LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 29 November 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - JULY (Question Paper-06)

2019 - JULY (Question Paper-06)
TRADE INSTRUCTOR GRADE II (TEXTILE) - TECHNICAL EDUCATION DEPARTMENT- ONLINE TEST
Question Code: 27/2019/OL
Date of Test: 11/07/2019 Thursday
Exam Details: Click here

Question 1:-The First Woman Prime Minister of Serbia
        A:-Vassiliki Thanou
        B:-Jacinda Andern
        C:-Ana Brnabic
        D:-Mercedes Araoz
        Correct Answer:- Option-C

Question 2:-Award Instituted by K.K. Birla Foundation in 1991 is
        A:-Vyas Samman
        B:-Moorthidevi Puraskar
        C:-Saraswathi Samman
        D:-Kalidas Samman
        Correct Answer:-Question Cancelled

Question 3:-Which Constitutional Amendment gives Constitutional Status and Protection to Co-operative societies?
        A:-91st
        B:-69th
        C:-92nd
        D:-97th
        Correct Answer:- Option-D

Question 4:-To prevent atrocities against SC/STs the Govt of India enacted the scheduled castes and tribes prevention of Atrocities Act in the year
        A:-1998
        B:-1989
        C:-1986
        D:-1985
        Correct Answer:- Option-B

Question 5:-The book 'India of My Dreams' is a compilation of speeches and essays of __________.
        A:-Jawaharlal Nehru
        B:-Gandhiji
        C:-CR Das
        D:-APJ Abdulkalam
        Correct Answer:- Option-B

Question 6:-Which of the following scheme was introduced by Ministry of Rural Development to train youth in Naxal hit areas?
        A:-Roshni
        B:-Himayat
        C:-Ajeevika
        D:-Hriday
        Correct Answer:- Option-A

Question 7:-British Missionary who started an English school at Mattancherry is
        A:-Rev. Habik
        B:-Rev. Dawson
        C:-Henry Baker
        D:-Charles Mede
        Correct Answer:- Option-B

Question 8:-Who was the leader of Malayali Memorial?
        A:-Dr. Palpu
        B:-T.K. Madhavan
        C:-G.P. Pillai
        D:-C. Kesavan
        Correct Answer:- Option-C

Question 9:-Wagon tragedy was associated with
        A:-Vaikom Satyagraha
        B:-Salt Satyagraha
        C:-Shanar Agitation
        D:-Malabar Rebellion
        Correct Answer:- Option-D

Question 10:-Who started the newspaper 'Al Ameen' from Kozhikkode?
        A:-Makthi Thangal
        B:-Abdul Khader Maulavi
        C:-Muhammed Abdul Rahman
        D:-E. Moidu maulavi
        Correct Answer:- Option-C

Question 11:-Gorumara National Park is in which State.
        A:-Assam
        B:-Gujarath
        C:-Madhya Pradesh
        D:-West Bengal
        Correct Answer:- Option-D

Question 12:-The magazine started in 1929 from Ernakulam under the leadership of Sahodaran Ayyappan
        A:-Yuktivadi
        B:-Kesari
        C:-Samadarshi
        D:-Swaraj
        Correct Answer:- Option-A

Question 13:-Social reformer C.V. Kunjuraman  was born in 1871 at
        A:-Venganoor
        B:-Kottavakkara
        C:-Mayyanad
        D:-Kayikkara
        Correct Answer:- Option-C

Question 14:-Kairaleekouthukam is a work written by which social reformer?
        A:-Sahodaran Ayyappan
        B:-Pandit K.P. Karuppan
        C:-Brahmanand Sivayogi
        D:-Vagbadananda
        Correct Answer:- Option-B

Question 15:-Who was the leader of Oorutambalam revolt?
        A:-Mannath Padmanabhan
        B:-Velukkutty Arayan
        C:-Ayyankali
        D:-K.P. Vellon
        Correct Answer:- Option-C

Question 16:-The novel 'Entekarnan' was written by
        A:-V.T. Nandakumar
        B:-C.V. Balakrishnan
        C:-Rajeev Sivasankar
        D:-Unni Krishnan Puthur
        Correct Answer:- Option-A

Question 17:-Who presided over the first exclusive women session of the NSS in 1929?
        A:-A.V. Kuttimalu Amma
        B:-Janaki Amma
        C:-Karthyani Amma
        D:-Thottekkattu Madhavi Amma
        Correct Answer:- Option-D

Question 18:-The Autobiography of Kalamandalam Raman Kutty Nair is
        A:-Kalimuttam
        B:-Thiranottam
        C:-Ente Jeevitham Arangilum Aniyarayilum
        D:-Abhinayam Anubhavam
        Correct Answer:- Option-B

Question 19:-India's First Pico satellite is
        A:-Studsat
        B:-Gsat 4
        C:-Hamsat
        D:-Anusat
        Correct Answer:- Option-A

Question 20:-Vijaya Bank and Dena Bank merged with which of the following bank recently?
        A:-Punjab National Bank
        B:-Bank of India
        C:-State Bank of India
        D:-Bank of Baroda
        Correct Answer:- Option-D
Loading...

No comments:

Post a comment