LATEST

Friday, 29 November 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - JULY (Question Paper-11)

2019 - JULY (Question Paper-11)
Women Civil Excise Officer-Excise- Industrial Training - OMR TEST
Question Code: 35/2019
Date of Test: 27/07/2019 Saturday
Exam Details: Click here

1. The sixth conference of commonwealth Parliamentary Association (CPA) of India Region was inaugurated by :
(A) Ramnath Kovind
(B) M. Venkaiah Naidu
(C) Sumitra Mahajan
(D) Narendra Modi
Answer: (C)

2. ‘Asmita Yojana’ is a scheme of :
(A) Cheap sanitary pad
(B) Helping poor women
(C) Sanitation
(D) None of these
Answer: (A)

3. National Banana Festival (NBF) 2018 started in:
(A) Tamil Nadu
(B) Kerala
(C) Goa
(D) Haryana
Answer: (B)

4. Which among the African country became the 1824 member of the UNO in 19938:
(A) Sudan
(B) Libia
(C) Tunisia
(D) Eritrea
Answer: (D)

5. Nobel prizes are awarded on :
(A) Peace
(B) Literature
(C) Medicine
(D) All the above
Answer: (D)

6. Which country did Nazi party come in to power in 1933?
(A) Italy
(B) Germany
(C) Spain
(D) France
Answer: (B)

7. Thomas cup is associated with :
(A) Table Tennis
(B) Hockey
(C) Badminton
(D) Billiards
Answer: (C)

8. Kathmandu is the permanent secretariat of :
(A) SAARC
(B) NATO
(C) SEATO
(D) CENTO
Answer: (A)

9. Which country helped India to complete the Paithan Hydro Electric project?
(A) Russia
(B) France
(C) Germany
(D) Japan
Answer: (D)

10. The system of proportional representation by means of single transferable vote is used to elect :
(A) Members of Lok Sabha
(B) Members of Rajya Sabha
(C) Members of Legislative Assemblies
(D) Members of Local Bodies
Answer: (B)

11. The First Indian prime Minister to appear on a coin :
(A) Lal Bahadur Shastri
(B) Indira Gandhi
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Morarji Desai
Answer: (C)

12. February 20' is observed as :
(A) The World Day of Social Justice
(B) The World Day of Social Injustice
(C) The World Heritage Day
(D) The World Day of Health
Answer: (A)

13. Bharathappuzha is known as :
(A) Kapila
(B) Nila
(C) Chulika
(D) Amaravati
Answer: (B)

14. Which among the following lake is Kerala is known as Punnamada Lake in Kuttanad?
(A) Ashtamudi
(B) Sasthamcotta
(C) Vellayani
(D) Vembanad
Answer: (D)

15. Which one is not a national park?
(A) Periyar
(B) Silent Valley
(C) Chinnar
(D) Eravikulam
Answer: (C)

16. Which country was defeated by India ‘under 19 ICC,World Cup 2018’?
(A) England
(B) Australia
(C) South Africa
(D) West Indices
Answer: (B)

17. The year in which Railway Budget was merged with General Budget :
(A) 2017
(B) 2016
(C) 2015
(D) 2018
Answer: (A)

18. Which is the Central Scheme opened to free LPG connection?
(A) Kaushal
(B) Gram Sadak
(C) Ujjwala
(D) Suraksha Bima Yojana
Answer: (C)

19. Adolescence education programme is supported by :
(A) NCERT
(B) COBSE
(C) CBSE
(D) UNFPA
Answer: (D)

20. Cubban Park is in:
(A) Madhya Pradesh
(B) Karnataka
(C) Assam
(D) West Bengal
Answer: (B)

21. The male river in India is :
(A) Ganga
(B) Brahmaputra
(C) Indus
(D) Cauvery
Answer: (B)

22. The highest point in Himalaya is:
(A) Mount K2
(B) Nanga Parbat
(C) Kangchenjunga
(D) Mount Everest
Answer: (D)

23. Which is known as Regur soil?
(A) Black soil
(B) Yellow soil
(C) Alluvial soil
(D) Red soil
Answer: (A)

24, Kuriakose Elias Chavara was born at :
(A) Chavara
(B) Kalady
(C) Kainakary
(D) Pinarayi
Answer: (C)

25. Who was associated with Raman Pillai Asan?
(A) Ayyankali
(B) Sreenarayana Guru
(C) Poikayil Yohannan
(D) A.K. Gopalan
Answer: (B)

26. Who among the following was not a disciple of Thycaud Ayya?
(A) Sree Narayana Guru
(B) Chattampi Swamikal
(C) Ayyankali
(D) C.V. Kunhiraman
Answer: (D)

27, Mooknayak, a publication was started by :
(A) Dr. B.R. Ambedkar
(B) Acharya Kripalani
(C) Pattabhi Seetharamaiah
(D) C. Raja Gopalachari
Answer: (A)

