LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 29 November 2019

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - JULY (Question Paper-04)

2019 - JULY (Question Paper-04)
CONFIDENTIAL ASST./L.D.TYPIST/TYPIST CLERK etc.-VARIOUS DEPT. / GOVT.OWNED COMP. / BOARD.etc.- OMR TEST
Question Code: 028/2019
Date of Test: 06/07/2019 Saturday
Exam Details: Click here

1. Pallipuram Fort is situated in :
(A) Thiruvananthapuram
(B) Ernakulam
(C) Alappuzha
(D) Palakkad
Answer: (B)

2. The first census in India after independence was in :
(A) 1948 (C) 1952
(B) 1951 (D) 1962
Answer: (B)

3. The reorganization of states on linguistic base was proposed by :
(A) J.V.P. Commission
(C) S.K. Dhar Commission
(B) Fazal Ali Commission
(D) Dr. S. Radhakrishnan Commission
Answer: (B)

4. The Dutch commander defeated by Marthanda Varma in the battle of Kolachal :
(A) Robert Clive
(C) Captain Lali
(B) Van Reed
(D) De Lenoy
Answer: (D)

5. ‘Swamithoppu is the birthplace of :
(A) Sree Narayana Guru
(C) Chattambi Swamikal
(B) Vaikunda Swamikal
(D) Ayya Swamikal
Answer: (B)

6. The Governor-General who banned ‘Sati system’ :
(A) Lord Macaulay
(B) Lord Canning
(C) Lord William Bentinck
(D) Lord Dalhousie
Answer: (C)

7. The headquarters of ‘UNO’:
(A) New York
(C) Tokyo
(B) Geneva
(D) Washington
Answer: (A)

8. The emperor mentioned in Allahabad Pillar :
(A) Chandra Gupta Mourya
(C) Bindusaran
(B) Bimbisaran
(D) Samudra Gupta
Answer: (D)

9. The river originates from Manasarover is :
(A) River Indus
(B) Brahmaputra
(C) River Yamuna
(D) Ganga
Answer: (X)

10. The position of India in the world in terms of forest area :
(A) 4th place
(B) 7th place
(C) 12th place
(D) 10th place
Answer: (D)

11. Arabica is a variety of :
(A) Coffee
(B) Tea
(C) Mustard
(D) Cotton
Answer: (A)

12. The third annual session of Indian National Congress was held at :
(A) Madras
(B) Bombay
(C) Allahabad
(D) Kolkata
Answer: (A)

13. The World Science Day is observing on :
(A) November 10
(B) December 10
(C) June6
(D) April 22
Answer: (A)

14, The longest bridge in India is in:
(A) Uttar Pradesh
(B) Uttarakhand
(C) Gujarat
(D) Assam
Answer: (D)

15. As per 2011 census report the lowest population is in :
(A) Pathanamthitta
(B) Kasargod
(C) Idukki
(D) Wayanad
Answer: (D)

16. ‘Satriya’ is a:
(A) Musical instrument
(B) Festival
(C) Dance form
(D) Painting
Answer: (C)

17. As per 2018 world happiness index report which country has the first position :
(A) Finland
(B) Denmark
(C) Norway
(D) Switzerland18.
Answer: (A)

18. ‘Jatikummi’ is a work of :
(A) Sreenarayana Guru
(C) Pandit Karuppan
(B) Vagbadanandan
(D) Sahodaran Ayyappan
Answer: (C)

19. Which is the first Indian language to be given a classical language status?
(A) Kannada
(C) Telugu
(B) Tamil
(D) Sanskrit
Answer: (B)

20. 'Paschimodayam’ was published from :
(A) Thalassery
(C) Thrissur
(B) Kannur
(D) Kozhikode
Answer: (A)

21. Raphel aircraft agreement was signed with :
(A) America
(C) Israel
(B) France
(D) Russia
Answer: (B)

22. ‘Aryabatta’ was launched in :
(A) 1972
(C) 1975
(B) 1978
(D) 1982
Answer: (C)

23. The Kizhariyur Bomb case is related with :
(A) Quit India Agitation
(C) Kayyur riot
(B) Malabar Rebellion
(D) Punnapra Vayalar agitation
Answer: (A)

24, The first educational minister of free India :
(A) Maulana Abdul Kalam Asad
(C) Dr. B.R. Ambedkar
(B) Jagjivan Ram
(D) Rajagopalachari
Answer: (A)

