LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Saturday, 19 October 2019

PEDAGOGY - TEACHING APTITUDE MODEL QUESTIONS - 14

PEDAGOGY - TEACHING APTITUDE MODEL QUESTIONS - 14
336. The primary purpose of using audio visual aids in classroom is 
(a) to solve staff shortage by reducing the need for teachers 
(b) to make class quiet
(c) to help student participa­tion in the teaching learning process 
(d) to clarify certain aspects of the learning process 
Answer: (c)

337. Scaffolding can promote learning according to
(a) cognitivism (b) behaviourism
(c) humanism (d) social constructivism 
Answer: (d)

338. In a constructivist classroom,the teacher is 
(a) authority of classroom
(b) transmitter of knowledge 
(c) director of learning process
(d) facilitator of learning 
Answer: (d)

339. Project method is based on the philosophy of 
(a) progressivism
(b) idealism 
(c) pragmatism
(d) existentialism 
Answer: (c)

340. Preetha, a X Standard student is always late in the class. The class teacher decided to do a research to find out the reason. This type research is called
(a) behavioural approach 
(b) theoretical approach
(c) applied approach 
(d) action research
Answer: (d)

341. Learning disability in writing a language
(a) dyscalculia  (b) dysgraphia
(c) dyslexia (d) dysnomia
Answer: (b)

342. Multiple intelligence belongs to
(a) Howard Gardner  (b) Daniel Golman
(c) Alfred Binet  (d) Spearman
Answer: (a)

343. Language Acquisition Device (LAD) stressed on
(a) Vygotsky (b) Bruner 
(c) Noam Chomsky (d) Skinner 
Answer: (c)

344. Tolman belongs to
(a) Gestalt Sign Learning 
(b) Gestalt Learning
(c) Social Learning 
(d) Constructivism
Answer: (a)

345. The father of Modern Psychol­ogy
(a) J.B.Watson 
(b) Sigmond Freud
(c) Bruner 
(d) Eric Ericson 
Answer: (b)

346. IQ=









Answer: (d)

347. Which of the following most  influence the classroom be­haviour of the child? 
(a) the teacher (b) the peers 
(c) the social groups in the class 
(d) the monitor of the class
Answer: (b)

348. The term 'developmental task' was popularised by
(a) Havighurst (b) A. Gesell
( c) Griger Mendal  (d) E.G. Hurlock
Answer: (a)

349. The children's nature is 
(a) destructive  (b) constructive
(c) imaginative  (d) initiative
Answer: (b)
350. Hierarchy of needs stressed on 
(a) Abraham Maslow (b) Carl Rogers 
(c) Carl]. Jung (d) Adler 
Answer: (a)

351. Slow learner is one
(a) students who has traidi­tionally met with failures in the schools 
(b) students with relatively low intelligence 
(c) students with below aver­age cognitive abilities 
(d) all of the above
Answer: (d)

352. The behaviour of a slow learn­er can be observed by a
(a) teacher  (b) counsellors
(c) parents  ( d) all of the above
Answer: (d)

353. Integration of special children means
(a) providing special care within regular schools 
(b) supporting regular teach­ers and administrators
(c) providing an appropriate individualized programme
( d) all of the above 
Answer: (a)

354. In teaching English poems, a teacher should 
(a) explain every thing
(b) clear language difficulties before hand
( c) explain nothing 
(d) use the mother tongue profusely 
Answer: (b)

355. Language games are useful be­cause they
(a) create opportunities for participate 
(b) promote discipline
( c) create interest 
( d) stimulate competition
Answer: (a)

356. Language teaching and learn­ing became more effective in groups because
(a) language is a social crea­tion
(b) language develops only in groups
( c) language is a means of communication
(d) language is an graphic forms and oral forms
Answer: (a)

357. Which activity is more suited to the teaching of poem in English?
(a) too much explanation 
(b) describing verbal peculiar­ities reading the poem focus­ing on
( c) establishing meaning by gestures and facial expressions
(d) forming groups and in­ structs to read in the group 
Answer: (c)

358. Among the following state­ments which one is most suit­ed to an English teacher ?
(a) the early stage begins with hearing and speaking English
(b) pupils are too slow to learn 
( c) more patience is needed during this stage 
(d) theoretical basis is not needed 
Answer: (a)

359. Students need to brainstorm ideas, organize them, edit and revise their work is a process which reflects 
(a) learning skills (b) speaking skiUs 
(c) reading skills (d) writing skills 
Answer: (d)

360. "Anything can be taught to an­ybody in an intellectually hon­est way" - This remarks was made by 
(a) Vygotsky (b) Bruner 
(c) Skinner (d) Jean Piaget 
Answer: (b)

361. Piaget great contribution to educational psychology has been identifying 
(a) Democratization stages
(b) Developmental stages
(c) Psycho-society stages 
(d) Moral developmental stag­es 
Answer: (b)

362. Kohl Berg indicates that at the most primitive level of moral development, morality' is decided by
(a) individual rights and social contracts
(b) Reward and punishment 
(c) Individual conscience
(d) Social approval or disap­proval 
Answer: (b)

363. Which stage of Piaget's theory of cognitive development is characterised by abstract logic and potential for mature mor­al reasoning ?
(a) Sensorimotor 
(b) Concrete operational
(c) Formal operational 
(d) Pre-operational
Answer: (c)

364. Simple experiments and demonstrations can be per­formed in the EVS class 
(a) to control the students to ensure discipline in the class
(b) to enable children to learn on their own and sharpen their observation skills 
(c) to follow what is being done in the senior classes 
(d) to discuss ideas, record and analyse observation on the basis of questions raised by students 
Answer: (b)

365. The period of sensory motor adoption of Piaget is 
(a) 0-2 rears (b) 1-3 years
(c) 3-5 rears (d) 4-6 years 
Answer: (a)
Loading...

No comments:

Post a comment