LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 29 November 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - JULY (Question Paper-09)

2019 - JULY (Question Paper-09)
Assistant Grade-II (Direct & By Transfer) - Kerala State Housing Board - OMR TEST
Question Code: 32/2019
Date of Test: 20/07/2019 Saturday
Exam Details: Click here

21. From the following processes choose the one which does not helps for the absorption of water from the soil by roots :
(A) Root Pressure
(B) Cohesion
(C) Transpiration
(D) Osmosis
Answer: (B)

22. All of the following are examples of connective tissue, except :
(A) Bones
(B) Blood
(C) Cartilages
(D) Muscles
Answer: (D)

23. Even though high cholesterol level is harmful, cholesterol helps for synthesis of a vitamin in our body. This vitamin is :
(A) Vitamin A
(B) Vitamin D
(C) Vitamin E
(D) Vitamin K
Answer: (B)

24, Consider the following hormones produced by our body and corresponding deficiency disease :
(i) ‘Thyroxine Cushing’s syndrome
(ii) Vasopressin Diabetes Insipidius
(iii) Insulin Diabetes mellitus
(iv) Gluco corticoids Addison’s disease
Of which
(A) Only (iii) is correct
(B) Only (ii) and (iii) are correct
(C) (ii), (iii), and (iv) are correct
(D) All are correct
Answer: (C)

25. When water is cooled ice is formed. By which of the following reasons does this changes occur?
(A) Volume increase and density decrease
(B) Volume increase and density increase
(C) Volume decrease and density decrease
(D) Volume decrease and density increase
Answer: (A)

26. A pH of 7-8 is suitable for crops of Cabbage. After soil analysis, the farmer is asked to
sprinkle slaked lime to soil to obtain optimum pH for that crop. So what will be the pH found on soil test?
(A) Below 6
(B) Above 8
(C) 7.5
(D) None of these
Answer: (A)

27. Of the following which one is not an Allotrope of Carbon?
(A) Diamond
(B) Graphite
(C) Fullerenes
(D) Naphthalene
Answer: (D)

28. The main reason for stars appear to be twinkle for us is:
(A) Refraction
(B) Reflection
(C) Diffraction
(D) Scattering
Answer: (A)

29. Theoretically the end of stars having mass less than 1.44 times the mass of the Sun will be in the form of :
(A) Neutron stars
(B) Black holes
(C) Black dwarf
(D) Black stars
Answer: (C)

30. According to Robert Whittaker in which of the following Kingdom does the Bacteria belong :
(A) Protista
(B) Monera
(C) Fungi
(D) Animalia
Answer: (B)

31. Who was appointed as new Vigilance Director of Kerala?
(A) P. Vijayan
(B) Merlin Joseph
(C) RB. Sreelekha
(D) B.S. Mohammed Yasin
Answer: (D)

32. Which of the following became the oldest player of World Cup Football?
(A) Essam El-Hadary
(B) Rafael Marquez
(C) Tim Cahill
(D) Willy Caballero
Answer: (A)

33. Who bagged the Man Booker International Award of 2018?
(A) David Grossman
(B) Olga Tokarezuk
(C) Han Kang
(D) Lydia Davis
Answer: (B)

34, Who was appointed as the new Prime Minister of Italy recently?
(A) Paolo Gentiloni
(B) Matteo Renzi
(C) Giuseppe Conte
(D) Enrico Letta
Answer: (C)

35. Which of the following country has the highest World Peace Index?
(A) New Zealand
(B) Iceland
(C) Austria
(D) Portugal
Answer: (B)

36. Who was appointed as the Principal Scientific Adviser to the Government of India recently?
(A) Vijay Raghavan
(B) C.N.R. Rao
(C) Rajgopala Chidambaram
(D) Homi Sethna
Answer: (A)

37. Who bagged the prestigious Dada Saheb Phalke Award in 2017?
(A) Sanjay Dutt
(B) Manoj Kumar
(C) Shashi Kapoor
(D) Vinod Khanna
Answer: (D)

38. In which state the Patratu Super Thermal Power Project is located?
(A) Sikkim
(B) Arunachal Pradesh
(C) Jharkhand
(D) Tripura
Answer: (C)

39. Which is the first Latin American Country to join NATO recently?
(A) Cuba
(B) Columbia
(C) Brazil
(D) Argentina
Answer: (B)

40. Who bagged the French Open Tennis Championship in 2017?
(A) Rafael Nadal
(B) Novak Djokovic
(C) Stan Wawrinka
(D) Martin del Petro
Answer: (A)

41. Kamuthi Solar Power plant is the largest solar power plant in India situated at :
(A) Tamilnadu
(B) Andrapradesh
(C) Rajastan
(D) Gujarath
Answer: (A)

42. Goods and Service Tax in India came in to force on :
(A) 1st April 2017
(B) 1st July 2018
(C) 1st July 2017
(D) 1st April 2018
Answer: (C)

43. In the Census 2011 which is the highest literacy District in India :
(A) Aizwal
(B) Mahe
(C) Kottayam
(D) Serchhip
Answer: (D)