25. In which year Rabindranath Tagore met Sreenarayana Guru at Sivagiri:
(A) 1918
(C) 1916
(B) 1920
(D) 1922
Answer: (D)

26. The iron and steel plant started with the support of Britain :
(A) Bokkaro
(C) Jamshedpur
(B) Durgapur
(D)  Bilai27,
Answer: (B)

27. Who remarked Balagangadhara Tilak as ‘Father of Indian unrest’?
(A) Valantine Chirole
(B) Charlse Ball
(C) J.B. Mallison
(D) William Kay
Answer: (A)

28. ‘Tel’ is a tributary of river :
(A) Brahmaputra
(B) Ganges
(C) Godavari
(D) Mahanadi
Answer: (D)

29. Among the languages given below which is not an official language in UNO:
(A) German
(B) Arabic
(C) Chinese
(D) Spanish
Answer: (A)

30. The winner of 2018 world cup football championship :
(A) England
(B) Portugal
(C) Spain
(D) France
Answer: (D)

31. The temple where Sree Narayana Guru installed a mirror :
(A) Kalavankode
(B) Murikkumpuzha
(C) Peringottumkara
(D)  Palluruthi
Answer: (A)

32. U.N library is situated in:
(A) Newyork
(B) Geneva
(C) Tokyo
(D) Paris
Answer: (A)

33. ‘New Bank of India’ was merged to:
(A) Punjab National Bank
(B) State Bank of India
(C) Syndicate Bank
(D) Bank of Baroda
Answer: (A)

34, The reformer who fought for the right to walk in the approach roads of Thali temple at
Kozhikode :
(A) K. Kelappan
(B) Vagbhadanandan
(C) C. Krishnan
(D) Swami Anandatheerthan
Answer: (C)

35. Who won the ‘Ezhuthachan Puraskaram’ of 2018?
(A) Kalpetta Narayanan
(B) M. Mukundan
(C) Sugathakumari
(D) M.T. Vasudevan Nair
Answer: (B)

36. The original name of Thycaud Ayya Guru?
(A) Velayudha Panikkar
(B) Subbaraya Paniker
(C) Kesava Paniker
(D) Muthukumaran
Answer: (B)

37. The author of ‘Kerala Pazhama’ :
(A) Elakulam Kunjan Pillai
(B) Pachu Muthathu
(C) William Logan
(D) Herman Gundert
Answer: (D)

38. Among the works given below which one is not a work of Chattambi Swamikal?
(A) Adi Basha
(B) Prachina Malayalam
(C) Vedhadikara Nirupanam
(D) Daivadasakam
Answer: (D)

39. In which year Gandhi visited Mahe?
(A) 1920
(B) 1924
(C) 1931
(D) 1934
Answer: (D)

40. In which year Malala Yousafzai won the Nobel Prize for peace?
(A) 2014
(B) 2013
(C) 2015
(D) 2016
Answer: (A)

41. Napa sheva port is in:
(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) Orissa
(D) Andrapradesh
Answer: (B)

42. In which year Ayyankali nominated to ‘Sreemoolam praja Saba’ :
(A) 1908
(B) 1912
(C) 1910
(D) 1916
Answer: (C)

43. Jaisalmer fort situated in :
(A) Maharashtra
(B) Andrapradesh
(C) Rajasthan
(D) Karnataka
Answer: (C)

44, The venue of 2024 Olympic games :
(A) Los Angeles
(B) Paris
(C) Moscow
(D) Tokyo
Answer: (B)

45. Who gave leadership to the ‘Savarnajatha’ in the period of vaikkom sathyagraha?
(A) E.V Ramaswami Naiker
(B) Mannath Padmanabhan
(C) K. Kelappan
(D) C. Kesavan
Answer: (B)

46. Demonetization was declared on :
(A) 2016 November 8
(B) 2016 December 30
(C) 2017 September 18
(D) 2017 November 28
Answer: (A)

47. The butterfly park is situated in :
(A) Thenmala
(B) Eravikulam
(C) Neyyar
(D) Thekkadi
Answer: (A)

48. Gandhi met Sreenarayana Guru at :
(A) Varkkala
(B) Aruvippuram
(C) Sivagiri
(D) Kanyakumari
Answer: (C)

49. 2018 Janpith award was won :
(A) Amitav Gosh
(B) Krishna Sobni
(C) Kedarnath Singh
(D) Raguveer Chaudhari
Answer: (A)

50. Which section of Indian Penal code criminalized adultery as unconstitutional?
(A) Section 460
(B) Section 487
(C) Section 397
(D) Section 497
Answer: (D)
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
Loading...

No comments:

Post a comment