LATEST

Friday, 29 November 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - JULY (Question Paper-10)

2019 - JULY (Question Paper-10)
ASSISTANT MANAGER - KERALA FINANCIAL CORPORATION - ONLINE TEST
Question Code: 29/2019/OL
Date of Test: 25/07/2019 Thursday
Exam Details: Click here

Question21:-Who among the following persons is known as 'Modern Manu'?
        A:-M.N. Roy
        B:-Jawaharlal Nehru
        C:-Dr. Rajendra Prasad
        D:-Dr. Ambedkar
        Correct Answer:- Option-D

Question22:-Which article of the Indian Constitution gives the guarantee of equality of opportunity in matters of public employment?
        A:-Article 14
        B:-Article 16
        C:-Article 30
        D:-Article 23
        Correct Answer:- Option-B

Question23:-What is the retirement age of the Supreme Court Chief Justice?
        A:-64 years
        B:-60 years
        C:-65 years
        D:-62 years
        Correct Answer:- Option-C

Question24:-What is the retention period for reply to R.T.I. (Right to Information) application?
        A:-30 days
        B:-14 days
        C:-90 days
        D:-7 days
        Correct Answer:- Option-A

Question25:-Name the first Indian state to enact the food security legislation even before the National Food Security Bill of 2013
        A:-Maharashtra
        B:-Nagaland
        C:-Chattisgarh
        D:-Punjab
        Correct Answer:- Option-C

Question26:-'The Rajyasamacharam', first Malayalam newspaper was published from
        A:-Kottayam
        B:-Thalassery
        C:-Kannur
        D:-Thirur
        Correct Answer:- Option-B

Question27:-Who is the founder of the 'Namboothiri Yuvajanasangham'?
        A:-V.T. Bhattathiripad
        B:-E.M.S. Namboothiripad
        C:-Desamangalath Sankaran Namboothiripad
        D:-Unni Namboothiri
        Correct Answer:- Option-A

Question28:-Who is the founder of the journal 'Abhinava Keralam'?
        A:-K.P. Kesava Menon
        B:-Moorkoth Kumaran
        C:-Vagbhatananda
        D:-Sahodaran Ayyappan
        Correct Answer:- Option-C

Question29:-Who was the president of the Guruvayoor Satyagraha Committee?
        A:-K. Kelappan
        B:-Subrahmaniam Thirumumpu
        C:-A.K. Gopalan
        D:-Mannath Padmanabhan
        Correct Answer:- Option-D

Question30:-Who among the following poets is the court poet of Udayavarma of Kolathunadu?
        A:-Athula
        B:-N.V. Krishna Warrier
        C:-Ramapurath Warrier
        D:-Cherusseri Namboothiripad
        Correct Answer:- Option-D

Question31:-Who called Akkamma Cheriyan as the 'Jhansi Rani of Kerala'?
        A:-Rabindranath Tagore
        B:-Mahatma Gandhi
        C:-Subhash Chandra Bose
        D:-Swami Vivekananda
        Correct Answer:- Option-B

Question32:-Who among the renaissance leaders consecrated mirror for first time in South India?
        A:-Sree Narayana Guru
        B:-Chattampi Swamikal
        C:-Ayyankali
        D:-K.P.Karuppan
        Correct Answer:-Question Cancelled

Question33:-Who called the British rule as 'White Devil Rule'?
        A:-Pampadi John Joseph
        B:-Dr. Palpu
        C:-Mannath Padmanabhan
        D:-Vaikunda Swamikal
        Correct Answer:- Option-D

Question34:-Who is the author of the book, 'Treatment of Thiyyas in Travancore?
        A:-Dr. Palpu
        B:- Dr. Sugathan
        C:-Itty Achuthan
        D:-John Munro
        Correct Answer:- Option-A

Question35:-Who is known as 'Kerala Lincoln'?
        A:-M.C. Joseph
        B:-K.P. Karuppan
        C:-Vakkom Abdul Khadar Moulavi
        D:-C. Krishnan
        Correct Answer:- Option-B

Question36:-Who is the first Jnanpith Award winner, the highest Indian Literary honour?
        A:-S.K. Pottakkad
        B:-M.T. Vasudevan Nair
        C:-G. Sankara Kurup
        D:-O.N.V. Kurup
        Correct Answer:- Option-C

Question37:-Name the operation carried out for the liberation of Goa in 1961
        A:-Operation Shakti
        B:-Operation Blue star
        C:-Operation Meghadoot
        D:-Operation Vijay
        Correct Answer:- Option-D

Question38:-The Palaruvi waterfall is in which district of Kerala?
        A:-Thiruvananthapuram
        B:-Ernakulam
        C:-Kollam
        D:-Wayanad
        Correct Answer:- Option-C

Question39:-The NITI Aayog, replacing the National planning commission was formed in
        A:-2016
        B:-2015
        C:-2014
        D:-2017
        Correct Answer:- Option-B

Question40:-Which of the following nation conducted the 'Miss Camel' contest, world's largest camel beauty contest?
        A:-Saudi Arabia
        B:-Iraq
        C:-Oman
        D:-Yemen
        Correct Answer:- Option-A
Loading...

No comments:

Post a comment