28. Vinayak Narahari Bhave is known as :
(A) Vivekananda
(B) V.D. Savarkar
(C) Vinoba Bhave
(D) Bhagat Singh
Answer: (C)

29. Which one is not the same as the other?
(A) Challenges deep
(B) Pacific
(C) Puerto Rico
(D) Wharton
Answer: (B)

30. Eskimoes are a subclass of :
(A) Mongoloid
(B) Caucasoid
(C) Negroid
(D) Neanderthal
Answer: (A)

31. Which one is not an indirect tax?
(A) Excise duty
(B) Sale tax
(C) Customs duty
(D) Property tax
Answer: (D)

32. A general rise in price of commodities is called :
(A) deflation
(B) stability
(C) inflation
(D) deficit
Answer: (C)

33. The real name of ‘Fateh Ali’ :
(A) Mir Qasim
(B) Tipu Sultan
(C) Timur
(D) Babur
Answer: (B)

34, Bengal was ruled by :
(A) Palas
(B) Rastrakuta
(C) Senas
(D) Pratiharas
Answer: (A)

35. The silkworm is a book written by :
(A) George Orwell
(B) Ruskin Bond
(C) J.K. Rowling
(D) Dan Brown
Answer: (C)

36. Which of the award did not receive by Arundhati Roy?
(A) Booker prize
(B) National Film Award
(C) Sydney Peace prize
(D) Nobel Prize
Answer: (D)

37. The first edition of ‘Khelo India School Games (KISG) was held in :
(A) Calcutta
(B) New Delhi
(C) Jaipur
(D) Lucknow
Answer: (B)

38. Nesset, Diat, Senate and Syndicate from answers given below, which one doesn’t belong to the rest of the group?
(A) Parliament
(B) Assembly
(C) Council
(D) Upper house
Answer: (X)

39. The Jatakas stories are connected with :
(A) Mahavira
(B) Rishabha
(C) Buddha
(D) Siva
Answer: (C)

40. The second Prime Minister of India was cremated at :
(A) Shaktisthal
(B) Raj Ghat
(C) Shantivan
(D) Vijaya Ghat
Answer: (D)

41. This monument was the last examples of Mughal architecture :
(A) Red Fort
(B) Safdarjung Tomb
(C) Humayun’s Tomb
(D) Lodi Tombs
Answer: (B)

42. Which city was the capital of India before 1911?
(A) Delhi
(B) Calcutta
(C) Purana Qila
(D) Tughlaqabad
Answer: (B)

43. Land of morning calm:
(A) Canada
(B) Australia
(C) Korea
(D) Japan
Answer: (C)

44, First census was started by :
(A) Wavel
(B) Chelmsford
(C) Canning
(D) Ripon
Answer: (D)

45. Volley is a sports term related with :
(A) Tennis
(B) Hockey
(C) Boxing
(D) Shooting
Answer: (A)

46. Collection of coins is called :
(A) Philately
(B) Numismatic
(C) Gemology
(D) Vexillology
Answer: (B)

47, Total number of members of Parliament from Kerala :
(A) 20
(B) 9
(C) 29
(D) 140
Answer: (C)

48. Which may be considered as the ‘heart and soul’ of the Indian Constitution?
(A) People
(B) Sovereignty
(C) Equality
(D) Preamble
Answer: (D)

49. Which President of India has signed the Second Amendment of the Indian Constitution?
(A) Dr. S. Radhakrishnan
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Sakkir Husain
(D) V.V. Giri
Answer: (B)

50. The first woman legislative Assemblymember of Kerala :
(A) Thottakkadu Madhavi Amma
(B) Anna Chandi
(C) Aanimascreen
(D) P.K. Thresya
Answer: (A)

51. How many women Chief Ministers are ruling in India?
(A) Four
(B) Two
(C) Three
(D) None of these
Answer: (C)

52. Logarithm tables were invented by :
(A) John Doe
(B) John Napier
(C) John Harrison
(D) John Douglas
Answer: (B)

53. Light travels at the fastest speed in :
(A) glass
(B) water
(C) hydrogen
(D) vacuum
Answer: (D)

54, The gas used in fire extinguisher :
(A) Carbon dioxide
(B) Nitrogen oxide
(C) Carbon monoxide
(D) Sulphur dioxide
Answer: (A)

55. Digestion of proteins starts in the :
(A) Mouth
(B) Intestine
(C) Stomach
(D) None of these
Answer: (C)

56. Charaka was a great Indian :
(A) Scientist
(B) Physician
(C) Politician
(D) Writer
Answer: (B)

57. The classical dance of Andhra Pradesh and Telangana :
(A) Kathak
(B) Manipuri
(C) Sattriya
(D) Kuchipudi
Answer: (D)

58. The height of a reservoir is marked by :
(A) Benchmark
(B) Spot height
(C) Form lines
(D) Contour lines
Answer: (A)

59. Which one of the following is not implemented in India to develop education and skill?
(A) ICDS
(B) SSA
(C) JRY
(D) RUSA
Answer: (C)

60. The imaginary 0° line parallel to the earth :
(A) Lattitude
(B) Equator
(C) Longitude
(D) Greenwich
Answer: (B)
Loading...

No comments:

Post a comment