44, The Dampa Tiger Reserve is the largest wildlife sanctuary situated in the of state of :
(A) Odisha
(B) Nagaland
(C) Manipur
(D) Mizoram
Answer: (D)

45. Which is considered as the Worlds largest masonry dam?
(A) Hirakud Dam
(B) Nagarjuna sagar Dam
(C) Tehri Dam
(D) Idukki Arch Dam
Answer: (B)

46. Which is the highest mountain peak in Karnataka?
(A) Baba budangiri
(B) Tadiandamol Peak
(C) Mullayanagiri
(D) Kudramukh Peak
Answer: (C)

47. Which state launched the “Neeru Meeru Programme” in 2000 to improve groundwater level?
(A) Gujarath
(B) Andra Pradesh
(C) West Bengal
(D) Karnataka
Answer: (B)

48, The Indian environmentalist who won the Goldman Environmental Prize in 2017 :
(A) Prafulla Samantara
(B) Mark Lopez
(C) Wendy Bowman
(D) None of these
Answer: (A)

49, which is the largest Bauxite producer state in India?
(A) Andra Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Bihar
(D) Odisha
Answer: (D)

50. Ayushman Bharat Yojana is a health protection scheme launched by Prime Minister
Narendra Modi on :
(A) 23 Sep. 2018
(B) 25 Dec. 2014
(C) 14 Nov. 2018
(D) 14 Jan. 2019
Answer: (A)

51. Which is the largest river in Odisha?
(A) Baitarani
(B) Bhargavi river
(C) Mahanadi
(D) Krishna river
Answer: (C)

52. NITI Aayog was formed in India on :
(A) 1st Jan. 2017
(B) 1st Jan. 2015
(C) 1st Jan. 2016
(D) 1st July 2015
Answer: (B)

53. Who among the following person is not associated with Kochi Rajya Prajamandalam?
(A) Ekkanda Warrier
(B)_ V.R. Krishnan Ezhuthachan
(C) S. Neelakanda Iyyer
(D) None of these
Answer: (D)

54. The British Governor-General who introduced the Subsidiary Alliance system in India :
(A) Lord Canning
(B) Lord Wellesly
(C) Lord Delhousie
(D) Lord Lytton
Answer: (B)

55. Indian National Congress celebrated the first Independence Day on :
(A) 15th Aug. 1947
(B) 14th Aug. 1947
(C) 26th Jan. 1930
(D) 8th Aug. 1942
Answer: (C)

56. The famous proclamation issued in the name of Bahadur Shah II appealed to the people to join the fight against British in 1857:
(A) Asamgarh Proclamation
(B) Allahabad Proclamation
(C) Kundara Proclamation
(D) None of these
Answer: (A)

57. Who leads the revolt of 1857 at Lucknow?
(A) Beegam Hazrath Mahal
(B) Bahadursha II
(C) Nana Saheb
(D) Jhansi Rani
Answer: (A)

58. Lord Cornwallis introduced the Permanent Land Settlement in Bengal in :
(A) 1820
(B) 1772
(C) 1793
(D) 1857
Answer: (C)

59. The term Tirthangaras is associated with the religion of :
(A) Buddhism
(B) Jainism
(C) Sikkism
(D) None of these
Answer: (B)

60. The famous Social Reformer Mar Kuriakose Ellias Chavara born at :
(A) Padyathu
(B) Vengannur
(C) Mezhathur
(D) Kainakari
Answer: (D)

61. In which year was the Indian Citizenship Act passed?
(A) 1947
(B) 1950
(C) 1955
(D) 1956
Answer: (C)

62. When was the Constitution of India brought into force?
(A) 26th November 1946
(B) 26th January 1949
(C) 26th November 1949
(D) 26th January 1950
Answer: (D)

63. Which Article of the Indian Constitution specifies about right to life?
(A) Article 14
(B) Article 19
(C) Article 21
(D) Article 24
Answer: (C)

64. By which Constitutional Amendment Act was the fundamental duties inserted in the Indian Constitution?
(A) 424 Amendment 1976
(B) 44% Amendment 1978
(C) 524 Amendment 1985
(D) 61st Amendment 1988
Answer: (A)

65. Article 44 of the Directive Principles of State Policy specifies about :
(A) Village Panchayats
(B) Uniform Civil Code
(C) Cottage Industries
(D) International Peace
Answer: (B)

66. Name the Comptroller and Auditor General of India.
(A) Vinod Rai
(B) Shashi Kant Sharma
(C) V.N. Kaul
(D) Rajiv Mehrishi
Answer: (D)

67. Who appoints the Chief Justice of the Supreme Court of India?
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Home Minister
(D) Law Minister
Answer: (A)

68. The 101s Constitutional Amendment Act 2016 is related to :
(A) Income Tax
(B) Goods and Services Tax
(C) Sales Tax
(D) Entertainment Tax
Answer: (B)

69. When did Goa get separated from the Union Territory of Daman and Diu and achieve full
statehood?
(A) 1956
(B) 1971
(C) 1987
(D) 2000
Answer: (C)

70. NITI Aayog has replaced which o f the following?
(A) Planning Commission
(B) Finance Commission
(C) GST Council
(D) Inter-State Council
Answer: (A)
Loading...

No comments:

Post a comment