LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 29 November 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - JULY (Question Paper-05)

2019 - JULY (Question Paper-05)
Typist Grade II - Kerala State Development Corporation For SC/ST- OMR TEST
Question Code: 029/2019
Date of Test: 09/07/2019 Tuesday
Exam Details: Click here

1.The famous work Plagues and peoples written by :
(A) W.L Thomas
(B) Rachel Carson
(C) William H. Mcneill
(D) David Cannadine
Answer: (C)

2. Who was the first Muslim president of Indian National Congress :
(A) Badarudheen Tiyabgi
(B) Abdul Kalam Azad
(C) Muhammadali Jinnah
(D) Khan Abdul Khafar Khan
Answer: (A)

3. In India sexual harassment at workplace Act was passed in which year :
(A) 2012
(B) 2014
(C) 2015
(D) 2013
Answer: (D)

4. Who was the founder of wiki leaks :
(A) Gill Abraham Son
(B) Jacob J Lew
(C) Julian Assange
(D) Bill Gates
Answer: (C)

5. What was the original name of Chattambi Swamikal?
(A) Thanu Pillai
(B) Raman Pillai
(C) Kunjan Pillai
(D) Rajappan Pillai
Answer: (C)

6. Which is the first linguistic state in India?
(A) Andhra Pradesh
(B) Kerala
(C) Tamilnadu
(D) Gujarat
Answer: (A)

7. The famous work Gita Govinda written by :
(A) Vallabhacharya
(B) Kabir
(C) Mirabai
(D) Jayadevan
Answer: (D)

8. Universal Declaration of Human Right was passed by the UN General Assembly on :
(A) 13-11-1947
(B) 10-12-1948
(C) 9-12-1948
(D) 12-12-1946
Answer: (B)

9. Which one the star is nearest to earth?
(A) Sirius
(B) Arcturus
(C) Procyon
(D) Proxima Centauri
Answer: (D)

10. Kerala Panchayat law enacted in which year :
(A) 1992
(B) 1994
(C) 1993
(D) 1995
Answer: (B)

11. Who was the founder of Ananda Mahasabha?
(A) Brahmanada Sivayogi
(B) Chattambi Swamikal
(C) Vagbhadanadha
(D) Ayyankali
Answer: (A)

12. Name the first Chairperson of Kerala State Vanitha Commission :
(A) M. Leelavathi
(B) KC Rosakkutti
(C) Sugathakumari
(D) Kamaladas
Answer: (C)

13. The work Jathikummi written by :
(A) Kumaranashan
(B) Pandit Karuppan
(C) Vaikunda Swamikal
(D) Agamanantha Swamikal
Answer: (B)

14. Samatva Samjam the social organization founded by :
(A) Vagbhatananda
(B) Vaikunda Swamikal
(C) Brahmananda Sivayogi
(D) Chattambi Swamikal
Answer: (B)

15. How many parliament members representing Jammu and Kashmir?
(A) Seven
(B) Three
(C) Four
(D) Six
Answer: (X)

16. Who was the leader of Savarna Jata?
(A) K.Kelappan
(B) T.K Madhavan
(C) Dr. Palpu
(D) Mannathu Padmanabhan
Answer: (D)

17. Devadasi System was abolished in Travancore by :
(A) Sethu Lakshmi Bai
(B) Gowri Parvati Bai
(C) Swathi Thirunnal
(D) Sri Chithira Thirunnal
Answer: (A)

18. Name the first woman Judge of the High Court of Kerala :
(A) Leela Joseph
(B) Anna Chandi
(C) Sujatha Manohar
(D) Fathima Beevi
Answer: (B)

19. The Kizhariyur Bomb case was in connection with :
(A) The Civil Disobedience
(B) The Non- Corporation Movement
(C) The Quit India Movement.
(D) The Khilafat Movement
Answer: (C)

20. International Yoga Day is observed on :
(A) June 12
(B) June 15
(C) June 19
(D) June 21
Answer: (D)

21. Which High Court has banned online sale of medicines across India?
(A) Madras
(B) Delhi
(C) Kerala
(D) Bombay
Answer: (X)

22. Which country has won the 2019 Asian Cup Football tournament?
(A) Japan
(B) South Korea
(C) Qatar
(D) Iran
Answer: (C)

23. The first person in south India to install mirror for worshipping :
(A) Sree Narayana Guru
(B) Ayya Vaikuntar
(C) Ayyankali
(D) Chattambi Swamikal
Answer: (B)

24, The only foreign country visited by Sree Narayana Guru :
(A) Nepal
(B) Srilanka
(C) Brittan
(D) Singapore
Answer: (B)

25. Which country hosted the G20 summit 2018?
(A) Argentina
(B) Australia
(C) Canada
(D) Russia
Answer: (A)

26. The birth anniversary of which freedom fighter is celebrated as National Education Day in India :
(A) J.B Kripalani
(B)  Sarvepalli Radhakrishnan
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Maulana Abdul Kalam Azad
Answer: (D)

27, Who was appointed as the first BCCI Ombudsman in 2019?
(A) Justice Arjan Kumar
(B) Justice Arun Kumar Mishra
(C) Justice D.K Jain
(D) Justice N.V Ramana
Answer: (C)

28. Name the movement started in Travancore as a protest against the constitutional reforms of 1932:
(A) Nivarthana Agitation
(B) Ezhava Memorial
(C) Malayali Memorial
(D) Temple entry proclamation
Answer: (A)

29. Who was honored by the Maharaja of Cochin with the title Kavithilakan?
(A) Ayyankali
(B) Dr. Palpu
(C) Agamandha Swamikal
(D) Pandit Karuppan
Answer: (D)

30. Swatch Bharath Abhiyan Scheme was launched in the year :
(A) 15 August 2014
(B) 2 October 2014
(C) 15 August 2015
(D) 2 October 2015
Answer: (B)
Loading...

No comments:

Post a comment