot remember long stories
(b) time is limited
(c) teacher cannot present long stories
(d) children have very short span of attention 
Answer: (d)

332. Catherin M Bridges belongs to
(a) social (b) emotional 
(c) physical (d) cognitive 
Answer: (b)

333. Moral development stressed on 
(a) Kohl Berg (b) Jean Piaget
(c) Bruner ( d) Skinner 
Answer: (a)

334. One of the following factors does not influence child devel­opment
(a) learning  (b) hereditary
(c) maturation (d) punishment 
Answer: (d)

335. Elementary education should be 
(a) curriculum centred
(b) teacher centred 
(c) learner centred
(d) subject centred 
Answer: (c)
Loading...

No comments:

Post a comment